Jizerky mezi kapkami deště
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Jizerky mezi kapkami deště

23. 8. 2025

Stalo se naším zvykem obsadit dům synovy rodiny v době jejich výjezdu za hranice všedních dnů. I naše všední dny se tak změní v nevšední a rok co rok si sepíšu seznam míst, která chci navštívit. Většina je tradičních a sluší se přidat i něco nového.

Nově jsme převzali i úkol postarat se o jorkšíra Charlieho. Letošní červenec nehýřil přívětivostí a náš týden se změnil v kličkování mezi kapkami deště. Nicméně náladu jsme si zkazit nenechali a přizpůsobili se daným možnostem.

Výletování jsme začali v Desné procházkou u řeky Černé Desné a kaskádě jejích vodopádů. Mám vycházku podle živé řeky, prameníci vysoko v horách, skákající po balvanech a padající lesem dolů do údolí, moc ráda. Počasí nám přálo, dokonce i vysvitlo slunko a stihla jsem i vystoupat k hrobce postavené pro majitele desenských skláren Josefa Riedla. Využili jsme příznivého počasí a zajeli se podívat k rozhledně Černá Studnice a nedaleké Nisance. V podvečer byly bohužel obě již zavřené.

Na další den jsme si naplánovali výlet do Liberce, a sice tramvají spojující dvě města - Jablonec nad Nisou a Liberec. Auto jsme zaparkovali na konečné v Jablonci, počkali si na zelenobílou soupravu a jako senioři 70+ se svezli zdarma do centra Liberce. V plánu byla komentovaná prohlídka krásné novorenesanční radnice. Plán to byl dobrý, leč jaksi nám nevyšel. Vydali jsme se na oběd, s tím, že půjdeme na prohlídku od 13 hodin. Ve 13 hodin však končila prohlídka polední a další byla až ve 14 hodin. Po obloze se honily černé mraky a i kvůli psovi se nám nechtělo čekat. Prohlídku jsme vzdali a tramvají odfrčeli zpět do Jablonce.

Další den jsme si vyjeli z Tanvaldu až na druhý konec Jizerských hor. Projeli jsme silnicí kolem přehrady Souš, Smědavu a klikatící se silničkou hustými lesy dojeli do Bílého Potoka, kde mají v před časem opuštěné budově bývalé přádelny Jizerskohorské technické muzeum. To sice zajímalo spíš muže, ale výklad mladého průvodce byl zajímavý i pro mě. Samozřejmě, že jsem si vlezla i do vystavené podtlakové komory, ve které si letci i náš první kosmonaut Vladimír Remek zvykali na pobyt ve výškách. Jen o pár kilometrů podél po deštích hučící řeky Smědé jsou Hejnice s klášterem Františkánů a barokním poutním kostelem Navštívení Panny Marie.

Toto vše se odehrávalo pod zamračenou oblohou a za nepřetržitého tipování, jestli bude pršet hned nebo až za chvíli.
Nejpřívětivější počasí mi vyšlo na cestu z Příchovic kolem rozhledny Maják Járy Cimrmana dolů do Tanvaldu.

Třešničkou, resp. pořádnou třešní na dortu naší hlídací mise byla návštěva Muzea na cestě. Dlouhá léta jsme v Lučanech nad Nisou jezdili kolem zchátralé budovy bývalé sklárny. Před několika lety jsme pojednou jsme zaznamenali stavební ruch. Dohadovali jsme se, co tam asi bude. Po čase se budova vyloupla do krásy a místo sklářských pecí v ní zaujaly místo nablýskané exponáty, vonící naftou, nostalgií i dálkami, úspěchy, ale i prohrami. Např. český aubomobil Škoda 440 Karosa byl vyroben jen v jednom jediném prototypu, který zde můžete obdivovat. Nádherně zrekonstruovaný prostor zaplnily automobily a motorky a věřte, že na své si tu přijde opravdu každý.

cestování Letní soutěžení 2025 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Další skvělý díl z cyklu "S Alenou na cestách" :-) Děkuji!
Daniela Lender Chaloupková
Paní Aleno, další skvělá fotoreportáž, úžasné fotografie. Díky Vám jsem si připomněla dávnou dovolenou v Desné, brouzdání po okolí, vzpomínku na katastrofální protržení přehrady, koupání ve vodní nádrži Mšeno a mnoho dalších zážitků. V Liberci jsem byla kdysi za kamarádkou, krásné město se zajímavou botanickou a zoologickou zahradou. Moc děkuji :-))
Irena Mertová
Álo, díky za fotoreportáž :-)
Anna Potůčková
Hezká fotoreportáž z Vašeho výletování. Vyvolala jsi ve mně vzpomínku, když jsem byla díky výhře týden v lázních Libverda. Tehdy jsme navštívili také zminované Hejnice
Libuše Heulerová
Ali, je potčeníčko a pokoukáníčko....i když byla zataženo :-)
Vladislava Dejmková
Pěkná autíčka, skvělé výletování…
Alena Velková
Ještě nikdy v životě jsem tak nezmokla, jako letos v Liberci. Byla jsem promočená na kost, že už mi ani nevadilo, když mě na chodníku ohazovala okolo jedoucí auta :-)
Marie Měchurová
Ali, ráda jsem si připomenula náš pobyt v Desné, a krásné procházky po okolí. Taky nám lilo, tak jsme navštívili zámek v Opočně. Moc hezké fotky, stejně, jako vždy.
Jan Zelenka
Parádní výlet. Ten kraj moc neznám. Kdysi dávno jsem tam byl za jednou slečnou, ale už mi to z hlavy zmizelo. Jak kraj, tak i ta slečna.
Blanka Lazarová
Álo, pěkné výletování a pěkná dokumentace. Díky. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 35. týden

Máte řidičák? Otestujte si jako v autoškole pravidla silničního provozu. Nevlastníte řidičský průkaz? Tak schválně, kolik otázek kvízu tohoto týdne dokážete zodpovědět správně...