Babiččina letní dobrota: Květákové placičky
Ilustrační foto (všechny fotografie z archivu Šárky Bayerové)

Babiččina letní dobrota: Květákové placičky

15. 7. 2025

Naše babička ovdověla velmi mladá a zůstala sama se dvěma malými dětmi. Byla třicátá léta minulého století. Krize celosvětová i vlastní ji naučila šetřit. A to tak, že velmi.

Stal se z toho její celoživotní sport, který rozvíjela i v době, kdy už jí odříkání třeba nebylo. Po Praze chodila zásadně pěšky, topila jen když teplota klesla pod mínus deset a vařila velice svérázným způsobem.

Bay

Vlevo naše babička v době, kdy ovdověla a vpravo jak si ji pamatujeme...

Ač byla skvělá kuchařka, občas nás mučila mléčnou polévkou,  či smaženým vemínkem, od kterého na talíři odskakovaly vidličky. Její pojetí kynutého bramboráku se nám zdálo příšerné. A proč "mučila"? U nás se muselo sníst,  co bylo na talíři.  Remcání zakázáno.

V létě ale babička doslova kouzlila z mála. Jedním z jejích nesčetných majstrštyků byly placičky ze syrového, nadrobno nasekaného květáku v ochuzeném palačinkovém těstě. Z karfiolu zlevněného, tedy kazového a vykrájeného. Recept nikdy neexistoval, vše "od oka". Pokusím se tedy aspoň o podrobný návod:

Květákové růžičky nakrájíme/nasekáme nadrobno. Košťál nastrouháme nahrubo, pokud ho budeme chtít použít. Moje verze je bezkošťálová:

Sekáme (verze bez košťálu)

 

Sekáme furt

Sekáme furt...

... a poté připravíme hustší slané palačinkové těsto s trochou muškátového květu a pepře. Podle množství karfiolu...

Připravené těsto s květem

 

Přidaný květák

... který přidáme a...

Smícháno

... a vše smícháme. 

Za použití malé sběračky placičky smažíme v rozpáleném oleji nebo na sádle. První signální ochutnáme a pokud je třeba, směs ještě dosolíme.

Smažíme

Po usmažení klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.

Hotovo!

Prostě klasika!

Poslední Mohykán

Ještě poslední Mohykán... 

Bay

 ...a hotovo!

 

Z této křupající lahody mého dětství se v průběhu let stal vysokorozpočtový letní oběd. Dnes si placky děláme, když se chceme rozšoupnout. Jasně -  vtipkuju - ale naši babičku by fakt kleplo,  kdyby viděla dnešní ceny květátu!  A to i jedinců ve výprodeji...

 Bay

 (Freepik)

gastronomie Letní soutěžení 2025 recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Květákové placičky dělá i moje maminka. Mám je ráda. Musím se jí zeptat na recept.
Marie Seitlová
Květákové placičky dělám z vařeného, vyzkouším i tyhle. Děkuji.
Daniela Lender Chaloupková
Šárko, díky za připomenutí, placičky ze syrového i vařeného znám, také od babičky z dětství :-) Jak zde bylo zmíněno, květákové karbanátky jsou něco trochu jiného, ale rovněž MOC dobré :-))
Jan Zelenka
Vypadá to zajímavě, ale ještě jsem je nedělal. Zkusím.
Radmila Coufalová
To milujeme! Syrový květák i s košťálem nasekám na jemno v robotu. Polohrubá mouka, sůl, muškátový květ, žloutky a sníh z bílků. Výborné jsou i studené, ale většinou nezbydou...Když dostanu za levno brokolici - i to je varianta ,případně smíchat dohromady.
Jana Vargová
Květákové placičky, to je dobrota ať už ze syrového, nebo povařeného květáku. Díky za připomenutí. U nás doma chutná i květákový nákyp. S čerstvou zeleninou je výborný i studený. Snad se donutím vyfotit dříve, než sníme, a přidat recept. :-)
Šárka Bayerová
Všem moc děkuji za přečtení a komentáře. I u nás se občas dělají placky z vařeného květáku. Právě proto píšu o této verzi, protože je to naprosto něco jiného. Málokdo verzi ze syrového květáku zná ...
Blanka Lazarová
Určitě dobré. Já je dělám z uvařeného květáku. Požduchám + vejce, mouka, strouhanka ( jako trojobal). Vzniklo z lenosti obalovat růžičky, ale občas se hecnu a obalím je taky. :-)
Alena Tollarová
Placičky ze syrového květáku a palačinkového těsta jsem nejedla. Vypadá to dobře, zkusím ... :)
Martina Růžičková
Květákové placičky jsou jedním ze tří zeleninových jídel, která ráčí požívat i moje polovička. Připravuji je obdobně, jen užívám květák mírně předvařený. Mléčnou polévku si občas pro sebe vařím, naučila mě ji moje babička. Vemínko bych nedala, ani kdyby mě mučili. :-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 29. týden

V uplynulých dnech jsme mohli v médiích sledovat dění na karlovarském filmovém festivalu. Zahrajeme si nyní trochu na bulvár a otestujeme, jak moc znáte české celebrity.