AAA aneb tři Alenky na výletě na Kokořínsko
Všechny fotografie: Poskytnuty z osobního archivu Aleny Tollarové

AAA aneb tři Alenky na výletě na Kokořínsko

3. 7. 2025

AAA není jen autobazar nebo vietnamský obchod se zbožím všeho druhu. V padesátých létech minulého století - jejda jak ten čas letí - bylo oblíbené jméno pro holčičky Alena, a tak se stalo, že mám dvě kamarádky stejného jména jako mám já.

Jednu znám už asi 40 let, s tou druhou jsme si padly do oka při léčbě v Janských lázních před 12 lety. Občas si ve trojici vyjedeme na společný výlet. Tentokrát si tři Aleny či Alenky, jak kdo chcete, vyjely na výlet na Kokořínsko. Alenku nymburskou jsme vyzvedly ze žlutého vlaku na Mělníku, nastartovaly autíčko a vyrazily splnit itinerář, který jsem pro tento den připravila.

První zastávkou na trase byl rybník Harasov na říčce Pšovce. Pohled na něj se otevře cestou po silničce Kokořínským údolím asi 15 km za Mělníkem. K rekreaci byl využíván už od konce 19. století a tehdejší majitel panství kníže Bedřich Lobkowicz v zatáčce nechal postavit výstavní hotel, uvedený do provozu v roce 1912. Název dostal po hrádku Harasov, který stával na protější skále. Ve skalním bytě měli hoteloví hosté dokonce originální vinárnu. Po válce hotel sloužil k rekreaci ROH. Po roce 1989 byl navrácen v restituci, ovšem po vystřídání několika majitelů chátral, až nabyl současné podoby. Nicméně u rybníka najdete pěkný penzion s kempem a pláží a můžete tu strávit pěknou dovolenou nebo se přijet alespoň vykoupat. My jsme se sice nekoupaly, ale vytáhly jsme domácí koláče s jahodami a třešněmi a v romantickém prostředí rybníka, ve kterém se zrcadlí kokořínské lesy, jsme posvačily. Prohlédly jsme si reliéf Ježíše Krista Harasovského, vytesaný na úpatí bývalé hradní zdi, vzhlédly ke skalnímu bytu-vinárně, zaplatily 50 Kč parkovného a vydaly se k dalšímu bodu výletu.

Tím byly známé Kokořínské pokličky. Je to pískovcový skalní útvar, vzniklý zvětráváním pískovce. Horní vrstva z odolnějšího pískovce železitého chrání spodní sloup z měkčího pískovce jílovitého. Takto příroda vytvořila útvary podobné houbám či pokličkám. Největší Poklička je vysoká 12 m a klobouk má široký 6 m.

K Pokličkám je to jen opravdu malý kousek po modré značce od parkoviště u silnice, kde se vybírá pouhých 10 Kč na hodinu. Po zjištění, že Pokličky nestojí dole v lese na rovině, leč pohled na ně v úrovni očí si zaslouží jen ten, kdo se k nim přiblíží po zdolání více než 200 schodů, dvě Alenky usoudily, že jejich kolena nejsou pro takový výstup způsobilá. Pověřily mě pořízením fotodokumentace, usedly na spodní schod a vyprávěly si, zatímco já jsem šplhala vzhůru. V žádném případě nechci nikoho od návštěvy Pokliček zrazovat. Schody jsou poměrně strmé, ale jsou dřevěné, opatřené zábradlím, jde se po nich dobře a ještě si cestou zobnete borůvku.

Nahoře je vidět - nebo mně to aspoň tak připadá - že v minulosti byla možnost vyjít po skále až na horní úroveň pokličky. V současnosti je tam plot, což je více než rozumné.

Další zastavení bylo v Ráji, jež se ukázal být rájem skutečným. Ano, Ráj existuje. Je to malá vesnička, kde mají překrásnou výklenkovou kapličku a také restauraci V Ráji. Zde se v příjemném prostředí s přehledem a bez čekání postarali o naše nasycení.

Z Ráje rovnou do pekla? Kdo ví?

Nedaleký hrad Houska je opředen tajemstvím a tak trochu strašidelnými pověstmi, hovořícími o tom, že tu možná je vstup do pekla či dokonce jiné dimenze. Vzhůru ku hradu a pokusíme se tam zjistit, jak to je.

Z parkoviště je to k hradu po pohodlné cestě asi půl kilometru. Parkoviště je označeno jako placené, v době naší návštěvy však nikdo nevybíral. Původně gotický hrad z 13. století byl v roce 1590 přestavěn na renesanční zámek. Má čtyřúhelníkový tvar s vnitřním nádvořím. K pokladně si připravte hotovost, kartou se zde platit nedá. Vstupné přijde dospělého na 180 Kč, děti a seniory na 130 Kč. Obdržely jsme tištěného průvodce na několika stránkách, se kterým jsme se volně pohybovaly po hradu bez časového omezení. Období středověku připomíná hradní kaple s cennými nástěnnými malbami. Lovecký salónek má několik zajímavostí. Jednak jím prochází pískovcová skála od základů hradu, na krbu je umístěna vzácná lovecká trofej daňka skvrnitého, ceněná jako č. 3 v Evropě a dále tu v roce 1975 potajmu nahrála své první album skupina Plastic People of the Universe, což jí umožnil tehdejší kastelán Svatopluk Karásek. Prošly jsme všechny přístupné místnosti. Hrad v roce 1924 koupil prezident Škodových závodů Josef Šimonek a rodině patřil do 2. světové války. Za války zde byla německá armáda a po roce 1950 archiv státní knihovny. V restitucích byl vrácen rodině Šimonkových.

Hrad je opředen tajemnými pověstmi o vstupu do pekla. Nechci nikomu kazit radost a brát mu iluze, ale ani jedna z nás žádné mrazení, závany z pekla či tajemné postavy nezaznamenala. Nic to nemění na tom, že hrad Houska rozhodně stojí za návštěvu.

cestování Letní soutěžení 2025 Tip na výlet turistika
Hodnocení:
(5.2 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Álo, :-)
Alena Tollarová
Děkuji vám všem za zastavení a milé komentáře. Alčo V., příště Ti dám vědět :) Eleno, jsi bystrá dívka a je vidět, že si obrázky prohlížíš bedlivě. Ano, housecké peklo nám přece jen ukázalo, zač je toho loket a poslalo na nás déšť. Deštníky jsme neměly, leč náhradní trička pro strýčka Příhodu ano :)
Elena Valeriánová
Je mi líto devastace bývalého hotelu Harasov. V tom skalním bytě už asi nikdo nebydlí a nebo ano?
Elena Valeriánová
Bezvadný cestopis s osobními prožitky. A fotky, prostě parádní. Jen mi prozraď, zrkadélko, děvčata se převlékala?
Vladislava Dejmková
Alenky, krásné putování. Dobře, že se máte.
Eva Mužíková
Co dodat, vše bylo napsáno. Tvé články a fotogalerie, to je vždy kupa zážitků.
Zdenka Soukupová
Aleno, jako vždycky, parádní reportáž. Díky. A pozdravuju AAA. ☼
Hana Polednová
Moc hezký článek se zajímavostmi z tohoto kraje a skvělé fotoalbum. Tři Alenky vyjely na výlet a i my jsme se mohli s nimi potoulat krásnými místy, které navštívily. Bezva trojce AAA přeji další pěkné společné výlety.
Marie Měchurová
Děvčata si užila parádní výlet a Ty jsi nám ho hezky popsala, a doplnila podařenými fotografiemi. V tomto kraji jsme byli před pár lety s turistama. Prošli jsme se Pokličkami a občerstvili jsme se u rybníka po návštěvě Kokořína. Vím, že za 1.republiky to bylo vyhlášené letovisko pražské smetánky.
Daniela Lender Chaloupková
Skvěle popisný článek, nádherná fotoreportáž. Na Kokořínsku jsem se před pár lety mihla, Housku nestihla, takže mám teď inspiraci. Moc děkuji :-)) Závěrečná fotka je přímo nabitá pozitivním přístupem k životu :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 27. týden

V pondělí 30.6. začíná nejprestižnější tenisový turnaj - Wimbledon. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne bude tenis.