Letní dobrota: domácí šťáva z josty
Všechny fotografie: M. Richterová

Letní dobrota: domácí šťáva z josty

20. 7. 2025

Letošní léto nabízí krásnou úrodu ovoce na stromech i na keřích.

Každoročně zavařuji, vyrábím kompoty, džemy, šťávy nebo ovoce suším.

Letos byla úroda josty u nás až nadměrná, zpracovala jsem ji na šťávu podle následujícího receptu:

1 kg josty, 1 citron, 1 lžička kyseliny citronové, 0,5 l převařené vychladlé vody, 1 kg cukru

Ovoce rozmixujeme, vložíme do 5 litrové lahve, přidáme citron, dávala jsem většinou jen půlku, dvě lžíce cukru, lžičku kyseliny citronové, zalijeme vodou, promícháme, zakryjeme, necháme stát do druhého dne, ovoce si pustí částečně šťávu. Druhý den přepasírujeme přes cedník, ještě jednou znovu přecedíme rovnou do většího hrnce, přidáme cukr (na sladší sirup jsem dala celý kg, na některé šťávy jsem dávala jen půl kg nebo ¾ podle chuti, někdo nemá rád sladkou). Cukr rozmícháme, šťávu přivedeme k varu, již dále nevaříme, sbíráme případnou pěnu, horké ihned nalijeme do patentních lahví nebo do šroubovacích sklenic, dobře uzavřeme. Pro delší trvanlivost můžeme sterilovat, já jsem letos šroubovací sklenice jen otočila víčkem dolů, jako to dělám u džemů. Kromě josty jsem použila i černý rybíz nebo jsem vyráběla z obojího směs.

Šťávu pijeme s vodou, dá se pít s minerálkou, může se použít k dochucení domácích limonád nebo do ovocného čaje.

Přeji pěkné léto a na zahrádkách hodně další úrody.

 

 

 

gastronomie Letní soutěžení 2025 recepty
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
My také letos takovou úrodu nemáme. Mílo gratuluju. Jsi šikulka.
Ingrid Hřebíčková
To vám úpřímně závidím tolik ovoce. Před léty jsme zavařovaly se sestrou celý strom jablek a hrušek. Už jen pohled na ty vaše džemy je krása.
Michaela Přibová
To je paráda. My letos tolik rybízu nemáme, a tak ho jíme každé ráno přimíchané do ovesné kaše. Váš recept si opíšu. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 29. týden

V uplynulých dnech jsme mohli v médiích sledovat dění na karlovarském filmovém festivalu. Zahrajeme si nyní trochu na bulvár a otestujeme, jak moc znáte české celebrity.