Netiketa - co to je?
Ilustrační foto: Freepik

Netiketa - co to je?

26. 8. 2025

Netiketa je etiketa pro internet. A proč bychom něco takového potřebovali? No, protože chat, diskuzní fórum a sociální sítě slouží ke komunikaci mezi lidmi, a tady se nějaká ta pravidla logicky hodí.

Ačkoliv - je tak snadné zapomenout na dobré vychování, když komunikuji s někým, koho nevidím a cítím se anonymně, že si mohu všechno dovolit...  (1)

1. Měli byste si vždy uvědomit, že na druhé straně obrazovky je reálný člověk (z masa a kostí).

2. Buďte uctiví.

3. Chovejte se k ostatním laskavě, jako kdybyste spolu mluvili z očí do očí.

4. Přemýšlej, pak piš. Ne naopak.

5. Přemýšlej, co Tvoje slova způsobí.

6. Asi si to neuvědomuješ, ale co jednou pošleš na internet, zůstává tam už napořád. Nesmažeš to.

7. Humor nebo ironie je vzácné koření. Opatrně s ním.

8. Tento způsob komunikace má svá omezení. Může se stát, že protější strana to nepochopí tak, jak jste to mysleli.

9. Respektujte soukromí druhých.

10. Vyhněte se tomu, abyste sdíleli osobní citlivé informace, soukromou konverzaci nebo fotografie či videa bez souhlasu. (Sdílení znamená vzít a použít, třeba i poslat někomu dalšímu).

Internet je úžasný nástroj, pokud jej umíme správně používat.

V současnosti jsou prováděny dlouhodobé lékařské výzkumy, které mají prokázat, že napadání, zesměšňování, ponižování, šikana, vydírání sdílením fotografií nahých lidí, které byly poskytnuty v slepé důvěře, to všechno má na mladého člověka využívajícího sociální sítě podobný dopad jako mají těžké bojové podmínky na vojáky, u nichž je diagnostikována PTSD (posttraumatická nervová porucha). (2)  A to už je opravdové překvapení.

Zdroje:

(1)     CISCO Networking Academy (Course: Digital Awareness), © 2025
(2)     https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667118223000077

etiketa sociální sítě
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Romana Koníčková
Článek jsem asi špatně pochopila a nebo vůbec nepochopila. 1. Člověk z masa a kostí ? Opravdu a vždycky ? A jak to zjistíte ? 2. Být uctivý i k hulvátovi ? Důvod ? Abych ukázala, že jsem lepší ? A k čemu to povede ? Atd. o "respektování soukromí druhých" - to snad ani nestojí za koment. Své soukromí dává (zejména na i60) do éteru tolik účastníků, že nad tím zůstává rozum stát. Jen samé otazníky. To měl asi být účel toho "školení" :-))
Jitka Caklová
Mě příspěvek MM nechal v klidu. Nevnímám ho jako poučování, pouze ho vnímám jako odlišný názor vztahující se k bodu 8/. Kdo má v tomto případě problém?, ten kdo napsal svůj názor, nebo ten kdo nepochopil. V době AI si nemohu být jistá, že podle bodu 1/ je "na druhé straně obrazovky reálný člověk z masa a kostí." A pokud člověk v sobě nemá "zakódované" body 1/ - 5/, tak na stará kolena už mu žádné školení nepomůže.
Libuše Křapová
Díky za článek. A souhlasím s Janou K. Z dřívějších komentářů M. M. jsem už dávno usoudila, že je to ještě mladá žena, navíc skrytá pod "anonymním" profilem a přezdívkou. Pokud chce nás tady na íčku poučovat o Netiketě, měla by se jí řídit napřed ona sama. A rozhodně tykání na internetu není běžné. Nežijeme v Anglii, ale zde v Česku, máme jiná etická pravidla. Navíc v angličtině se tykání a vykání rozlišuje oslovováním - buď velmi zdvořilým nebo familiárním - křestním jménem. Taky se jménem oslovují podřízení. Není mi známo, že bychom byli M. M. nebo někomu jinému na internetu jakýmkoliv způsobem podřízení.
Zdeněk Pokorný
Jeden z největších světových výrobců síťových prvků již 25 let úspěšně provozuje vzdělávací centrum CISCO Networking Academy, které v rámci kurzu Digital Awareness sděluje zájemcům základní údaje a osvětluje základní pojmy. Například, co to je Netiketa. O tom je tento kratičký příspěvek. Děkuji za vaše komentáře.
Jana Kollinová
Snaha vnášet vlastní "MM" pravidla do všeobecných pravidel firemní etiky největšího světového výrobce síťových technologií je signálem (ne)zdravého sebevědomí, viz. nekompromisní prohlášení, že bod 1 je LEŽ! Zde se netvrdí, že na druhé straně obrazovky je VŽDY reálný člověk. Rovněž je pochybná platnost pravidla, cituji: ".. na internetu se ZASADNE tyka a je to tak spravne." Opět pravidlo "MM." Volání po správných informacích v kontextu příspěvku vnucujícího jako jediná správná vlastní pravidla je zajímavé plácnutí do vody.
Zdeněk Pokorný
Tento příspěvek není příspěvek redakce, ale můj a znovu opakuji, že jsem čerpal z oficiálních školicích pramenů mezinárodní vzdělávací instituce. Děkuji za pochopení.
Monika Monca
Chybi mi tam zasadni informace o tom, ze na internetu se ZASADNE tyka a je to tak spravne. Anglictina, ve ktere cela sit vznikla, totiz tykani/vykani ani nezna. A na druhou stranu, bod je dna je LEZ. Dnes na internetu potkate mnohem vic botu, nez realnych lidi...redakce, kdyz uz chcete lidi edukovat, dejte jim spravne informace, predeslo by se mnohym nedorozumenim...
Jitka Caklová
....... ani na žádné školení, kam jsem ani nikdy nechodila. :-)
Jitka Caklová
Jaké štěstí, že už nemusím chodit do školy :-) :-) :-)
Zdeněk Pokorný
Já děkuji za vaše příspěvky. Věřím, že jste pochopili, že já nejsem autorem těchto pravidel, ale že to jsou všeobecná pravidla vytvořená pro školení uživatelů nadnárodní školní akademií Cisco.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 37. týden

Určitě také znáte spoustu lidových lísní, ve terých se objevují názvy českých vesniček, měst, ale i řek či rybníků. Vědomostní kvíz tohoto týdne se podívá právě na místa, o kterých se zpívá v lidovkách.