Co se (ne)říká o vyloučených lokalitách severních Čech
FOTO: Vojta Brisuda, Pexels

Co se (ne)říká o vyloučených lokalitách severních Čech

5. 7. 2025

Když chcete udělat nějakou strhující reportáž, stačí poslat novináře do sociálně vyloučené lokality a máte úspěch zaručený. Pražané, kteří většinou rádi dělají ostatním přednášky o xenofobii, se na oko zhrozí, napíšou pár zhnusených komentářů a tím to končí.

Redakce má čtenost a národ zase má co číst. Přesně takhle to vyšlo iDnesu, který před časem přinesl smutný obrázek ústeckých Předlic, jež zjevně kdysi bývaly dobrou čtvrtí, což lze usuzovat z původně krásných domů. Kdyby do nich někdo investoval a místní obyvatelé by si svého okolí více vážili, mohlo by dnes celé místo vypadat úplně jinak.

Nedávno jsem potkala jednu mladou ženu, jež se nastěhovala právě do Předlic ke kamarádce, co si tam koupila dům. Řekla mi: „Nikdo z mých pražských přátel nechce za mnou do Ústí přijet.“ Zažívám to samé, i když bydlím ve velmi dobré části Teplic. Přesně ti lidé věčně kázající o rasismu a předsudcích ve finále na sever nepojedou, protože je to tady strašné. Nikdy by se sem nepřestěhovali, to raději zůstanou na pražském sídlišti. Tohle pokrytectví se mi nelíbí, bohužel ho živí i média svými články. Ty vyzní vždycky v neprospěch nás ostatních občanů severu. Ale proč?

Vždyť sami Romové mohou pozitivně přispět k tomu, aby jejich okolí vypadalo lépe. Už Magdalena Dobromila Rettigová opakovala, že i chudá hospodyně může udržovat domácnost a její okolí v čistotě. Stačí totiž uklízet a používat vodu. Jenomže vídám to sama. Romové se chovají mnohdy jako malé děti. Blízko mého bydliště stojí dvě ubytovny a na rohu se před časem otevřel vietnamský krámek. Zatímco já běhám po městě a hledám finančně přijatelné potraviny, zmíněný značně předražený obchod od rána do večera čelí náporu blízkých obyvatel z ubytovny. Já tam obvykle občas dojdu pro drobnosti, ale Romové tam nechávají tisíce korun, i když by mohli nakupovat v nedalekých supermarketech. Fascinuje mě, že já do krámku většinou přiběhnu a nakupuji v chvatu, moje vrstevnice si tam povídají a nikam nespěchají. Nikdy. Přitom, kdo chce, i tady pracovat může, rasismus v tom nehraje roli. Vždyť máme třeba romské řidiče, nebo prodavačky a nikdo opravdu neřeší, kde a s jakou barvou kůže se narodili. Každý člověk se má totiž chovat především slušně a to jediné bychom měli a mohli soudit.

Zdá se mi, že je obecně pro některé lidi mnohem snazší nadávat na systém a čekat, čekat na to, co pro ně udělá. V dospělosti ale za sebe zodpovídáme sami a sami se staráme o své finance i potřeby.

Mentalita Romů se ale od té naší odlišuje tím, že se více soustředí na přítomnost než na budoucnost. Stejně tak obvykle neřeší možnosti levnějšího nakupování, což do nějaké míry chápu. Ale nemohou si pak jenom nárokovat výsledky našeho úsilí. Musí do něj taky přispět. Ostatně ten špatný obrázek o severu pomáhají spoluvytvářet. A to mě mrzí, protože kdyby se vzchopili a ukázali, že s nimi můžeme počítat jako s parťákem, svět by se stal o něco hezčím. A ono to začíná ve školách. Několikrát jsem realizovala své programy na sociálně vyloučeném sídlišti a mile mě to překvapilo. Žáci byli od učitelů doslova vypiplaní a docela se snažili. Takže ono to jde, jenom do toho nesmí rodiče házet vidle a musí chtít pro své ratolesti lepší budoucnost. A ta na dávkách nikdy nebyla a nebude.

Šťastná si tady na severu nepřipadám, ale rozhodně za to nemohou sociálně vyloučené lokality, naopak to nešťastno vytváří hlavně majoritní společnost. Na jednu stranu se nedivím, mít v občance trvalé bydliště v místě, na které si celá republika ukazuje prstem, to ničemu nepřidá. Přesto by v rámci férovosti mohly také vznikat pozitivní reportáže, neboť i tady žijí pracovití a rozumní jedinci, jež se pokoušejí něco pozitivního vytvářet. Jen nejsou příliš vidět a slyšet.

pexels-vojta-brisuda-222949928-13574752.jpg

města a obce společnost životní postoj
Hodnocení:
(4.3 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Bittnerová
Jarmila Komberec Jakubcová - Paní Jakubcová, děkuji za názor, jen bych Vás ráda ujistila, že článek nemířil proti nikomu konkrétnímu – ani vůči Romům, ani vůči Pražákům. Pouze jsem se snažila upozornit na to, že se o našem regionu často mluví z dálky a s předsudky, přestože lidé, kteří tu opravdu žijí, vidí celou situaci jinak a mnohem složitěji. Věřím, že když si článek přečtete celý, třeba v něm objevíte i jiné vrstvy, než jen diskusní zkratky.
Ludmila Černá
Romy nikdo nezmění, pokud nebudou chtít se změnit sami. Kdysi v bytě pode mnou bydlela rodina se šesti dětmi. V paneláku slyšíte všechno, takže jsem o nich nechtěně měla přehled. Musím říct, že to byli nejslušnější podnájemníci, co se v tom bytě vystřídali. Nikdy se nehádali, maximálně děti mezi sebou. Nebyli vulgární, zdravili a nádherně zpívali. Jen tak , pro radost, hlavně cikánsky. Chodili kouřit na balkon a jednou mě pobavil tatínek, když domlouval synovi. "S tím klukem se nekamaraď, to nejsou slušný cigáni!" Tatínek pracoval asi v nějaké stavební firmě, brzo ráno venčil psa. A chodili zpívat do kostela "Chvály". Takže není cikán jako cikán. Lenoši jsou i mezi "bílými" a využívat sociální dávky umí kde kdo. Bohužel. Myslím, že kdyby nebyly tak výhodné a lehce dostupné, pracovalo by víc Romů i bílých. Stále platí, že pokud dostáváš něco zadarmo, bereš to jako samozřejmost a nevážíš si toho. Jinak vím, že rasismus je blbost, ale jsem schopná pochopit, že někdo začne někoho nenávidět kvůli tomu, jak se chová a jak mu znepříjemňuje život. A je jedno, jakou barvu má jeho kůže.
Hana Rypáčková
To je problém i malých měst. Obydlí dům a okolní domy jsou prázdné.. Nikdo vedle nich nechce žít. Tak ty domy jim majitel pronajme. A gheto je na světě. Jen se podaří je zaměstnat v službách městu. Popeláři, v zahradnictvi, výkopové práce.. Udělají border v parku a za peníze si to uklidí. Shlukují se a pořvávají..
Jarmila Komberec Jakubcová
Procestovala jsem několik zemí, kde také žije romské etnikum a problémy mají s jejich soužitím stejné jako u nás. Na Slovensku bydlí v osadách, v Rumunsku zase ti bohatí bydlí v domech, které vypadají jako malé zámky, na Ukrajině na okraji měst atd. Naši občané nejsou ani rasisté či xenofobní. Problém je, že už dneska pomalu třetí generace žije ze sociálních dávek. Pokud má autorka článku pocit, že za to mohou Pražáci, tak nemám slov.
Zdeněk Pokorný
Soužití s Romy jako s národnostní menšinou je problém, který byl je a bude. Romové jsou odlišné etnikum nežli jejich bílí sponzoři. Olouvám se, že jsem vyslovil fakt, který všichni vědí a s kterým se nic moc nedá dělat. Řešit problémy tohoto spolužití nejen připomíná, ono je začarovaným kruhem. Jak vyjadřují naše příspěvky, každý máme (a to je dobře) na to svůj názor a přístup. Já se snažím z té masy, která má všechna nelichotivá hodnocení, rozlišit slušné, zdvořilé a pracovitě jedince, ke kterým se i já budu chovat slušně, zdvořile a laskavě. Na ty ostatní budu velmi obezřetný a opatrný. (Stačí mi projet se tramvají a sledovat jak se chovají, jak platí jízdné (samozřejmě že valná většina neplatí a smějí se nám, kteří platíme) a máte jasno. A tak to je s Romy.
Martina Bittnerová
Alena Velková - Nemluvím o tom, kdo za co může. Mluvím o zkušenosti — o tom, jak snadné je z dálky moralizovat, ale těžké podívat se pravdě do očí. Nejsem placená za čtenost a články nepíšu pro algoritmy, ale z přesvědčení. Důležitější než čísla jsou pro mě moje knihy o osobnostech 19. století, besedy se čtenáři a film Život s gamblerem. Píšu pro čtenáře, ne pro virál. Pokud vás text rozladil, možná právě proto, že se v něm odráží něco, co jste nechtěla vidět. A to je v pořádku — každý v něm může najít něco jiného.
Alena Velková
Nicméně paní Bittnerová ví, že za to můžou Pražáci...sledovanost článku je zajištěna a o to vlastně jde, že :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Trochu statistiky: v současné době žije v ČR cca 241 tis. občanů romského původu ale k této národnosti se podle posledního sčítání hlásí cca 22 tis. občanů. V každém kraji působí cca 20 neziskových organizací zabývajících se jejich problematikou. Myslím, že tedy ze strany majoritní společnosti nedochází k žádné diskriminaci a porušování jejich práv.
Martina Bittnerová
Alena Velková- Alena Velková - Tohle není o tom, že bych někoho haněla — ale že se mi nelíbí pokrytectví těch, kdo kážou o toleranci, ale sem by nepáchli ani na výlet. Mluvím o zkušenosti, ne o předsudcích. Mimochodem sama jsem v té Praze roky bydlela...
Martina Bittnerová
Šárka Bayerová - Díky za psychologické hodnocení textu! Ale příště to klidně rozeberte trochu víc než dvěma slovy ?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 28. týden

K nejnavštěvovanějím zemím patří v letních měsících Řecko. Už jste tam byli? To pak bude pro vás vědomostní kvíz tohoto týdne hračkou...