Víra je důležitá
Ilustrační foto: Pixabay

Víra je důležitá

27. 7. 2025

Už vidím, jak se řada z vás, kteří nemají rádi náboženské úvahy, oklepe a dál nečte. Chápu to. Taky nemám rád fráze. Riskni to, a čti dál. Nechci polemizovat ani nabízet nic, co byste sami neznali z vlastní zkušenosti. Chci se s vámi podělit s tím, na co jsem přišel.

Je to prosté. Bez víry nejde žít. A každý věříme nějak jinak, po svém. A je fajn si o tom povídat. Podle mě tou nejcennější vírou, pokud se k ní propracujeme, je víra v sebe sama, protože víru v Boha nám automaticky mohlo vnutit prostředí, v kterém jsme vyrůstali. Víra v sebe sama se prakticky projevuje, když jsme schopni něčeho dosáhnout a přičiníme se o to zejména díky svému vlastnímu úsilí. V prostředí církevním se až příliš zdůrazňuje naše podřízenost a spoléhání se na Boží pomoc, a už méně nebo vůbec fakt, že jsme Božími partnery. A partner je někdo, kdo si může dovolit samostatně myslet. To je pro některé velkým překvapením a jiní to považují za drzost a opovážlivost. Takže: víra v sebe. A - jsme partnery.

Další vírou je, že bude líp. Když je hůř nebo velmi špatně. Víra v to, že setrvání člověka na dně nemůže trvat věčně, že uvidíš světlo na konci tunelu, že z dluhů se trpělivou prací lze vyhrabat, že nepřízni osudu se dá čelit, že smůla se nemůže jednomu lepit na paty neustále, že zármutek a ztráta poslouží k novému začátku. Že když se nějaké dveře zavírají, jiné se vzápětí otvírají.

Víra, která je nám vzdálená je, že všechno, co se děje, má hluboký smysl, že to je v plánu. Mohu se uklidnit a přestat nadávat nebo si zoufat, když se neděje to, co právě chci. Víra, že navzdory všemu nepříjemnému, co se mi děje, bolesti, kterou prožívám, je o mě stále dobře postaráno. Víra, že jsou chvíle, kdy se mám snažit a chvíle, kdy nemám dělat nic a jen se dívat (což je těžší).

Domnívám se, že když jde člověk životem s otevřenýma očima, dřív nebo později mu dojde, proč se to nebo ono v jeho životě stalo. Týká se to i vyložených katastrof, které je mnohdy nemožné rozumově pochopit, vysvětlit a (ještě obtížnější ne-li nemožné) přijmout.

A tehdy dojde k tomu, že se člověk stane věřící.

psychika společnost víra životní postoj
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeněk Pokorný
Děkuji všem za vaše příspěvky do diskuze, přeji hezké a vydařené letní dny.
Marie Pudichová
Víra je DAR. A to víra v cokoliv. I v sebe sama. Není na nás, zda budeme, či nebudeme věřit. Můžeme ji získat, aniž bychom o ní usilovali, ale stejně tak i ztratit. Víra dává sílu a zmírňuje bolest... Souhlasím s tím, co napsali Jana Šenbergerová, Marie Faldynová a Mirek Hahn.
Naděžda Špásová
Je to hezký napsané. Jsem dlouholetý ateista a tak to také zůstane. Je na každém, co si zvolí. Zastávám názor, že kdyby tam nahoře někdo opravdu byl nedělo by se mezi lidmi na světě to, co se děje nyní. Války a zlo, které se ve světě hromadí by možná nebyly. Nikomu jeho víru neberu.
Marie Faldynová
souhlasím s Mirkem Hahnem, víra v Boha osvobozuje, posiluje a vede, jen Boha umět včas slyšet a poslechnout. Jenže vono se nám obvykle nechce. A přiznat si to se nám už vůbec nechce.
Ami Zahradníčková
Moc hezká úvaha, je fajn se občas takhle zastavit a témata si v sobě otáčet a třeba je i napsat a předat. Mnoho lidí, mnoho názorů, tak je to správné, ale jedno je jisté, úvahy vzbuzují v lidech pocit, že nad tím musí také uvažovat a to jste tím krásně spustil. Děkuji za to.
Iva Bendová
Věřím, že mít čistý stůl a svědomí se vyplatí.
Zdeněk Pokorný
Už jdu spát, ale velice jste mě potěšili svými příspěvky, každý jsem si pečlivě přečetl. Děkuji vám.
Oldřich Čepelka
většinou souhlasím - víra v sebe, víra, že bude zas líp (to je přirozená víra a nemusí nám ji nikdo připomínat). Jen se mi nezdá to, že všechno, co se děje, má hluboký smysl. Právě že mnoho věcí, které se dějí, nemají žádný smysl, ani za tím není něčí účel. Že prostě spousta věcí se v životě děje beze smyslu, náhodně či s úmyslem, který nelze akceptovat. Musíme se naučit žít ve světě, který je složitý, je nejistý, je těžko předvídatelný a není jednoznačný. Kdo to nedokáže, ten a)hledá konspirační teorie, který to jednoduše "vysvětlí", b) hledá autoritu, které se svěří, aby ho zbavila těch subjektivních nejistot (diktátoři a populisté to zařizují), c) ... Ale vidím, že už moc vysvětluju, pardon.
Mirek Hahn
No nevím..., možná bych s některým detailem polemizoval. Třeba ta podřízenost a pochyby o přijatelnosti samostatného myšlení. Když vycházím z našeho kulturního prostředí, tak v křesťanské teologii a filosofii je princip svobodné vůle velmi důležitým tématem. Viz např. kniha Genesis a rozhodování Adama a Evy. Ergokladívko dal Bůh lidem dar svobodné vůle, který jim umožňuje autentický vztah s Bohem.
Jana Šenbergerová
Hezké téma k úvahám. Nevěřím, vím. A stále se přesvědčuji o tom, že lidé většinou ani nechtějí vědět. Věřit je mnohem snadnější, ale spíše to život komplikuje, než usnadňuje. Tak to vidím já, coby individualizovaná, nicméně nedílná součást vesmíru.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 31. týden

Chorvatsko, Řecko, Itálie. Tři země, kam Češi nejčastěji vyráží na letní dovolenou, jsme již v kvízu měli. Tento týden si dáme jižní sousedy - Rakousko. Jak moc ho znáte?