Kdo se bojí klasiky: Božena versus Ema
Ilustrace Boženy Němcové a Madam Bovary. Zdroj: wikimedia.commons, volné dílo

Kdo se bojí klasiky: Božena versus Ema

19. 8. 2025

Jedna byla postavou skutečnou, druhá románovou. Obě žily v polovině 19. století, obě  byly krásné, vdané, obě byly matkami, obě byly nevěrné, obě byly milované a milovaly. Skutečně obě někoho milovaly?

Přiznám se, že ponořit se dnes znovu do Madame Bovary by mě samotnou nenapadlo. Knihu jsem začala podruhé číst z podnětu mé přítelkyně, která řekla, že už ji nebaví neznat dílo, na které všude slyší odkazy. (Tak tomu já rozumím, to byl jeden z důvodů, proč jsem se začala zajímat o bibli...)

Náhoda tomu chtěla, že jsem Madam Bovary začala číst (po více jak  30ti letech, takže skoro jako poprvé) v době, kdy ČT začala dávat minisérii Božena. To znamená, že jsem oba tyto příběhy krásných a nevěrných žen, které se odehrály v přibližně ve stejné době, mohla vnímat zároveň, porovnávat a neubránit se tak vlastnímu hodnocení jejich osudů a charakterů.

Televizní zpracování příběhu Boženy Němcové vystihlo, nebo alespoň nemohlo rozmazat  obraz, který si  já si o této „ české George Sandové “v sobě celý život nesu: Krásná, nadaná, vášnivá, neústupná, o míle napřed  před svou dobou, možná i před každou dobou, neboť např. její přístup k vedení domácnosti by ve většině případů neprošel ani dnes. A hlavně milovaná, milovaná mužem svým, muži jinými a hlavně také muži, avantgardními umělci, dlouho po své smrti, ve 20. století. Když jsem jako 17ti letá studentka přednášela jí věnované  básně Nezvala, Halase a  Seiferta, věřte nevěřte, bavilo mě to, snad i něco víc…

Madam Bovary jsem poprvé četla přibližně ve stejné době, takže mi tehdy vůbec nepřišlo divné, co mě šokovalo nyní – Emu prakticky vůbec nezajímalo její dítě – jediná dcera Berta. Na rozdíl od ní byla Božena matkou svých čtyř dětí milující, které velmi záleželo na jejich osudu, hlavně na vzdělání.

Ema ani Božena se nevdaly z lásky. Ema si ale brát lékaře Bovaryho nemusela, byla to čistě její volba. Boženy se početná rodina chtěla zbavit, sňatek s Josefem Němcem byl pro mladou dívku menší zlo než jiní nápadníci.

Obě bytostně toužily po lásce, ale Boženino toužení je mi nesrovnatelně bližší. Tam cítím pravou vášeň, která se v milostném objetí přetváří a přetavuje do něčeho většího, co nás přesahuje, do touhy, která náš žene nad horizont, do míst, o kterých všichni sníme a nikdy je nepřestaneme hledat.

Emino toužení je toužením čtenářky romantických příběhů, ona hlavně chtěla prožít, o čem četla, hlavně nežít tu svou zoufale nudnou realitu, která  by ovšem podle mě vůbec nudná být nemusela. Stačilo by přijmout svůj úděl: dobrovolně zvolený manželský svazek, dobré živobytí milované manželky vesnického lékaře a hlavně matky. Jenže touha po lásce může být a je zničující…

Pokud Boženu také její vášeň zničila, což tak zcela doloženo není, rozdíl je oproti Emě v jejím konci stejný, jako v životě. Ema si stvořila svůj sen o lásce ve své mysli a ve jménu toho snu zlikvidovala sebe i svou rodinu, jak morálně, tak materiálně. 

Božena přetavila svůj sen o lásce a svou vizi v lepší příští do nádherných, a nám všem drahých příběhů, které jsme si všichni přivlastnili. Příběhů o všech našich milovaných babičkách (i o tobě, babičko Terezo), o krásných a divokých holkách (kdo z nás kdy  nechtěl být Divou Bárou). A také do pohádek, kde dobrá naděje vítězí nad zlou beznadějí, a bez kterých by se nám žilo hůř.

Takže je asi už zbytečné uvádět, která hrdinka to u mě vyhrála, a proč je lepší být Boženou než Emou. Jediné, co měly společné, bylo dle mého soudu to, že předmětem jejich lásky nebyl muž (ani Rudolf, ani Leon, ani Bolemír, ani Hanuš), ale láska sama.

glosa kultura literatura
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Jarko, děkuji. Naše paní Božena si to zaslouží. Hezké srovnání.
Šárka Bayerová
Moc hezké srovnání
Ludmila Černá
Božena byla ryzí a nadčasová. A tudíž ve své době nepochopená. Milovala lidi a život. Po svém. Ještě za mého mládí se o ní někteří pánové "znalci" vyjadřovali s despektem. Ale to tak bývá, nesaháš jí ani po kotníky, tak hoď alespoň jedovatou slinu.
Daniela Lender Chaloupková
Jarko, opravdu velice zajímavá úvaha. Ono je někdy těžké rozlišit, co je láska a co vášeň. Ideální je propojení obou emocí, ale o čem by pak autoři psali a my čtenáři četli a diskutovali? Moc děkuji :-)
Věra Lišková
Knihu Paní Bovaryová jsem četla v 17 letech, kamarád mi ji doporučil, že je to jeho nejoblíbenější kniha. Tehdy mi připadala nudná a dost jsem přemýšlela, čím jej tak zaujala. Srovnání obou žen je překvapivé a po právu vítězí B. Němcová.
Vladislava Dejmková
Takové srovnání by mě nikdy nenapadlo, o to s větším zájmem jsem si to přečetla a popřemýšlela.
Jana Kollinová
Srovnávací pohled na dvě dámy žijící zdánlivě stejně pohnutý život ve stejném století je zajímavý a pro mě vždy vyjde Božena jako žena, která život skutečně žila celým svým srdcem s nepředstíranou vášní a touhou až na hranu.
Jarka Jendrisková
Přátelé, milovnicí BN, četli jste někdo Čokoládovou krev od Radky Denemarkové? Pokud. ne,doporučuji tento pohled na tvorbu BN, pokud ano, napište mi, prosím názor. Jedná se o kladně hodnocení, žádný strach.
Jan Zelenka
Jarko, moc hezké povídání. Madam Bovaryovou jsem kdysi dávno jen letmo přešel, ale Božena Němcová se v mé duši hluboko zahnízdila. Na rozdíl od mých spolužáků, kteří ji moc nemuseli. Já, na rozdíl od nich, jsem školní povinnou četbu měl moc rád. Byl jsem vůbec pilný čtenář. A k maturitě jsem odevzdal třídnímu seznam rovné tisícovky přečtených knih. Starou českou literaturu mám moc rád.
Iva Bendová
Děkuji, milá Jarko, za tuto zajímavou úvahu. Zatím se ztotožňuji s názory v diskuzi. Mám jeden navíc, trochu / hodně/ vybočující - v Boženě v podání Ani Geislerové mi bylo chvílemi poněkud líto i pana Němce. Mám poněkud přebujelou empatii pro oba světy, ženský i mužský. Dívá Bára je jako prototyp hrdinky s čistou duší pro mě top a občas mě srdce rozbolí i pro Viktorku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 34. týden

Jak znáte české přehrady, rybníky, jezera, řeky či zatopené lomy? Ověřit si to můžete v našem vědomostním kvízu tohoto týdne.