Smyslné choutky? Šup do trní!
Pokušení sv. Benedikta, A. Allori, malba z konce 16.stol. (fotokopie z knihy Rok se svatými)

Smyslné choutky? Šup do trní!

17. 7. 2025

Životy svatých nebývaly lehké. Svatý Benedikt, jehož liturgický svátek se slavil 11. července, byl asi v pokušení dost často, když ho to i proslavilo. Měl ale jiné náměty na přemýšlení, tak si nemohl dovolit, aby ho cokoliv rušilo. Pročež trápení těla řešil radikálně. Vyválel se v trní. 

Zakladatel nejstaršího západního mnišského řádu Benedikt byl z dvojčat. Údajně. Jeho sestra (ta je jistá) se jmenovala Scholastika a taky se stala svatou.

Svatá dvojčata se narodila kolem roku 470 se v Nursii ve velmi vznešené rodině. Oba vyrůstali v přepychu a odmalička se vzdělávali. Chytrý Benedikt brzo odešel na studie do Říma a Scholastika do kláštera, kde se později stala jeptiškou.

Benedikt se v Římě činil. Studia mu šla, ale měl výhrady k morálce svých spolužáků. Zdáli se mu zhýralí, stejně jako samo Věčné město. Pročež se rozhodl pro samotu v rozjímaní a odešel do Sabinských vrchů. V Subiaku, v jeskyni ve skalní stěně, žil několik let jako poustevník. Prý už tehdy nebyla kolem Benedikta nouze o zázraky. Jeho osamocený život byl přesto velmi těžký a plný smyslného pokušení. Dí legendy. A tehdy zřejmě objevil ono trní, ve kterém se musel občas vyválet. Prostě trýzeň těla, no ...

Bay

Svatý Benedikt léčí muže s kožní nemocí. Podle fresky z 10.stol. v kostele sv. Chrysogona v Římě (fotokopie z knihy Rok se svatýmimi, Karmelitánské nakladatelství, 1997)

Tu a tam k němu z nedalekého kláštera poslali mnicha s chlebem nebo ošacením, když přituhlo. Benedikt s ním průběžné konzultoval míru a formu své askeze. Návštěvník pak myšlenky a názory zajímavého poustevníka reprodukoval svým spolubratřím. Za Benediktem se začali trousit další mniši a jeskynní samotář byl stále populárnější. Takže, když v klášteře zemřel opat, nabídli post Benediktovi. Mírně váhal, ale nakonec přijal. A nasadil tvrdý režim. Život v komunitě se natolik zpřísnil, že z toho byli mniši otrávení. A jeden z nich se prý pokusil otrávit i Benedikta. Doslova, jelikož mu podle legendy  dal do vína jed. Nepovedlo se, protože Benedikt vždy dělal nad každým jídlem a nápojem kříž. Pročež otrávený pohár po přežehnání okamžitě praskl...

To už bylo na Benedikta moc. Mnišskou komunitu opustil a vrátil se do své jeskyně. Tam pokračoval v samotářském asketickém rozjímání s občasným odskokem do trní. Vědělo se o něm. Lidé Benedikta  stále více a více ctili, obdivovali a věřili v něj . Hlavně v jeho zázračné schopnosti uzdravovat nemocné. V okolí začala vznikat malá mnišská společenství, která se podřizovala Benediktovu vedení. Jenže se zase vyskytl rušivý element v podobě nepřátelského spolubratra. A tak Benedikt se svými následovníky odešel směrem k Monte Cassinu, aby tam založil svůj vlastní klášter.

Bay

Benedikt předává svým mnichům řeholi. Podle fresky v klášteře Monte Oliveto Maggiore (fotokopie z knihy Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství 1997)

Bylo to někdy mezi lety 529 a 532,  kdy se Benediktovi podařilo vybudovat naprosto nové středisko křesťanské víry pro celou Evropu. A po špatné zkušenosti s různými lidskými povahami, projevujícími se u mnichů častou vzpurností, přišel se zá. Sepsal Regula Benedicti, tedy řeholi, která se stala základní pro všechny další benediktinské kláštery. Ty stály i u vzniku a rozvoje klášterní medicíny, která v nich vzkvétala až do 12. století. Podle hesla Ora et labora (Modli se a pracuj) žili miši i jeptišky svůj nový život. Benedikt totiž přivolal na pomoc své dvojče Scholastiku a pomohl jí založit ženský klášter své řehole v sousedství Jednou ročně se sourozenci scházeli ke konzultacím. Radili se a společně rozjímali. Až jednou, tři dny po takovém setkání, měl Benedikt vidění. Spatřil duši své sestry, kterak coby holubice letí do nebe. Ráno Scholastika zemřela. Benedikt ji pochoval v montecassinském klášteře a v hrobě si nechal místo pro sebe. Uložili ho tam zanedlouho. Zemřel na Zelený čtvrtek 21. března roku 543 nebo 547.

Bay

Sv. Scholastika, malba z beuronského klášterního kostela (fotokopie z knihy Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství, 1997)

Svatý Benedikt z Nursie je patronem Evropy, mnichů, speleologů, stavebních inženýrů, učitelů i studujících. Benedikt vždycky ochraňoval proti černé magii a byl vzýván při veškerých pokušeních. Pomáhal při horečce, otravách, onemocněních kameny a dokonce při kopřivce. Mezi jeho atributy patří puklý pohár, trní, model kláštera, tzv. benediktinský kříž, krkavec s chlebem (otráveným), benediktinské roucho, berla (opat), dráček (poražené zlo), had (jed) a kniha (řehole). A má i svou bylinu. Benedikt lékařský. 

Kdysi jsem dostala darem pravou benediktinku. I když jde o nejstarší likér na světě, náš Benedikt ho nevymyslel. Říká se, že tuhle dokonalou mňamku namíchal roku 1510 benediktinský mnich Bernardo Vincelli, který tehdy žil v klášteře v Normandii. Jako koníčka provozoval alchymii spolu s louhováním léčivych bylin v alkoholu. Načež mu vyšla benediktinka. Tu zas měl jako hobby francouzský král František I., čímž ji značně zpopularizoval. Během staletí se původní receptura sice ztratila, ale v roce 1863 se ve Francii našel další nápojový fábulus (údajně s náhodně nalezeným originálnim receptem ve středověké knize), který ji začal produkovat průmyslově a na kapitalistické bázi. 

Bay

Novodobá benediktinka (Pixabay)

A minerálka San Benedetto? Ta se po světci jen jmenuje, protože je ze severní Itálie. Pramení v Dolomitech.  Podobně je na tom Vejce Benedikt, které v kocovině vymyslel americký burzovni makléř stejného jména.

Takže jsme se obloukem zase dostali ke krásnému pojmenování Benedikt, které je starší, než bychom čekali. Pochází z latinského  benedictus, což znamená „požehnaný, blahoslavený“. V hebrejské formě se jméno objevilo už v 6. století př. n.l.. Báruch byl totiž cosi jako asistent proroka Jeremiáše. No a u nás v Čechách a na Moravě se Benedikt už kdysi dávno ve středověku přemiklíkoval do formy Beneš a Benek.

Závěrem mi nezbývá než konstatovat, že nic z výše popsaného bychom tu neměli, kdyby významný a přemýšlivý světec občas nehupsnul do trní...

Bay

Benedikt lékařský. Má trny! (Pixabay)

(S využitím zdroje: ROK SE SVATÝMI,  M. Shindler a V. Schauber, Karmelitánské nakladatelství 1997)

církev historie osobnosti
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Šárka Bayerová
Moc dík za přečtení a milé reakce
Jan Zelenka
Historie je bohatá událostmi, nelze vše vědět. Proto díky za toto zajímavé info.
Daniela Lender Chaloupková
:-)) :-)) Šárko, opět jsem se dozvěděla něco, co jsem nevěděla, a navíc se skvěle pobavila :-)) Zuzana (14:30) mi sebrala myšlenku, protože jsem chtěla napsat totéž :-)) :-)) Moc děkuji :-))
Zuzana Zajícová
...s občasným odskokem do trní :-) to já bych byla v trní furt :-)
Naděžda Špásová
Někteří svatí mi něco říkají, když jsem byla malá, babička mě nutila se před spaním modlit. Dost mi to vadilo a abych pravdu řekla, tak tomu ani nevěřím. Kdyby tam nahoře někdo byl,nedělo by se ve světe to co teď.. Ale to je moje věc, ostatní ať si dělají, co chtějí.
Jana Kollinová
Zajímavý článek.
Michaela Přibová
Zase zajímavý a poučný článek. Děkuji. Četla jsem, že poslední setkání dvojčat je známé zázrakem v podobě bouře, kterou si Scholastika vyprosila na zadržení bratra, aby s ním byla déle. My se sestrou sledujeme pranostiky a teď mi napadlo " O sv. Scholastice navleč si rukavice". 10.2.se mi ovšem zdá pozdě :-)) Děkuji ještě jednou za článek, Šárko.
Ingrid Hřebíčková
Anebo by mohl být patronem lidí, co mají trnitou cestu :-) Velmi zajímavý článek, dobře se četl.
Šárka Bayerová
:-) zajímavý postřeh
Jana Šenbergerová
Mirku, kdoví, možná i je, jen se to tají. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 29. týden

V uplynulých dnech jsme mohli v médiích sledovat dění na karlovarském filmovém festivalu. Zahrajeme si nyní trochu na bulvár a otestujeme, jak moc znáte české celebrity.