Kterak jsem ke svému jménu přišla
Ilustrační foto: Freepik

Kterak jsem ke svému jménu přišla

11. 8. 2025

Než jsem se narodila, byla jsem po devět měsíců klukem a jmenovala se Franta. Tatínek si byl totiž stoprocentně jistý, že jsem kluk, což mu potvrdilo celé konzilium kolegů lékařů.

Za účelem potvrzení pohlaví miminka si tatínek nechal udělat v devátém měsíci maminčina těhotenství rentgenový snímek, a ten konzilium pečlivě zkoumalo. Jelikož jsem byla cudné miminko, na snímku nebylo vidět, co jsem vlastně zač, protože jsem ležela na boku a nehodlala zvědavým odborníkům nic ukázat. Že jsem rozhodně kluk, usoudili odborníci po důkladném prozkoumání mé hlavy.

“Tak vysoké a inteligentní čelo nemá žádná ženská, je to kluk, o tom není pochyb,” rozhodli kolegové lékaři jako jeden muž a gratulovali tatínkovi k budoucímu synkovi.

Taky se rozhodlo o datu mého narození, protože bylo jasné, že to bude císařský řez. 10. května se to mělo stát. 

Tatínek nechal u svého přítele Cyrila Boudy natisknout oznámení.:

Oznámení

Tak hezky to měl tatínek vymyšlené, leč co se nestalo… toho 10. května byl kamarád porodník pozvaný na jakousi oslavu, a tak se moje zrození operativně posunulo.

Na svět jsem přišla ráno 16. května. Tatínek byl na sále přítomen a na první dobrou viděl, že jsem holka s vysokým inteligentním čelem.

já...

“Je Franta v pořádku?” ptala se maminka hned, jak se probrala z narkózy.

“Je v pořádku, ale je to holčička,” usmíval se tatínek. Maminka se rozplakala a tatínek ji utěšoval, že je to moc pěkná holčička, a že mu to vůbec nevadí.

“No jo, ale jak se bude jmenovat?“ vzlykala maminka, “s holčičkou jsme vůbec nepočítali.”

Tatínek se zamyslel. “Bude se jmenovat Zuzanka,” řekl, “má tak vysoké čelíčko, že vypadá jako kůzlátko.”

“To je hezký jméno, ale jak to souvisí s jejím čelíčkem?” divila se maminka. Tatínek se zasmál a vysvětlil mamince, proč se jejich miminko bude jmenovat Zuzanka. Tatínek měl totiž tetu Květu. Teta bydlela na statku na vesnici a chovala kozy. Kůzlátka se vždycky jmenovala Zuzanka, prostřední kozy byly Zuzka a staré kozy Zuzana. 

K tetě Květě jsme jezdívali na zabíjačku a já se vždycky běžela podívat do kozího chlívku na moje rohaté sestřičky…

...maminka odešla na můj svátek... 11. srpna 1993...

jména rodina vzpomínky
Hodnocení:
(4.9 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Olga Škopánová
Dneska už se takové hezké příběhy bohužel nedějí ultrazvuk řekne všechno a je po tajemství.
Jan Zelenka
Hezký příběh.
Naděžda Špásová
Zuzko, moc hezké vzpomínky na rodiče. :-)
Jana Šenbergerová
Hezký článek o miminku i vzpomínka na maminku. A se zpožděním všechno nejlepší Zuzaně, které to inteligentní čelo zůstalo, přestože se původní jméno změnilo.
Marie Měchurová
Zuzko, my jsme zase čekali Honzíka. Nevím proč natřel manžel starou postýlku na modro? Já jsem zase upletla hezký modrý svetřík, na který jsem potom vyšila jméno Zuzanka. Moc se nám líbila od Matušky "Zuzanó". Ještě, že už nedošlo na Terezu. Tři děti stačily.
Alena Tollarová
Zuzko, to je krásný příběh :) Můj syn se 9 měsíců jmenoval Lenka a taky jsme teprve po tom, co vykoukl na svět, hledali jméno.
Jarka Jendrisková
Pěkný příběh vašeho jména! Ale myslím, že jste musela být celý život s tou volbou spokojená.
Šárka Bayerová
Franto, zdraví tě Kamil! :-) Moc hezky se četlo, ostatně jako vždy!
Olga Škopánová
I já jsem před 42 lety byla přesvědčená, že čekám kluka Stanislava a když se narodila holka jméno jsme sice měli připravené, ale jen tak pro formu. \Holčičce jsme rovněž dali jméno Zuzana a nevšimli jsme si, že svátek a narozeniny má v rozmezí jednoho týdne. No nepoděkovala nám. U mladší dcery jsme byli moudřejší a dali jí jméno Tereza, které je od datu jejího narození vzdálené. Zase huhle, že se jmenuje jako půlka planety. Naštěstí alespoň syn Michal je s jménem spokojený.
Zdenka Jírová
Můj tatínek měl z předešlého manželství již dvě dcery, a proto se těšil, že tentokrát to musí být určitě kluk. Také prý jsem trochu otálela s narození, čekali mě na Vánoco a já přišla až po Třech králích, 8. ledna. Když se dozvěděl, že je to zase holka, byl z toho dost smutný. Pak si za chvíli rozmyslel a přivítal mě s láskou. Později, když chodil domů na oběd, nejprve mě choval ještě v povijánu, jak se tenkrát říkalo. Byl to prima táta celý život.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 33. týden

Tento týden se prostřednictvím vědomostního kvízu podíváme do exotických destinací.