Komu se nelení, tomu se zelení
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Komu se nelení, tomu se zelení

20. 6. 2025

Odkud začít? Sama nevím. Nejhorší pro mě je začátek psaní, zrovna tak, když jedu na delší a novou trasu autem. Vyjedu z garáže a říkám si, nahoru, dolů, vpravo, vlevo, kudy tudy. Ne ne, než vyjedu, dívám se na mapu a snažím se udržovat správný směr. Navigace v mobilu si občas ze mě tropí žerty. Nakonec vždy dojedu, musím zaklepat.

Tak a teď jsem nabrala dech i směr. I ta příroda letos vykročila správným směrem, i když apríl byl ještě v květnu a letní parna vypukla rovnou v červnu. Lidé brblaji na počasí, nelíbí se jim ani zima, ani vedro, ani sucho, ani mokro. Ale všichni ne. Vždyť když tu různorodost vydrží příroda, proč bychom neměli my? Občas máme i my, lidé, své vrtochy, občas vybočíme a opět hledáme tu správnou cestu. 

Přes rozmary počasí nám zahrádkářům svítí očka. Považte, nic nepomrzlo, stromy jsou obalené ovocem, ořechy nepomrzly, zelinářská zahrada se zelená jedna radost, kytičky rostou, kvetou, voní. Vloni na podzim jsem si nechala poslat zmrazené oplegry jahod, nikdy jsem je neviděla a když došly, tak jsem nevěřila, že z toho něco může vyrůst. A vyrostly nádherné silné jahody, sice žádné zázračné množství, ale ta hrdost, utrhnout si vlastní jahodu a nejlépe ji rovnou sníst ze záhonu. Dnes jsem uvařila jahodový džem a dmu se pýchou. Co ohýbání hřbetu, zalévání, pletí, ale ta hrdost z vlastního výpěstku. Nádherný je pohled z lehátka na vysokou třešeň, mezi zelenými listy se červenají sladké třešně a ptáčkové za odměnu švitoří. 

Moje cesta k zahrádkaření začala již v dětství. Na dvorku jsem měla  truhlíky, které mi stloukl děda a různě jsem je s nadšením osazovala. Tento koníček pořád trvá. Sice už zahradnické práce nezvládám jako za mlada, občas mi i kolena poklesnou, ale elán nikoli. Mám radost, že syn tuto lásku asi podědil, z velké části je ta práce na zahradě na něm. 

Nedávno jsem četla, že lidé, kteří jsou aktivní uplně obyčejně, jsou na tom lépe, než ti, kteří se děsně pachtí v posilovnách, a cpou se proteiny. Takže milí přátelé, výlety, procházky, mírný sport, záliby, mít přátele, dělat to, co nás baví, občas i nebaví, to vše dělá život lehčí a zajímavější. 

Přeji vám hezký závěr jarního času a krásné, zdravé vykročení do letních dnů.❤️ 

aktivní senioři Jarní soutěž 2025 životní postoj
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dušan Brabec
Letos se čeká výborná úroda skoro všeho. Tak jsem zvědavý, jak se to projeví na cenách v obchodech. Jinak člověk naší generace má radost vždy, když něco vypěstuje, když rozkvetou jím zasazené rostliny a květiny. Já to provozuji v malém na mé terase bytu v půdní vestavbě, o čem jsem na i60 v minulosti i párkrát psal. Zatím rozkvetly muškáty, zanedlouho očekávám květy durmanu a oleandru, šrůchy se již rozrostly, ale zatím na květ nenasadily.
Alena Vávrová
Soňo, děkuji a nápodobně! ♥
Soňa Prachfeldová
Děkuji moc za vaše milé komentiky .
Vladislava Dejmková
Soňo, mám to podobně. Některé činnosti na zahradě mě už zmáhají, ale z výsledků mám radost. Letos roste všechno a leccos se i urodilo.
Michaela Přibová
Soni, děkuji za milý článek. Je opravdu jak pohlazení na duši. My se sestrou zkoušíme zasadit rajčaty a papriky, to víš děláme, co se dá. Jsme z města a je to vidět :-))
Alena Tollarová
Soni, já myslím, že jaro letos bylo takové, jak má být. Zahrádka a pole, vyprahlé už v dubnu, tak jak to bylo v minulých letech, v pořádku nejsou. Máš pravdu, letos se všechno zelená - včetně plevele, samozřejmě - a je radost se na záhony a obalené stromy dívat. Semínka červeného kohoutku jsem si loni oďobala v městském květináči a letos už mi taky hezky kvete.
Blanka Lazarová
Soni, jsem městské dítě, tak si to tu s tvými články aspoň virtuálně užívám. Děkuji.
Daniela Lender Chaloupková
Krásný článek a ještě krásnější fotografie. Potěšily oko i dušičku, moc děkuji. Tři roky jsem dávala dohromady cizí zahradu, abych o ni loni přišla :-(( Tak jsem si letos zazelenila balkon a jsem maximálně spokojená :-))
Alena Velková
Když pracuju na zahrádce, tak brblám, ale nakonec mám z výsledku vždycky radost :-)
Zdenka Soukupová
Soňo, já mám ráda zimu i teplo, sucho i mokro, ale ne v tom pořadí, jak se to poslední dobou střídá. Mám ráda takové to správné pořadí. A zahrádku máš krásnou. Přeju hodně úrody od všeho. ☼

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 25. týden

Jak dobře znáte postavy z knih? Na to odpoví vědomostní kvíz tohoto týdne.