Putování s medvídky Honzíkem a Eliškou
S medvíďaty a panem režisérem jsme nachodili hodně kilometrů. Fotografie k článku: Daniela Lender Chaloupková

Putování s medvídky Honzíkem a Eliškou

23. 7. 2025

Díky návštěvě večerníčkového Vydrýska ve Stanici ochrany fauny Pavlov (dnes Záchranná stanice živočichů Pavlov) u Ledče nad Sázavou v květnu 2003 (viz minulé vyprávění) jsem získala kontakt na režiséra Václava Chaloupka.

Můj budoucí druhý manžel téhož příjmení byl totiž jeho velkým obdivovatelem. A protože jsem v té době již věděla, že mi Osud přivedl do cesty nejdůležitějšího člověka mého života, chtěla jsem jej překvapit. Panu režisérovi jsem zavolala, vyřídila mu pozdravy od Vydrýska ;-)), a výsledkem naší rozmluvy bylo pozvání na jeho letní sídlo na Plzeňsku.

Historického dne 25. července 2003 jsme tedy brzy ráno nasedli do vínové Škody Rapid a vyrazili na cestu. Zhruba po dvou hodinách jsme dorazili na místo v lesích nedaleko zámku Kozel. Předpokládajíc, že seznamování s večerníčkovými medvídky nebude žádná procházka „růžovou zahradou“, jsem si s sebou vezla náhradní oblečení. A dobře jsem udělala …

Kromě medvíďat Honzy a Elišky (Méďové II. – Povídání pro Aničku (2003)) na nás ještě čekalo překvapení v podobě lišáka Lukáška, hrdinu prvního zvířecího večerníčku s názvem Tuláček (1997) a dvou již zcela dospělých vlků Flíčka a Žolíka, hvězd večerníčkové série Bráškové (2003).

Velmi stručně shrnuto – prožili jsme naprosto nezapomenutelný den, na nějž dodnes ráda vzpomínám. Od milého přivítání a posezení v krásné chalupě až k pomuchlání s naprosto ochočenými, výše uvedenými, zvířátky. 

Samostatnou kapitolou bylo snídaňové krmení obou medvíďat a následná několikahodinová procházka v okolních lesích, během níž si medvídci načesali maliny, povalili a zlikvidovali několik pařezů, vylezli na nespočet stromů, vymáchali se v několika strouhách a potůčcích, několikrát se poprali, nemluvě o tom, že častým objektem jejich zájmu jsme byli i my, jejich člověčí průvodci. Více v galerii.

Když jsme se v pozdním odpoledni loučili, byli jsme všichni dojatí. S panem Václavem Chaloupkem jsme si celé hodiny povídali nejen o medvídcích a přírodě vůbec, ale také o jeho práci režiséra i různých, naprosto všedních, tématech a zjistili jsme, jak moc si rozumíme. Odjížděli jsme unaveni, ale plni zážitků a s příslibem dalšího setkání někdy v budoucnu.

Autorem mých portrétů s Václavem Chaloupkem a zvířátky je fotograf Josef Chaloupek

kultura osobnosti příroda
Hodnocení:
(5 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
To bylo určitě nádherné setkání, jak s panem Chaloupkem, tak se zvířátky :)
Ingrid Hřebíčková
Dano, to je krásný zážitek. Před lety vedle nás bydlel mladík a měl lišáka Káju. Kája byl odchycené mládě, mámu přejeli. Kája, když byl soused v práci, tak se Kája chodil s námi mazlit. Měl ještě loveckýho psa a ta k nám taky přišla, když jí bylo smutně. Našim kočkám ani dvěma malým pejskům nikdy neublížila. Vám děkuji za krásný článek.
Naděžda Špásová
Danielo, tohle se nezapomene, asi by se mi takové setkání taky moc líbilo. Zvířátka jsou moje láska od dětství. Přeji ti ještě hodně takových zážitků. :-)
Daniela Lender Chaloupková
Všem moc děkuji za komentáře a hodnocení a zároveň se hluboce omlouvám za to "sebehodnocení" :-((. Škoda, že nejde namalovat smajlík, padající do mdlob a chytající se za hlavu ... Takhle to dopadá, když se člověk přihlašuje přes mobil :-((. Jsem moc ráda, že se vám to líbilo a mám připraveno ještě jedno vzpomínání na p. Václava Chaloupka, někdy během srpna :-))
Michaela Přibová
Moc hezké setkání se zvířátky. Skvělý článek. Děkuji.
Libuše Křapová
Danielo :-) Díky za krásnou reportáž :-) Máš nádherné vzpomínky :-)
Jana Šenbergerová
Co by za to mnozí dali! My se aspoň podívali. Díky!
Zdeněk Pokorný
Díky, že jste se s námi podělila o své krásné zážitky.
Jan Zelenka
Moc hezké!
Irena Mertová
To musel být moc hezký den... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 30. týden

S kvízem jsme "cestovali" v uplynulých týdnech po Chorvatsku a Řecku, nyní se podíváme do další oblíbené turistické destinace - Itálie.