Letní dobrota: koláče se švestkami
FOTO: M. Richterová

Letní dobrota: koláče se švestkami

5. 8. 2025

Švestkové koláče jsou klasikou pokročilého léta. Je na ně mnoho různých receptů, bývají často na povrchu s drobenkou. Já dělám koláče velké na celý talíř, jako je pekla babička s maminkou, bez drobenky, švestky jsou jen posypané mákem a cukrem, pokropené máslem.

Těsto:
 
¼ kg polohrubé a ¼ kg hladké mouky, 3 dkg čerstvého droždí, 8 dkg cukru, 5 dkg másla, 2 žloutky, špetka soli, ¼ l mléka, půl hrnku mléka na kvásek, vejce na potření

Náplň:         
rozkrájené švestky, mletý mák a cukr krupici na posypání, trochu rozpuštěného másla na pokropení máku

Postup:   

Připravíme si kvásek, do půli hrnku vlažného mléka rozdrobíme droždí se lžičkou cukru a lžičkou mouky, necháme na teple vykynout. Do mísy dáme mouku, špetku soli, cukr, žloutky, vlažné mléko, přidáme vzešlý kvásek, lehce promícháme, přidáme tekuté vychladlé máslo a vypracujeme těsto. Zakryjeme, necháme vykynout.

Těsto na pomoučněném vále rozdělíme na čtyři bochánky, necháme chvilku kynout. Na pečícím papíru na lince lehce rozválíme bochánek válečkem na velikost talíře, vyformujeme zvýšené okraje budoucího koláče, papír s koláčem přeneseme na plech a tvar ještě upravíme (zvednuté okraje). Necháme opět chvilku kynout, potom zvýšené okraje potřeme rozšlehaným vejcem, na těsto uvnitř koláče poklademe vedle sebe švestky rozkrájené na kousky. Švestky nejprve hustě posypeme mletým mákem, potom posypeme cukrem (asi lžíce). Rozpuštěným máslem (asi lžíce) cukr s mákem pokropíme. Máme připravený jeden koláč, pečeme na 180°C asi 20min. Hotový koláč na talíři rozkrájíme na trojúhelníky, můžeme pocukrovat.

Z uvedeného množství získáme čtyři velké koláče. Pekla jsem je po jednom na plechu, aby se neslepily a udržely si pěkný kulatý tvar.  Je možné udělat koláče trochu menší pro úsporu času nebo rozválet těsto na velikost celého plechu a pak krájet řezy.

Ať už upečeme jakoukoli variantu, rozpečené švestky v kombinaci s mákem chutnají výborně a přijdou-li hosté dřív, koláče nestačí úplně vychladnout. Ale i kdyby náhodou zbyly, jsou stejně dobré i druhý den.

 

 

gastronomie recepty
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miloslava Richterová
Míšo, to jsem ráda, jste dobré pekařky :-) představte si, ještě pořád na stromech zbývají švestky a návštěvám peču tyto koláče, jak jsem již psala, je to vzpomínka na maminku a babičku.
Michaela Přibová
Dobrý večer Mílo. Dnes jsme podle tohoto vašeho receptu upekly koláče a moc nám chutnalo. Děkujeme a zdravíme :-)
Miloslava Richterová
Děkuji vám všem za komentáře, čtenářům za přečtení. Paní Sylvo, špendlíky jsem nezkoušela, tak nevím. Paní Ingrid, děkuji, a pokud by se těsto dávalo na celý plech, z této dávky by byl podklad moc vysoký, měla jsem z toho jeden plech a jeden velký koláč, nebo prostě ubrat dávku. Hlavně zvýšené okraje jsou nutné, aby šťáva ze švestek nepřetekla ven. Dobré pečení :-)
Dana Puchalská
Koláč vypadá a bude určitě chutnat slovy jedné kamarádky.. MŇAMÓZNĚ.. ◉⁠‿⁠◉(⁠•⁠‿⁠•⁠)
Dušan Brabec
Na kombinaci švestky - mák neskutečně ujíždím. Je to nejlepší kombinace, co znám!!!
Sylva Wiedel
Se špendlíky by to asi nebylo ono.....
Šárka Bayerová
Taky je tak dělám. :-)
Jana Šenbergerová
Škoda, zrovna dnes peču klasiku, už mám zaděláno. Vypadá to výborně a tuto kombinaci mám ráda. Zkusím příště.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám švestky moc ráda a zkusím koláč udělat. Snad e povede takový jako na Vaší fotce.
Ingrid Hřebíčková
Mílo, ještě dodám, že my rozválíme těsto na celý plech a pak krájíme na řezy, jak píšete tu druhou variantu. A moc za nás dvě vám děkujeme za vaše články. Patříte k našim oblíbeným íčkařkám, které rády čteme.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 34. týden

Jak znáte české přehrady, rybníky, jezera, řeky či zatopené lomy? Ověřit si to můžete v našem vědomostním kvízu tohoto týdne.