Snívaj, lietaj, dúfaj...
Ilustrační foto: Pixabay

Snívaj, lietaj, dúfaj...

25. 9. 2025

Snívala som odjakživa, dokázala som si predstaviť situáciu, krajinu, primyslela som si zaujímavé postavy. Snívala som o tom, kde budem o päť, o desať rokov. Chvíľu som si tam so svojimi myšlienkami pobudla lietala a dúfala.

Intenzívne som sa povzbudzovala sama seba: „Snívaj, dúfaj, lietaj!“ Krásny pocit. Ibaže človek mieni a život mení. Skončila som strednú školu, splnil sa mi jeden sen. Ihneď po maturite som nastúpila ako zdravotná sestra na interné oddelenie. V tom roku bol nedostatok sestričiek, nevadilo mi, že som  sa musela vzdať posledných prázdnin. Viac som bola sklamaná z toho, že som z vážnych rodinných dôvodom nemohla pokračovať v štúdiu na vysokej škole, hoci som bola na štúdium prijatá. Nemohla som sama rozhodnúť o svojom budúcom živote.

Prvého septembra som bola po nočnej zmene, ja na ceste domov a vedľa mňa deti, študenti, ktorí nastupovali prvý deň do školy. Veselo si vykračovali, džavotali a mne tiekli po tvári horúce slzy, môj sen sa rozplynul. Nebola som študentkou, bola som zamestnankyňou nemocnice, ibaže svojho sna som sa nehodlala vzdať.

Prešiel rok, stretla som muža, s ktorým som si rozumela, a ktorý ma v mojom sne podporoval. Ibaže opäť človek mieni život mení. Krátko po uzavretí manželstva som otehotnela. Rodina bola  pre mňa dôležitá, dostala prednosť pred plnením sna. Boli  však iné sny, ktoré sa mi darilo naplniť, napriek tomu ma nahlodávala túžba pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

Hovorí sa, že človek by mal byť vždy pripravený a ja som  chcela byť pripravená. Na Slovensku bolo v tom čase vysokoškolské štúdium iba pre učiteľky zdravotníckych škôl, ale ja som mala záujem o manažment ošetrovateľstva.  Už som v pozícii manažérky bola. Prišiel deň „D“ a ja som bola doporučená MZ SR na štúdium – Praha, Univerzita Karlovu, FF, kde Slovensko dostalo možnosť naplniť niekoľko miest. Bola som nesmierne šťastná, že som bola jednou z piatich sestier zo Slovenska. A tak sa začal plniť môj veľký sen. Účinne mi pomáhal a podporoval ma manžel.

Možno si položíte otázku, či ide o „letné snívanie“. Myslím, že áno, hoci to bol sen z minulého storočia. Vtedy bol s letom spojený môj nástup do prvého zamestnania, kedy som bojovala medzi splnením sna a reálnym životom. Nakoniec s  letom bola spojená aj moja promócia a následne letná dovolenka v Španielsku, ktorú som dostala za odmenu. Cesta k splneniu môjho sna nebola jednoduchá, navyše každý semester som  niekoľko krát precestovala tam a späť  527 km, čo bola vzdialenosť medzi mojim bydliskom a VŠ. Verte, cestovala som rada, na to obdobie mám iba tie najkrajšie spomienky.

Sny sa plnia, nenechajme nič na náhodu a nezabudnime sa za každý splnený sen poďakovať. Ak sa sen neplní? Spomeňme si na myšlienku:

„Neplač, keď sa tvoje sny rozbijú na črepy. Veď črepy sú šťastie.“ John Lennon

Můj příběh sny vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Plnit si své sny je důležité a posiluje to vlastní sebevědomí. Pěkný článek.
Iva Bendová
Ani nevíte, jak ráda jsem si přečetla Vaš příběh, ke kterému mám jisté podobné paralely, jen poněkud nedotažené, paní Anno. Ale zdravotní sestrou jsem, i když posledních 9 let jen na záskocích při důchodu, velmi ráda. Ovšem - velmi ráda bych i za mlada dojížděla stovky km za dalším vzděláním. No, co už s tím, osud měl se mnou jiný plán. Děkuji a blahopřeji :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 39. týden

Až do 29. září budou na Pražském hradě vystaveny korunovační klenoty, které jsou jedním z nejvýznamnějších symbolů české státnosti. Co o korunovačních klenotech víte? To si můžete otestovat ve vědomostním kvízu tohoto týdne.