Mírně nostalgický deník
Ilustrační foto: Pixabay

Mírně nostalgický deník

12. 7. 2025

V televizi nejde momentálně nic zajímavého, politické zprávy na webu jsou vlezle hnusné, a tak jsem si raději nalil sklenku střiku a v myšlenkách se vrátil až do doby, kdy jsem si velmi pilně, a hlavně tajně psal deník.

Bylo mi tehdy mezi čtrnácti až osmnácti lety. Před rodinou jsem však deník pečlivě ukrýval, protože jsem vůbec netoužil po tom, aby se mi kdokoli z  rodiny hrabal v soukromí mé, tehdy až moc přecitlivělé duše.

Je zajímavé, že přesto, že jsem se devětkrát stěhoval, můj starý deník všechna stěhování přežil v pohodě. Byla to vždy moje největší starost. Jsem tomu moc rád, protože dnes mohu ta svá mladistvá moudra a myšlenky v klidu a pohodě pročítat a hodnotit, jak dalece se blížila, či vzdalovala reálnému životu. A snad se jimi i inspirovat.

Můj první zápis je z června 1959 a týká se naší cesty s kamarádem Jiřím do jihočeských Čekanic k jeho babičce. Nebylo mi tehdy ani patnáct let. Koncem roku 1963, to mi bylo už devatenáct, jsem dával všechny ty početné staré poznámky dohromady a v úvodu toho souboru jsem napsal:

„Je večer, venku se chumelí a já ležím na pohovce a probírám se svými starými zápisky. Napadá mě myšlenka. Dám dohromady všechny své starší poznámky a budu k nim připisovat své dojmy, starosti i radosti. Zkrátka, budu pokračovat v rozepsaném deníku. Až někdy ve stáří otevřu jeho zažloutlé stránky, ovane mne dech mého mládí. Oživí mi všechny ty krásné i smutné chvíle života, chvíle zklamání, i chvíle prchavého štěstí. Tento deník bude obrazem mé duše. Bude zachycovat mé dojmy a nálady, mé sny i mé touhy. Nebude to žádné umělecké dílo. Bude to jen skromná zpověď obyčejného člověka.“

A jako úvodní motto jsem na úplný začátek textu napsal tato slova:

„Jak nekonečný je proud vody v řece, jak nekonečné je střídání dne a noci, tak nekonečná je lidská touha po štěstí.“

V mém deníku, který začíná někdy na jaře roku 1959, se střídají články o společném toulání s kamarádem Jiřím po našem, skoro rodném, Ovčíně, povzdechy nad mým nenaplněným a platonickým vztahem k Miladě z kralupské pošty, a zejména oslavné ódy na mé oblíbené České středohoří. Pro ilustraci opět jedna citace z května 1960:

„Stále znovu a znovu se vracím v ta místa, přesvědčen, že na světě není nic krásnějšího než procházka po kvetoucích, vonících ladech, nebo pohled z vrcholu Košťálu. Každý strom i každý kámen na tvém svahu, Košťále, je naplněn velkou láskou.“

Takový deník je docela zajímavé a podnětné čtení. Mnohé jsem už z oněch dávných dějů pozapomněl. Není ale divu. Vždyť některé z těchto deníkových textů jsou starší více než 65 let. Je to sice čtení až nostalgické, ale pro mne zároveň i inspirující, protože mi přináší vítané náměty pro moje další psaní.

A tak přede mnou nyní defilují moje třebíčská dobrodružství s  básnickou soutěží, s  autobusovým výletem po místech Nezvalova působení a s rozhovory s několika národními umělci, a konečně příjemné dobrodružství se dvěma mladičkými třebíčskými dívkami.

Při čtení deníku znovu putuji po náročných vysokohorských cestách vysokých Tater a znovu se střetávám se svými tehdejšími básnickými problémy, týkajícími se souladu obsahu a formy mých raných a neumělých básnických pokusů.

Deník pokračuje v podobném duchu až do podzimu 1965, tedy zhruba šest let. Je to určitá výpověď mladého člověka, který byl možná zatížen citovými problémy a občasnými depresemi více než jeho současníci a kamarádi. Čas ale uplynul a on se, stejně jako jiní, musel přizpůsobit až tvrdé realitě života. Na závěr biblická citace:

„Všecka práce člověka jest pro ústa jeho,

avšak duše jeho nemůže se nasytiti.“

Starý zákon, kniha Kazatel, verš 6;7

*

ZEMĚ

Ve stínu jabloní

město odpočívá.

Kolem je země, která zpívá

o jaru, které zavoní

kvetoucími svahy hor.

Daleko za obzor

táhne se požehnaná zem

tak jako krásný a věčný sen.

Stůj, noho!

Ta zem je posvátná.

Poklekni!

Uslyšíš zvony hrát.

Když kvete bílý sad,

zelené háje,

to přichází hlas máje

a země se rozezpívá.

/psáno v roce 1961 - 17 let/

Můj příběh vzpomínky
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Hezké ohlédnutí za mládím díky stránkám deníku. Také jsem si v dospívání deník psala a také ho mám schovaný.
Jan Zelenka
Milé dámy, děkuji vám za příjemné komentáře!
Elena Valeriánová
Jedna z věcí, kterých upřímně lituji je to, že jsem si nikdy nepsala deník, poznámky, tak jak šel čas. Děkuji za Váš příspěvek. Báseň je na ten věk velmi vyzrálá a moudrá.
Věra Ježková
Jendo, moc hezké. Deník jsem si občas psala. Dokud mi na něj maminka nepřišla. Pak až, když jsem bydlela ve vlastní bytě. Opět jednorázově. Ovšem nic pohodového. Potřebuju se vypsat ze svých smutků a starostí. Nebo je rozchodit.
Jitka Chodorová
Honzíku, děkuji za krásný příspěvěk, ta báseň je na ten věk opravdu nádherná, taky jsem zkoušela v tom věku veršovat, dokonce jsme si posílali s mužem poezii navzájem, ale deníček jsem neměla, snad jen takové životní útržky. Ahoj Jitka
Anna Potůčková
Deníček jsem si také psala - bylo to někdy když mě bylo tak 11 let. Dlouho mě to ale nebavilo, brzy jsem toho nechala. A deníček vyletěl pak zcela jistě komínem.
Iva Bendová
Báseň 17 letého jinocha je nádherná. Jinak - nechávám na svém mozkovém oddílu pro vzpomínky, co tam uchová, a co potom prosákne při mých literárních pokusech na povrch. Nikdy jsem nenašla odvahu, vůči sobě, natož vůči druhým, kdyby náhodou nahlédli, psát si deník. Při náhodných pokusech se psací pomůcka brzy šprajcnula a šlus :-) Mám ráda, Honzo, Tvůj vlídný, decentní a kultivovaný styl psaní, se špetkou nostalgie a melancholie, včas uhýbající před zakrytím dekou chandry sebe i nás. Děkuji za počtení.
Blanka Lazarová
Deník - určitě velmi zajímavá sonda do vlastní minulosti. Mnoho z nás si asi deníček psalo, ale kdo z nás vydržel ? A kdo si ho uchoval ? Jendo :-) :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 28. týden

K nejnavštěvovanějím zemím patří v letních měsících Řecko. Už jste tam byli? To pak bude pro vás vědomostní kvíz tohoto týdne hračkou...