Jitka Caklová
14.7.2025 20:34
Kdo ví, že od narození smrt neoddělitelně patří k životu, nemusí se s touto skutečností smiřovat, dokonce ani její přijetí brát jako úkol. Sice mám za sebou celou řadu operací, ale nemám cukrovku, vyměněné koleno, ani kardiostimulátor, nechodím po horách, do posilovny, ani nehraji ping pong, ani nohejbal. Dobře vidím, dobře slyším, nic mě nebolí a nikdy v minulosti jsem nevedla šťastnější a spokojenější život jako nyní v šestasedmdesáti letech.
Jindřich Berka
14.7.2025 19:39
Milá paní Zímová, možná se budete divit, ale já jsem velmi pozitivní člověk. Chodím po horách, do psilovny, hrají tenis, nohejbal, ping pong. V 72 letech dofělám doktorát. Ještě pracují. Mám cukrovku, vyměněné koleno, špatně slyším a mám kardiostimulátor. Přesto život miluji i tancují. Žiji na 200 %. Vy jste vůbec mě nepochopila!!! To nejde o pizomé myšlenky, ale o fakt, že když se smířím se smrtí, mohu následně kvalitně prožit zbytek života.
Jana Šenbergerová
14.7.2025 16:58
Pokud jde o mě, za mnohem těžší pokládám přijmout nový život. Navíc také to nemusí být zcela bezbolestná záležitost bez problémů. Přejít z beztížného stavu do hmotného těla se ztrátou paměti a nevědět přesně do čeho, mi nepřipadá nijak lehké. Cesta zpět prostřednictvím smrti, byť provázena bolestí, by měla být pro věřící i nevěřící s ní smířené snadnější. Vnímám ji jako cestu jinam. Před každou cestou mívám "cestovní horečku", ale strach ne. Spíš očekávání věcí příštích. Vzhledem k tomu, že jsme různí a každý vnímá věci po svém, se mi vaše zamyšlení nad životem a smrtí líbí.
Libuše Zímová
14.7.2025 13:16
Myslím si že záleží na každém jedinci jak žil a žije. Neměla jsem jednoduchý život ale nenaříkám.Moc jsem si přála až budu v důchodu a budu cestovat po naší krásné zemi České a Evropě. Sen jsem si splnila prošla jsem všechny Alpy i země.Teď se chci podívat do rodné země mých předků-Slovensko.Je mi 76 let a myslím si že by se lidi neměli vzdávat,že by měli dělat co je baví a nemyslet že jednou musí umřít.Je to hloupá myšlenka vždyť tam stejně musíme odejít.A to už nám může být úplně jedno.Pozitivní myšlenky jsou dobrý lék....
Jitka Caklová
14.7.2025 09:25
"Carpe diem - Memento mori". Užívej života, ale pamatuj, že jsi smrtelný. Na plnění takovýchto úkolů je v jednasedmdesáti letech poněkud pozdě :-) :-)
Iva Lišková
13.7.2025 16:02
Smrt může být vysvobození, zažila jsem to s tatínkem, kamarádkou, mamkou - tchyní...Nebojím se.
Dušan Brabec
13.7.2025 14:25
Zkusím přidat trochu optimismu pár citáty: Stáří je nemoc, kterou ještě nikdo nepřežil. Prach jsme a v prach se obrátíme. Proto doma prach neutírám, může to být někdo známý… A nakonec citát od Elberta Hubbarda: Neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí. A tak se snažít žít každý den naplno a jak už mám i napsáno ve svých údajů na tomto serveru, zatím je štěstí, že si mohu ještě stále dělat co chci, kdy chci, kde chci, jak chci a s kým chci a navíc jsem za vodou... Jen aby to co nejdéle vydrželo!
Jiří Dostal
13.7.2025 10:58
:-) Věrohodnost intimní chvilky končí, když sedíce na míse otevřeme svou kabinu veřejného reterátu... :-)
Daniela Lender Chaloupková
13.7.2025 09:43
Zajímavá úvaha .... Děkuji za ni. Osobně s přijetím své vlastní smrti problém nemám. Už několikrát jsme si hleděly do očí, a ta konečnost mě neděsí. Většina mých milovaných mě již opustila, tak vím, že na mne čekají. Kolik času mi bude ještě dopřáno, nevím ... Proto se snažím žít každý den tak, jako kdyby byl ten poslední. Řečeno slovy mého milovaného Jiřího Wolkera: "Smrti se nebojím, smrt není zlá, smrt je jen kus života těžkého, co strašné je, co zlé je, to umírání je ..... ". Jsem jednoznačným zastáncem eutanazie (nebo asistované sebevraždy), protože každý z nás má nárok na důstojný odchod. Pokud někdo tvrdí, že stačí tlumit bolesti apod., doporučila bych každému odpracovat si nejméně měsíc v různých zařízeních sociální péče nebo pečovat o člověka, jemuž není pomoci a věřím, že by rychle změnil názor.
Sylva Wiedel
13.7.2025 08:06
No, je to tak trochu úkol nás všech, přijmout smrt. Ale nebojte, předtím, než jsme se narodili, to nebylo strašné, tak potom taky nebude.....
Načíst starší příspěvky