Na roštu
Ilustrace: Hipólito de Rioja, FOTO: eikimedia.commons, volné dílo

Na roštu

15. 8. 2025

"Otočte mě, z téhle strany jsem už dostatečně propečený" - pobízela prý oběť své mučitele. Kdo oplýval takovým sebezničujícím černým humorem? Proslavený Hispánec Laurentius, španělský Lorenzo, tedy český Vavřinec.

Tenhle svatý u nás kdysi býval velmi populární. Až tak, že třeba na Chodsku byl milovaným a opěvovaným Vavřenečkem. V kolika jen vesnicích a městech se před pár dny slavily jeho poutě, protože je tam Vavřincův kostel! Mému srdci jsou nejbližší dva. První je od 11. století v Prčici na náměstí. Druhý je pozdně barokní a svou buclatou cibuličkou léta letoucí okrášluje rodnou vesnici mé babičky - východočeské Svinčany.

Bay

Kostel sv. Vavřince ve Svinčanech (foto Šárka Bayerová)

Budoucí svatý Vavřinec se narodil ve městě Huesca v tehdejší Hispanii. Jako Laurentius. Údajně 10. srpna roku 225. Nebo možná ve Valencii, přesně se to neví. A upekli ho taky 10. srpna, ale roku 258. Ale to už daleko od domova - v Římě. 

V tehdejším centru světa se Vavřinec nábožensky vzdělával u arcidiákona Sixta. No a když se tento později (257) stal papežem Sixtem II., Vavřinec u něj zůstal. Nebylo to žádné terno, neboť císařem byl zrovna Valerián, který měl na křesťany řádně spadeno. Šel jim nejen po majetku, ale i po krku. Provozoval čistky i v senátu. Jak už to tak bývá, politici koketující s křesťanstvím svůj religiozní úlet odnesli jen vyhnanstvím a konfiskací majetku. Klér na tom byl poněkud hůř. Ani papežové tehdy žádnou úctu neměli,  ba právě naopak.  A tak došlo i na Sixta II., kterého nechal Valerián popravit 6. srpna roku 258. Mečem. Vzhledem k dalším událostem, to v jeho případě vypadá na určitou výhodu.

O celé události totiž barvitě vypráví legenda, kterou sepsal sv. Ambrož. V ní se zoufalý Vavřinec ptá Sixta,  kam to jde bez něj, bez svého věrného diákona. Papež, t.č. jdoucí na smrt, ho hned ukonejší. Že stačí nějaký čas počkat a brzo se zase sejdou. A jak řekl, tak bylo. Vavřince pekli, opékali a na jeho žádost na roštu obraceli už za čtyři dny. Až ho upekli úplně a udělali z něj mučedníka.

Bay

Sv. Vavřinec (fotokopie z knihy El Directorio de los Santos)

Od té doby se sv. Vavřinec bez svého atributu - roštu - nikam nehne. Na obrazech, na sochách, rytinách, medailích, všude ho má u sebe. A španělský král Filip II. šel v roce 1563 až tak daleko, že pro palác El Escorial vymyslel právě půdorys roštu. Aby tak náležitě oslavil národního světce nejen přidruženým jemu zasvěceným klášterem,  ale i vzletnou světskou architekturou.

Bay

Palác El Escorial...

Bay

...a jeho schéma (Wikipedia, volné dílo)

Svatý Vavřinec je patronem mnoha španělských a jihoamerických měst. Mnohá z nich mají San Lorenza i v názvu. Ochrannou ruku drží také nad Římem, Rotterdamem, Ciudad Juárez v Mexiku a dokonce i nad celou Srí Lankou. Vavřinec patronuje archivářům a knihovníkům, jelikož podobnou práci dělal pro papeže. Ale především je hlavním patronem kuchařů a jejich pomocníků. 

Ve Španělsku jeho kult prošel staletími a frčí dodnes. Například se tam spousta hospod jmenuje San Lorenzo nebo dokonce Parilla de San Lorenzo. Tedy Rošt svatého Vavřince.

Trochu kruté s ohledem na Vavřincův konec. Možná to ale berou tak, že celá příšerná akce byla vlastně jedna velká profesionální grilovačka... 

Bay

Zdroj: El Directorio de los Santos, A. Sandoval (Ed. Aguilar, 1996)

církev historie osobnosti
Hodnocení:
(4.7 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Šárka Bayerová
Všem díky za přečtení a komentáře!
Martina Růžičková
Bezva napsané seznámení s dalším světcem.
Šárka Bayerová
Díky Michaelo za tykačku. :-) Zkratky jmen jsou ve španělštině někdy naruby. Rosalia je Rosa, Manuel je Manu nebo Manolo. A občas jsou úplně na palici: Graciela-Chelita, Jesús-Chucho, Isabel-Chabeli apod.
Michaela Přibová
Šárko, přiznávám, že jsem klikla prvně :-) A jestli můžu poprosit, můžeme si tykat? A ještě k Lorenzovi v italštině po domácku se mu říká Renzo. Jako Rozalia je Lia apod. Asi i španělsky, že?
Šárka Bayerová
Michaelo, vůbec se s hvězdičkami netrapte. Stejně na ně skoro nikdo nekliká... :-)
Michaela Přibová
Šárko, já se zblázním. Kliknula jsem na 5 hvězdiček a vyšla mi jedna. A přitom byly všechny tmavé. Co jsem zblbla?
Jana Kollinová
Líbí se mi články, které čtenáře provokují k zamyšlení, vyvolávají v nich potřebu dohledat třeba i další informace a to nejpodstatnější, sdílejí své myšlenky a pocity v komentářích a tak společně s autorem navlékají korálky pokračování příběhů.
Blanka Lazarová
Šárko, díky za sv. Vavřince. I my v Brně máme kostel jeho jména a kolem 10.8. také Vavřinecké hody. A tak jsem díky tvému článku pobrouzdala na netu trochu podrobněji o historii našeho kostela a tím taky trochu nahlédla do dějin událostí 14. stol., spojených s královnou Eliškou Rejčkou. :-)
Michaela Přibová
Šárko, skvělá poznámka. Mně vůbec víno nepřišlo na mysl. A přitom je moc dobré :-))
Ludmila Černá
Vy mi ty svaté vždycky tak krásně přiblížíte...U nás v rodině se nějakým zvláštním řízením osudu Vavřinec objevuje. Babička bydlela ve Vacově, kde je moc hezký kostelík sv. Vavřincovi zasvěcený. Sjíždělo se tam vždy celé příbuzenstvo na pouť. A já vyvdala Vavřineckou pouť taky, takže zase se sjíždíme na pouť. Někdy si říkám, ještě že ty poutě jsou...Mám obavy, že odteď, až ucítím grilování, vždy si vzpomenu na sv. Vavřince. Bohužel, nevím, co sousedi používají za gril nebo olej, ale smrdí to hanebně.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 35. týden

Máte řidičák? Otestujte si jako v autoškole pravidla silničního provozu. Nevlastníte řidičský průkaz? Tak schválně, kolik otázek kvízu tohoto týdne dokážete zodpovědět správně...