Tip na výlet: Ze Štramberka do Kopřivnice
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Tip na výlet: Ze Štramberka do Kopřivnice

10. 8. 2025

Štramberk jsme již několikrát navštívili, ale město má tak hezké okolí, že při každé návštěvě objevíme něco nového, co jsme ještě neviděli, a prožijeme zážitky, o který jsme neměli ani tušení.

Štramberk je město v okrese Nový Jičín v Moravskoslezském kraji, poblíž Kopřivnice. Leží na svazích Zámeckého kopce, Kotouče a Bílé hory v Libtínských vrších v předhůři Beskyd. Žije zde přibližně 3 500 obyvatel.

Vyjeli jsme ve středu 30. července vlakem před devátou ráno z vlakového nádraží v Holešově směr Valašské Meziříčí. Tam už na nás čekal další vlak do Veřovic, a po dalším přestupu jsme asi v deset hodin byli ve Štramberku. Před konečnou stanicí jsme z vlaku viděli opravdu veliký vápencový lom Kamenárka. Následně jsme si ho mohli prohlédnout i seshora. První naše kroky ale vedli k významné přírodní památce -  krasové jeskyni Šipka. Tato jeskyně je světově známá díky objevu spodní čelisti neandrtálského dítěte v roce 1880. Leží ve výšce 445 metrů, portál jeskyně má šířku 8 metrů a je vysoký 3,8 metrů. Od jeskyně je moc hezký pohled na město Štramberk, hrad a Štramberskou trúbu.

Po prohlídce jeskyně jsme pokračovali do lesního porostu nad jeskyní na kopci Kotouč, do tzv. Národního sadu. Je to unikátní soubor pomníků a soch na neodtěžené části kopce. Vede tudy naučná stezka na vyhlídku a na zajímavý pohled na vápencový lom, který byl založen v roce 1881 firmou bratří Guttmannů z Vídně. Brzy po založení se stal nejrozsáhlejším lomem v celém Rakousku-Uhersku. Potom jsme po zelené značce sestoupili do centra města. Dostali jsme se na šikmé náměstí s hezkými domy a kostelem sv. Jana Nepomuckého. Po občerstvení, prohlídce náměstí a nezbytného zakoupení vyhlášených pečených Štramberských uší, jsme se vyšplihali po prudkých schodech na starý hrad s válcovou věží zvanou Trúba, která měří 40 metrů. Vyhlídky na město a okolí byly úchvatné. 

Nás ale ještě čekala cesta do města Kopřivnice přes kopec Bílá hora, kde je v nadmořské výšce 557 metrů postavená šroubovitá zelená rozhledna. Je prý sedmá nejkrásnější v České republice. Vede na ní 136 schodů, a pohledy z ní na Beskydy jsou moc krásné. Viděli jsme i Lysou horu, Radhošť a Velký Javorník. Po vydechnutí jsme pokračovali do města Kopřivnice na zpáteční vlak. Po cestě jsme ještě minuli vápencový skalní útes - Váňův kámen. O Vánově kameni koluje pověst, že ho čerti upustili při přeletu nad Bílou horou. Nepřehlédnutelná vápencová skála je od 19. století pojmenovaná po sedlákovi, na jehož pozemku se nacházela. Mohli jsme pozorovat, jak ho zrovna zdolala jedna odvážná horolezkyně. Přírodní památka je vysoká 15 m, a je na ní jedenáct cvičných horolezeckých cest. 

Víděli jsme toho za ten jeden letní den opravdu hodně, a v nohách jsme měli 8 kilometrů. 

S využitím informací: Wikipedie a portál Kudy z nudy

cestování Letní soutěžení 2025 města a obce Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Pozvánka je to moc lákavá a ráda bych se do těch míst dostala, ale je to přece jenom už asi mimo naše možnosti. Líbí se mi popisky fotek.
Blanka Lazarová
Pěkné vzpomínání a hezká dokumentace. Připomnělo mi to výstup na Štramberskou Trúbu - 389 schodů z náměstí. :-) Díky.
Věra Ježková
Pěkný výlet a hezké fotky z míst, kde jsem nikdy nebyla a nebudu. Štramberské uši mám ráda.
Dagmar Vargová
Maruško, opět moc hezké čtení i pokoukání. Ve Štramberku jsme pobývali s mužem pár dní na dovolené. Měli jsme ubytování v jednom z těch romantických domečků - jmenoval se Orlí hnízdo :-). Samozřejmě jsme navštívili Kopřivnici s muzeem automobilů, také Nový Jičín. Všude je tam krásně. Díky za článek :-).
Marie Měchurová
Aničko, ještě jsou bílá místa v naší krásné krajině, která jsme neprošli. Už se ale loučíme, budou jen kratší procházky. Pokrok a stáří nezastavíš.
Anna Potůčková
Hezké výletování. Při čtení článku mě napadla otázka, zda je ještě nějaké místo kde Vaše noha nevkročila. Myslím že takových míst už asi moc není.
Marie Měchurová
Danielo, o Muzeu automobilů v Kopřivnici jsem kdysi napsala článek - byli jsme tam s vnukama.
Daniela Řeřichová
Marie, skvělý tip na výlet a prima fotky s popisky. Kdysi jsem ze Štramberka a Kopřivnice dělala reportáž pro TV. Jistě se mnoho věcí změnilo k lepšímu, ale ty historické stavby stojí a snad i zajímavá muzea v obou městech.
Daniela Lender Chaloupková
Paní Marie, moc pěkné počtení, nádherné fotografie. Ve Štramberku jsem byla poprvé a naposledy ve 14 letech, ale na chuť čerstvých "uší" si pamatuji doteď. Moc děkuji za virtuální návrat do vzpomínek :-)
Danuše Onderková
Maruško, na Štramberku jsem byla poprvé asi před 40 roky. Tenkrát jsme tam jezdili pravidelně asi 4 roky s pionýry na dvoudenní výlet, na akci "Po stopách neandrtalce Ferdy" kde byla vyznačená trasa s úkoly, přes jeskyni Šipku, Štramberskou trúbu, vlasstně celý Štramberk i Kopřivnici. Celkem to dělalo 13 km. Jídlo jsem měla domluvené v tamější hospodě a nocleh ve škole v tělocvičně. Druhý den si všichni užívali štramberskou pouť. Potom jsem se tam byla podívat asi před pěti léty, když se tam natáčela pohádka "Když draka bolí hlava", a Štramberk jsem skoro nepoznala jak se změnil do nového kabátu. Užili jste si pěkný výlet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 32. týden

Posledním státem, kterému se budeme o prázdninách věnovat v našem kvízu, je Polsko. Co o něm znáte? Otestujte se...