Pláč v Ráji
Ilustrační foto: Freepik

Pláč v Ráji

22. 8. 2025

Svého času se skoro všechna havířovská miminka narodila v Ráji. Tedy, abych to uvedla na pravou míru – nikoli v zahradě Eden, nýbrž v Karviné – Ráji, jak se známá čtvrť našeho okresního města doposud jmenuje, a kde stále sídlí (už ne jediná pro město Havířov) nemocnice s poliklinikou.

Bylo mi 17 let a právě jsem v rámci souvislé praxe sloužila dva dny na porodním sále. Velmi jsem se těšila, ale téměř marně. Dopoledne se v tyto dva dny miminka prostě nerodila. Sálová porodní sestra, vidouc můj zklamaný obličej, s úsměvem a s mírnou nadsázkou pronesla:
„To musíš chodit v noci, to se tu nezastavíme. Kdy vznikají, tehdy se nejspíš rodí.“

Druhý den to vypadalo, že si opravdu ani jednou „nezarodím,“ ale na “hekárně“ hekala jedna maminka, avšak v sedmém měsíci těhotenství.

„Tak to mi asi neklapne,“ posteskla jsem si. Ale klaplo.

Maminka se nečekaně rozrodila a povila drobounkou promodralou holčičku, kterou porodník s asistentkou chvíli křísili a odsávali. Po dramatických, kriticky tichých vteřinách, kdy jediným zvukem bylo šustění odsávačky, se holčička úspěšně nadechla a rozplakala.

I nám všem ostatním vyhrkly slzy, slzy úlevy a radosti z nového života a maminčina štěstí.

„Jak se bude jmenovat?“

„Ivanka,“ špitla vyděšená a zároveň přešťastná maminka.

„Iva nebo Ivana?“ upřesňovala údaj porodní asistentka.

Chvíli jsem zadoufala, ale kdepak: „Ivana,“ pronesla poslední verdikt maminka.

Byla by to příliš velká náhoda, kdybych těsně před odchodem domů stihla „porodit“ svoji jmenovkyni.

I tak jsem byla okouzlená, v tom roce 1973, novým silným zážitkem sestry – žákyňky.

Snad měla a stále má Ivanka z Ráje krásný život.

děti porodnice vzpomínky
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5.1 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Bartošová
Nesetkala jsem se nikdy se sestrou vyloženě protivnou, spíš byly některé takové ,,neosobní". Vy asi máte, Ivo, svoji práci moc ráda. Štěstí takovou vzácnou vílu potkat.
Iva Bendová
Děkuji i Jarce /máš vzkaz/ a Martině.
Jarka Jendrisková
Ty jsi musela být a určitě pořád jsi , hodná sestřička. Já si z doby, kdy se mi narodily děti pamatuji také pěkné satorie.
Martina Růžičková
Milá vzpomínka. :-)
Iva Bendová
Zdeni, když nám na zdrávce pouštěli detailní porod jako dokument, prohlásila jsem, že nikdy rodit nebudu :-) Slovo "nikdy" je často bezpředmětné. Ty jsi musela mimořádně trpět. S děťátkem to dopadlo dobře? Jestli se mohu zeptat ...
Zdenka Jírová
Připomnělo mi to můj první porod. Nebyl dobrý, rodila jsem 4 dny Byly tam právě žákyňky ze zdravotní školy. Mě dostala na starost taková hezká, milá dívka. Chudinka, z mého utrpení byla ještě nešťastnější než já. U porodu nebyla, rodila jsem až večer, ale vzpomínala jsem na ni se strachem, aby ji tato zkušenost neodradila od toho, mít děti.
Zuzana Pivcová
Je to moc dojemné a krásné.
Iva Bendová
Děkuji i ostatním :-)
Jana Šenbergerová
Přeji to Ivance i vám, Ivo.
Alena Tollarová
Krásná a milá vzpomínka, Ivo :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 37. týden

Určitě také znáte spoustu lidových lísní, ve terých se objevují názvy českých vesniček, měst, ale i řek či rybníků. Vědomostní kvíz tohoto týdne se podívá právě na místa, o kterých se zpívá v lidovkách.