Letní snění: O tom, co nebylo, bylo a už nebude
Fotografie: Věra Ježková

Letní snění: O tom, co nebylo, bylo a už nebude

24. 8. 2025

Letní snění – moc hezké téma. Příjemná představa – ležím s otevřenýma nebo zavřenýma očima – a sním. I když mé mírně melancholické povaze by vyhovovalo víc snění podzimní. Na podzim s jeho krásnými barvami, mlhou a deštěm. Ale konečně, proč bych se nemohla zasnít i v létě, kdy jsem se narodila?

Já vlastně ani moc nesním. Jen si občas představím něco příjemného nebo se mi vybaví nějaký hezký zážitek. A tak budu snít o tom, co by se mi líbilo ještě zažít a už z různých důvodů nezažiju. V příjemném letním odpoledni, na balkoně, se skleničkou bílého vína.

Navštívit Řecko – obdivovat antické památky, vnímat dávnou historii Evropy. (V Římě jsem byla.)

Podívat se do Skotska a některé severské země – putovat krásnou přírodou.

Vnořit se do spousty různě jednobarevných míčků (jako jsou třeba v některých nákupních centrech).

Zažít stav beztíže ve větrném tunelu.

Posedět večer u táboráku – dívat se do plamenů, pozorovat vylétající jiskry a kouř vznášející se k nebi, zakousnout se do opečených buřtů, vybírat z popela brambory. Možná i s přáteli tiše zpívat písničky, které k takovému večeru patří.

Dychtivě naslouchat vyučujícím ruštiny a němčiny na Pedagogické fakultě UK, objevovat bohatost a krásu lingvistických disciplín.

Projet se na kole – spustit se z kopce a cítit na obličeji a ve vlasech vítr. Třeba jako kdysi z Bezdězu do Starých Splavů nebo z Ondřejova do Chocerad.

Procházet se na běžkách zasněženou krajinou, radovat se z modrého nebe a sněhu třpytícího se ve slunci.

Jít do lesa na houby – sbírat hříbky, lišky, babky, křemenáče – jimž se na Příbramsku říkalo havíři.

Za jasné noci se dívat na hvězdy, poznávat souhvězdí.

Letět letadlem – cítit mírné vzrušení, pozorovat mraky kolem sebe a krajinu pod sebou.

Nechat se v úžasu hypnotizovat vysokohorskými vodopády. Tak jako před několika lety Krimmelskými vodopády v Rakousku.

Brouzdat se v moři, vnímat „nekonečno“.

Stát sama ve větru na palubě trajektu přes La Manche, těšit se z volnosti a vzdouvajících se vln.

Potěšit se s miminkem – zahrnout ho láskou, rozněžnit se nad jeho roztomilostí, nakazit se jeho smíchem.

Cítit vzrušení při zamilovanosti.

Dívat se ti do očí plných lásky.

glosa Letní soutěžení 2025 Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Věrko, krásné snění, přeji ti, aby se ti ještě tvé sny plnily. Každý máme nějaké nesplněné sny a když se mi splní, jsem moc ráda.
Elena Valeriánová
Milá Věrko, je pravda pravdoucí, že v poslední době moc článků na íčku nečtu, ale článek, který je psaný srdcem a lidsky přibližuje samotného autora si přečtu ráda. A takové je i Tvé vyznání o snech, které Tě míjejí a přece o nich umíš tak krásně a citlivě napsat. Každý máme takové sny nebo skoro každý, já je mám schované v šuplíčku nesplněných přání. V poslední době nějak rychle se tento pomyslný šuplíček plní. Čtu si Tvé snění znovu a znovu a oči se mi mlží. Věrko, přeji Ti spoustu krásných chvil a splněných snů. A děkuji.
Daniela Lender Chaloupková
Věro, krásné snění ... děkuji :-)
Daniela Lender Chaloupková
Věro, krásné snění ... děkuji :-)
Ingrid Hřebíčková
Věrko, určitě ještě můžete nějaké sny si splnit. Není všem dnům konec.
Jiří Dostal
:-) Moje vertigo při zánětu vnitřního ucha. :-)
Jan Zelenka
Věrko, už jsem ti psal, že je to něco úžasného. Měl jsem z toho až mrazení v zádech. Tvé vyznání mě dojalo. V každém z nás něco skrytého dřímá, ale ne každý to dovede takhle nádherně vyjádřit. Až zase přijedeš, budu se těšit na sklenku vína a povídání s tebou.
Naděžda Špásová
Věrko, hezký umíš snít a to je dobře. Mně už to moc nejde. Přeji ti, aby ti to vydrželo hodně dlouho.
Jana Kollinová
Krásné snění, až bolí.
Irena Mertová
Věro, hezké... Ještě že tohle všechno si vysnít můžeme... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 34. týden

Jak znáte české přehrady, rybníky, jezera, řeky či zatopené lomy? Ověřit si to můžete v našem vědomostním kvízu tohoto týdne.