Smutek srdce uzavírá
Ilustrační foto: Pixabay

Smutek srdce uzavírá

30. 7. 2025

Smutek srdce uzavirá

těžké kroky k hrobu vedou

teď už zbývá jenom víra

smutek srdce uzavírá

vlasy bílé šátek svírá

lásku ztlumit nedovedou

smutek srdce uzavírá

těžké kroky k hrobu vedou

Triolet pochází ze středověké francouzské poezie.

Nazván podle trojího opakování prvního verše. Báseň sestávající z jedné strofy o osmi verších.

První verš se opakuje jako čtvrtý a sedmý verš 1 = 4 = 7

Druhý verš se opakuje na konci básně 2 = 8

rýmové schéma: ABaAabAB (což jsem použila já) a někdy také

ABbAabAB velké písmeno znamená opakující se verš

Moje poezie
Hodnocení:
(5.2 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ingrid Hřebíčková
Děvčata, moc vám děkuji za vaše krásná slova. Zkusím se vynasnažit a napsat báseň veselejší.
Daniela Lender Chaloupková
Ingrid, nemohu než souhlasit s paní Janou Š. (11:56), vyjádřila se i za mne. Vaše básně jsou úžasné, a při velké bolesti zbývá člověku jen víra v sama sebe. Děkuji :-)
Jana Šenbergerová
Ingrid, vy jste teď naladěná na smutnou strunu. Zvláštní, ale velmi výstižná forma básně. Smutné myšlenky jen tak z hlavy nevypudíme, stále se vracejí. Umíte to a já už se těším, až sáhnete po něčem veselejším.
Květa Chobotová
Velice nádherná báseň....děkuji.
Miloslava Richterová
Ač velice smutné, báseň překrásná.. Díky za informaci pod básní, je zajímavé toto veršování.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 31. týden

Chorvatsko, Řecko, Itálie. Tři země, kam Češi nejčastěji vyráží na letní dovolenou, jsme již v kvízu měli. Tento týden si dáme jižní sousedy - Rakousko. Jak moc ho znáte?