Letní dobrota: koláče s tvarohem a borůvkami
Všechny fotografie: M. Richterová

Letní dobrota: koláče s tvarohem a borůvkami

29. 7. 2025

Borůvkové koláče patří nerozlučně k létu a k prázdninám. Většinou je pečeme podle osvědčených receptů našich babiček a maminek. Vyzkoušela jsem nový recept bez vážení. Koláčky byly výborné, jemné a všem moc chutnaly. 

Těsto: 6 hrnků hladké mouky, 1 hrnek másla, 2 hrnky mléka, ½ hrnku cukru, 1 kostku droždí, špetku soli, 2 žloutky, vejce na potření

Náplň: 1 tvaroh v kostce 250g, 1/4 hrnku cukru moučka, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, borůvky asi půl litru

Drobenka: 3 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce cukru moučka, 3-4 lžíce másla

Připravíme si kvásek obvyklým způsobem, v půli hrnku vlažného mléka necháme v teple vykynout droždí s trochou cukru a mouky. V míse smícháme mouku se špetkou soli a cukrem. Nakynutý kvásek přidáme do důlku v míse, kde máme žloutky a mléko, lehce promícháme a přidáme mírně rozpuštěné máslo. Těsto vypracujeme nejdříve vařečkou, potom ručně, až se k míse nelepí. Necháme vykynout skoro hodinu.

Na pomoučněném vále těsto rozpůlíme, z každé půlky vytvoříme váleček, z něhož nakrájíme 8 dílků. Vytvoříme 16 kuliček a necháme ještě chvíli kynout.

Připravíme si tvarohovou náplň a drobenku.

Z nakynutých kuliček v ruce vyformujeme placičky s tvarem koláčů s vyšším okrajem a ještě je dotvoříme na plechu s pečícím papírem, okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

Důlky v koláčích naplníme tvarohovou náplní, posypeme borůvkami, trochou mandlových lupínků a drobenkou. Pečeme na 170°C asi 30 min.

gastronomie Letní soutěžení 2025 pečivo recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Vůbec nepochybuji, že se po nich jen zapraší.
Martina Růžičková
Na koláče na fotkách "se srdce směje" a Pavlovovy reflexy bezchybně fungují. :-D Díky za recept.
Alena Vávrová
Dík a "ňam!" - takové recepty mám ráda ♥ .
Anna Potůčková
Pečení bez vážení mám nejraději. Koláčky jsou krásné a zcela určitě se po nich jen zapráší.
Miloslava Richterová
Paní Ingrid, dělám to stejně, drobím za studena, ale ráda zkouším nové, tady byly lžíce, tak jsem mírně rozehřála, asi stačily jen 3 PL, dala jsem rovnou 4 a musela přidat trochu mouky. Ale koláčům to nevadilo, hezky se to na nich rozpustilo. Možná, aby se nevážilo, mysleli jen máslo těmi lžícemi ukrojit. Taky jsme doma vždy dávali na drobenku mouku hrubou a a cukr krupici, ale proč to nezkusit jinak. Dále na prvním plechu jsem byla s borůvkami opatrná, ale držely dobře, na druhém plechu jsem jich přidala.
Ingrid Hřebíčková
Ráda připravuji pečení bez vážení. Zkusíme se sestrou. Teď se bavíme o vaší drobence. My máslo nerozehříváme, doslova drobenku v prstech rozdrobíme. Chápu, že se tomu říká drobenka nebo žmolenka. Je to naše chyba, že máslo nerozehříváme?
Michaela Přibová
Koláčky vypadají moc hezky. Hned bych si dala. A ne jen jeden :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 31. týden

Chorvatsko, Řecko, Itálie. Tři země, kam Češi nejčastěji vyráží na letní dovolenou, jsme již v kvízu měli. Tento týden si dáme jižní sousedy - Rakousko. Jak moc ho znáte?