Jen zoufalec chodí sám po horách
Všechny fotografie: Zdeněk Pokorný

Jen zoufalec chodí sám po horách

17. 8. 2025

Pomaličku rozmrzám. Upřeně se dívám do plamenů krbových kamen na Sabince, kam jsem před chvílí už za tmy dorazil. Od Petrových kamenů jsem klopýtal potmě, protože mi přestala svítit čelovka a vážil jsem na kamenité cestě každý krok. 

Ozval se mladý hlas: "Kdo by tady chodil sám? Leda nějaký zoufalec!" Ani jsem se po těch slovech neorosil. Ještě jsem dostatečně nerozmrzl.

Zhruba před rokem jsem se octl sám bez partnerky, s dětmi mám velmi slabý kontakt. Vlastně žádný. I napadlo mě, že chodit Stezku Českem - bez ohledu na reklamu - není až tak špatný nápad. Většinou chodím sám, někdy s kamarádem, někdy s kamarádkou, anebo s úplně neznámými lidmi, s kterými se na trase přirozeně dám do řeči a seznámím.

Není důvodu vynechat nějaké roční období. Každý víkend někam dojedu a odšlapu si naplánovanou trasu. Autobusem nebo vlakem se dostanu kam potřebuji. V létě spím na divoko na zemi na karimatce nebo v hamace mezi stromy, ve spacáku. Úžasné noci jsou kolem Strážnice. Pamatuji se, že vinice tam v době sklizně voní tak omamně, že se ráno probudím přiopilý. V prosinci vyhledávám autobusové zastávky, protože tam nefouká, a většinou je tam šikovná lavička. Blbé jsou potoky, přes které nevede lávka. Musí se přebrodit naboso. A zvířata...Na úpatí Jeseníků mě jednou u cesty vyděsil psí štěkot. Ale nebyli to psi. Byli to bekající srnci a ostatní vysoká, kteří tam kroužili kolem mně celou noc. Kdo si to dovolil vstoupit do jejich obýváku? Měl jsem strach, ano, měl. Nebo koncem září když jsem scházel do údolí a kolem mne běhalo stádo srnců a jelenů velkou rychlostí. V duchu jsem se, leč marně, utěšoval tím, že je konec září a říjen přece začne až příští týden, že... Nebo u Vranova jsme se doslova srazili s divočákem. Poté, co slézáte skály v lednu a už pod vámi nehučí hluboká voda přehrady najednou tohle. Jen metr mezi námi. Naštěstí jsme se každý lekl a utíkali jsme na opačnou stranu. Medvěda jsem naštěstí nepotkal. Ale viděl jsem jeho trus plný nestrávených lesních plodů. Znalost základních modliteb se v tomto případě hodí.

A nejhorší je, když vám dojde voda nebo jídlo. Voda je horší. Bez jídla, na pytlík starých seschlých rozinek, jsem šel celou neděli. Ale bez vody vydržíte v horách tak s bídou půl dne. Pak už se potřebujete napít a doplnit tekutiny. Pusa se totiž příliš lepí a nebyli byste schopni odpovědět ani na pozdrav. Kdybyste někoho potkali.

Ale co je úžasné? Jak to bolí. Každá cesta je spojena s bolestí, kterou musíte překonat, chcete-li se dostat dál a někam dojít. Zatnout zuby. Zatím svoje. Ten pocit, když to vydržíte, je boží. A v této bolesti, která se zeslabuje a zase zesiluje, žije si to svým vlastním životem - najednou vidíte ta údolí pod sebou a úžasné výhledy. Tak krásné, že se to vypovědět nedá. A to je ten moment, kdy na bolest zapomenete a oněmíte tou krásou, kterou vidíte. A do toho se honí mraky a třeba se spustí déšť...a ten zase přestane (nebo taky ne). A vy jdete stále dál. Protože jít musíte, abyste se někam dostali.

A co je ještě lepší? Když pijete tu vychlazenou kofolu nebo pivo. A pak si dáte horkou polévku a první jídlo, protože vám chutná nějak víc a líp. Máte hlad jako vlk. A to normálně nelze zažít - takový hlad a žízeň. A do toho vás bolí to tělo. Snad každý kousek. A jak ta bolest přestává druhý a další den, vy začínáte plánovat další trasu.

A těšíte se, že si to při nebližší příležitosti zopakujete.

cestování hobby turistika
Hodnocení:
(4.8 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Stezka Českem je úžasná věc. Pro mne už není, ale odjakživa ráda čtu o jakémkoliv putování, mám knihu Poutní cesty. Sledovala jsem putování Mirka Vladyky v tv. Díky za sdílení Vašich zážitků.
Libuše Křapová
Zdeňku, na to kafe jste se nestavil :-) My Stezku sice nechodíme, ale občas ji míjíme. Nedávno jsme na kolech zajeli až téměř k jejímu začátku na hranici se Slovenskem. Jmenuje se to tam Na koncích. Potkali jsme tam sólo tutistku, mladou holčinu. Potěšili jsme ji informací, že pár metrů odtud je Lesní bufet, lahvová piva ve studánce. K placení tam byl QR kód. Asi už měla také ohromnou žízeň :-)
Jana Šenbergerová
Teď, po přečtení vašeho článku, jsem moc ráda za každý krok, který jsem učinila v přírodě často sama, ale také s přáteli nebo kolegy z práce. Sama jsem nikdy nespala pod širákem, ale při týdenním putování s kamarádem jsme spávali nejen pod hvězdami posetou oblohou, ale také na verandě nějaké chaty, po níž celou noc rejdily veverky, nebo když celou noc nedaleko křižovaly nebe blesky a hromy se s vichrem přibližovaly, takže byl problém udržet nad hlavou celtu, a následně se vzdalovaly, aby nás vzápětí minuly. Tam jsem poprvé zblízka slyšela "štěkot" srnců, který mě k smrti vyděsil, když jsem potřebovala vykonat potřebu. Tu cestu. Tu Stezku Českem vám upřímně závidím I přeji. Já už jsem dochodila, ale mám na co vzpomínat.
Zdeněk Pokorný
Děkuji moc ještě jednou.
Iveta Tomčíková
Obdivuji takové sportovce.
Dana Puchalská
Krásný článek... Kdysi jsem se také ráda toulala přírodou. A ráda na to dodnes vzpomínám... Děkuju Zdeňku.
Jana Kollinová
Musí to být úžasný pocit splynout s přírodou až do okamžiku, kdy si sáhnete až na dno, a příroda ve své nekonečné důvěře v člověka vás vyvede do bezpečí. Na druhou stranu, pokud se na túry vydáváte sám, neměl byste přeceňovat svoje možnosti a spoléhat, že příroda bude mít "na vás čas" i příště.
Dagmar Vargová
Zdeňku, díky za milý článek a pěkné fotky. Naprosto s Vámi souzním a chápu Vás. Mám to podobné. Miluju přírodu, ticho, samotu, (až) vyčerpání svižnou chůzí... přemýšlení, srovnávání myšlenek v hlavě. Obzvlášť miluji podzim a s ním mlhy, deště, plískanice, poletující listí,... pouze asi s tím rozdílem, že doma mě čeká manželova "otevřená náruč" a jeho radost, že už jsme opět spolu, doma, v teple, útulnosti,... jsem šťastná za každý společný den. Chápu, že to není navždy :-(. Takže neřeším stesky typu, že je příliš horko či příliš zima, léto je divné... zkrátka vítám každý den bez ohledu na počasí. Na tom stejně nic nezměníme. Jsou mnohem důležitější věci v životě. Přeji Vám co nejvíce šťastně nachozených kilometrů za každého počasí a (snad časem) i nějakou fajn parťačku :-).
Zdeněk Pokorný
Děkuji. Tolik milých komentářů jsem ani neočekával. Až mi to vyrazilo dech...
Miloslava Richterová
Díky, ať Vám to dál hezky šlape :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 35. týden

Máte řidičák? Otestujte si jako v autoškole pravidla silničního provozu. Nevlastníte řidičský průkaz? Tak schválně, kolik otázek kvízu tohoto týdne dokážete zodpovědět správně...