Setkání větší rodinky - Letní tip pro seniory
Všechny fotografie: Marie Ženatová

Setkání větší rodinky - Letní tip pro seniory

2. 7. 2025

Dostala jsem nečekanou pozvánku od svého synovce na jeho oslavu 50.narozenin i jeho milé manželky. Na jejím dokonalém vytvoření bylo sobotní datum 21. června 2025 a místem setkání byl areál Nové Javoříčko. A zde v tomto nádherném koutu přírody v srdci Moravy se nás setkalo skutečně hodně.

Určitě to byl pro nás všechny velmi vydařený slavnostní den, ve kterém jsme se po delší době potkali, pozdravili, zavzpomínali i společně zasmáli. Po úvodním srdečném přání dalších krásných a úspěšných let oběma jubilantům následoval přípitek. Oslavencům jsme také společně zazpívali  "Živijó" a pak už v družné zábavě ochutnávali pestrou nabídku jídel, nápojů i zákusků.

Protože tento areál nabízí unikátní kombinaci historie, kultury i přírody, tak bych velmi ráda o něm něco víc napsala.

Vedle památníku obětem druhé světové války je zde místo i pro pořádání různých akcí a menší muzeum, které přibližuje historii obce. Okolní krajina s turistickými trasami a blízkými Javořičskými jeskyněmi láká milovníky přírody. Je proto ideálním místem pro setkávání, relaxaci i zamyšlení nad historií.

Spolek Nové Javoříčko - dříve občanské sdružení byl založen už v r. 2010. Jedním z hlavních cílů místních občanů byla záchrana původní školy. Za 4 roky 2011-2014 se zde podařilo vytvořit atraktivní turistické zázemí. Zdejší muzeum našlo svůj domov v historické staré javořičské škole, která jako jedna z mála budov přečkala vypálení obce nacisty v květnu 1945.

Přírodní areál se nachází přímo u hlavní budovy bývalé školy a tvoří jej okrasná zahrada, dětské hřiště, podium i parket - kde se pořádají různé společnské akce. Po většinu sezony slouží parket jako dopravní hřiště pro malé návštěvníky.

Javořičské jeskyně se chlubí unikátní krápníkovou výzdobou a romantický hrad Bouzov je skutečně romantický a hlavně pohádkový. Budova staré školy byla zrekonstruovaná do moderního polyfunkčního komplexu.

Moc mne mrzelo, že jsem si nevzala s sebou fotoaparát, ani chytrý telefon. Naštěstí mi později vypomohl jeden z mých vnuků zapůjčením chytrého telefonu a tak i já mohu přidat několik snímků tohoto nádherného místa.

Na závěr bych chtěla moc a moc poděkovat za překrásně připravené setkání na tomto vyjímečném koutku naší vlasti.

A co z celého srdce přeji ještě jednou oslavencům Janě i Pepovi do dalších roků jen vše nej, nej, nejlepší! ♥

Letní soutěžení 2025 města a obce rodina
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Lidé se mají setkávat. Diky za tip.
Daniela Lender Chaloupková
Moc hezky popsané, zajímavé fotografie. Díky za tip na výlet :-)
Naděžda Špásová
To bylo určitě moc hezké setkání.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 27. týden

V pondělí 30.6. začíná nejprestižnější tenisový turnaj - Wimbledon. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne bude tenis.