Cíl je znám
Ilustrační foto: Pixabay

Cíl je znám

20. 7. 2025

Cíl je nám dán

cíl je znám

Nechť na cestu nám svítí

zlaté slunce

dobrého srdce

jež vidí víc než oči

co jeho okny jsou

Nechť se nám hlava

pýchou nezatočí

a neklopýtáme pak tmou

Nechť spánek střeží

stříbrný měsíc

čistého svědomí

Nechť do cíle dojdeme MY

s tím, co dobrého

do vínku nám dáno bylo

a nic z toho

se cestou neztratilo

a pokud se to ještě zúročilo

pak to byl závod

víc než vítězný

(Strumień, Polsko, 24.11.2005, vítězné ocenění v kategorii poezie na téma "Ogrom szcześcia")

Moje poezie
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Gratuluji, Váš šuplík je plný pokladů :-)
Iva Bendová
Děkuji všem. Michaelou, polština je nám tady ve Slezsku blízká. Kdysi, když v české TV nic moc nebylo, sledovali jsme s dobrým signálem polskou, např. seriál Bonanza, pak zejména "kino nocne" - světové filmy ve ztišeném originále a s jedním polským dabérem. Název básničky je "Ciel jest znajomy."
Michaela Přibová
Ještě jednu věc: klobouk dolů za překlad do cizího jazyka. Vím, jak je těžké překládat, aby se neztratil originál. Děkuji.
Michaela Přibová
Ano, báseň je jednoduchá a prostá, a právě proto krásná a hluboce lidská. Bez velkých, nabubřelých slov napsáno srdcem. Ivo, děkuji.
Ingrid Hřebíčková
Krásná báseň plná pokory.
Jan Zelenka
Krásné!
Iva Bendová
Děkuji ..., ten nečekaný úspěch měl různé nečekané dozvuky :-) Např. - přišla jsem do práce a naproti recepce na hlavní nástěnce visel vystřižený článek z novin s mojí fotkou :-D Pozvala mě na audienci tehdejší primátorka našeho města a zahrnula dary, jak nějakého diplomata :-D Něco jako pohádka O sedmikrásce, jak se stala královnou květin" - na chvíli :-D Ale bylo toho časem víc ...
Dagmar Vargová
Ivi, nádherné! A právě v "jednoduchosti a prostotě" je ta krása :-).
Jarka Jendrisková
Je to krásná básnička a úžasný úspěch. Velký obdiv.
Iva Bendová
Děkuji, Jani. MY je myšleno jako naše kompletní osobnost, naše ryzí JÁ. Polština nebyla k účasti nutná, ale básničku jsem si i přeložila, poslala obě verze a na vyhlášení přijela. Předchozí ročník "w Ogolnopolskim konkursie sztuky nieprofesionalnej im. Emilii Michalskiej" jsem obdržela čestné uznání za rovněž dvojjazyčnou básničku. Kdysi jsem měla polské kamarády z mládežnického tábora a pomocí slovníku si s nimi nějaký čas psala. Poláci jsou velmi srdeční lidé a umí se skvěle bavit. Básnička "Cíl je znám" je tak jednoduchá a prostá, že mi její vítězství tehdy vyrazilo dech. Nedávno mě "poprosila," ať ji zase vytáhnu z šuplíku na světlo :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 30. týden

S kvízem jsme "cestovali" v uplynulých týdnech po Chorvatsku a Řecku, nyní se podíváme do další oblíbené turistické destinace - Itálie.