Svatá Markyta hodila srp do žita
Mučednictví sv. Markéty, dřevoryt z 15. stol. (fotokopie z knihy Rok se svatými, Karmelitánské nakladatelství 1997)

Svatá Markyta hodila srp do žita

22. 7. 2025

Vrhla jím poměrně nedávno. V Čechách. Naše specialita, protože v západní církvi má Markéta svátek až 20. července. I ji samou proslavil vrh. Podle staré legendy nezbylo drakovi než ublinknout, jak ho její vlasy šimraly v krku, když ji spolkl. A rázem byla Markyta venku.

Jak vidno, i ďábel má reflexy. Od té doby je sv. Markéta Antiochijská řazena mezi drakobijce, stejně jako sv. Jiří. K tomuto dramatickém aktu se ale ještě dostaneme.

Bay 

Svatá Markéta a drak, Il Guercino (1591-1666) - fotokopie z knihy Rok se svatými, Shindler a Schauber, Karmelitánské nakladatelství 1997)

Ve východní církvi se jí říká Marina, v Řecku Margarita a v Maďarsku Margit. Margareta/Markéta se narodila koncem 3. století v Antiochii  Pisidské, starověkém městě poblíž dnešní turecké Antalye. Otec byl pohanský kněz a matka jí zemřela,  když byla ještě malá.  A tak měla chůvu. Tajnou křesťanku, tudíž její výchova skončila křtem. Vzhledem k tomu, že v té době vládl císař Dioklecián, co byl křesťany přímo posedlý,  šlo o život na hraně. 

A tak, když se do krásné Markéty zamiloval místní prefekt Olibrius, přišel průšvih. Ona ho nechtěla, tak ji ze vzteku udal jako křesťanku. Diokleciánovy zákony byly drsné. Markétu uvěznili a chtěli, aby se křesťanství zřekla. Střídavě ji mučili na skřipci, bičováním a ohněm. Vždy se jí rány zacelily. K tomu všemu ji v mezidobí pokoušel ďábel ve formě draka. Když se mu nepoddala, tak ji slupl. Ale jelikož ho její dlouhatánské krásné vlasy šimraly v krku, vyzvrátil ji. Markéta ani chvíli neváhala, přežehnala ho křížem a belzebub se propadl přímo do pekla. Zajímavé je, že na ikonách a koptských zobrazeních Markéta utlouká draka jakýmsi mohutným kladivem. Asi zdůraznění drakobijce. Každopádně ale z osudového zápasu vyšla mučednice zocelená. Dalším torturám pořád odolávala, dokonce ani utopit ji nešlo. Záchrany se ale nedočkala. Svým samovolným uzdravováním popouzela Olibria natolik, že ji nechal stít. A proto je jejím hlavním atributem meč. Dalšími jsou samozřejmě drak, křížek, perla (řecky se řekne margarites), palmová ratolest mučednice a koruna.

Bay

Sv. Marina, ikona (Wikipedia, volné dílo)

Kult sv. Markéty byl u nás velmi silný už od raného středověku. Dramatická mučednická legenda určitě přispěla. První ostatek do tehdejší baziliky sv. Víta přivezl z Itálie král Přemysl Otakar II. Později se zřejmě Markétinu ramenní kost podařilo "rozebrat", jelikož dnes jsou její části ve Zlaté Koruně, v Plasech a v benediktinském klášteře v pražském Břevnově,  kde je světice patronkou místního kostela.

Je tedy nemyslitelné, aby se Karlův most obešel bez ní.  Od roku 1707 tam Markéta stojí na drakovi. V sousoší Jana Brokoffa jí společnost dělají sv. Barbora a sv. Alžběta Durynská.

Podle tradice si Markéta před smrtí přála, aby každá žena, která ji bude uctívat, porodila zdravé dítě. A tak se k ní úpěnlivě modlily hlavně rodičky. Takže je i jasné, proč se u nás a vlastně všude po světě tolik princezen jmenovalo Markéta. Královské manželky nemívaly lehké porody. 

Zmíněná patronace má prý spojitost s onou těžkou zkouškou, kdy Markéta bezproblémově vyšla z ďábloidního draka. Tady bych si dovolila oponovat a připomenout, že drak jen tak trošku ublinknul...

Bay

Fakta: El Directorio de los Santos,  A. Sandoval (Ed. Aguilar, 1996)

historie
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Zajícová
Já mám ráda tvoje články už dávno
Daniela Lender Chaloupková
Šárko, opět paráda, nejen informace, ale i styl psaní - naprosto neotřelý, jedinečný. Nikdy předtím mne nenapadlo, že je u nás tak málo Markétiných soch .. (Mirek H., 10:43). Vida .... ztracený je každý den, kdy se něco nového nedozvíme ;-) Děkuji :-))
Iva Bendová
Děkuji, Šárko ... Trochu jsem teď googlila, a mimo jiné objevila sochu sv. Markéty v Opatovicích - můj rodný kraj i okres /Kolín/, u nohou má dráčka na obojku ... Kostel sv. Markéty zde / v Havířově/ máme, poměrně nedaleko. Vždy mě něčím obohatíš.
Ingrid Hřebíčková
Šárko piš dál. Líbí. Děkuji.
Michaela Přibová
I já patřím ke čtenářům, co rádi čtou tvé poutavé a poučné články. Děkuji.
Šárka Bayerová
Soch tu opravdu nemáme moc. Vím ještě o jedné na kašně v Telči. Markéty Antiochijske. Možná je tu víc zobrazení sv. Markéty Uherské
Mirek Hahn
Občas narazím na kostel zasvěcený sv. Markétě, třeba v Kašperkách je působivý... ale málo vídám jejích soch, ani si nemůžu na žádnou vzpomenout.
Šárka Bayerová
Díky moc, Libuše a Jene, udělali jste mi radost:-)
Libuše Křapová
Šárko, dík, zase jsem o něco chytřejší :-) Mám tvé články ráda.
Jan Zelenka
Zajímavé. Mám rád podobné články.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 30. týden

S kvízem jsme "cestovali" v uplynulých týdnech po Chorvatsku a Řecku, nyní se podíváme do další oblíbené turistické destinace - Itálie.