Je mi jasné, že v opačném případě by moje kulinářské umění brzy zevšednělo, což by byla škoda. Takhle alespoň mohu rodinu překvapovat dárky v podobě jídla. Oni pak vědí, že se jedná o dary nejcennější, takzvaně za všechny prachy.
Na začátku září měla vnučka svátek a považte, přála si, jestli by místo kupovaného dortu od Hájka nemohla dostat moji lehkou ovocnou piškotovou roládu. Vzhledem k tomu, jaké panovalo vedro, to byla po všech stránkách dobrá volba. Recept je totiž snadný, příprava nezabere moc času, ingrediencí, jejichž cena je minimální, není mnoho a závěrečný aplaus je velký. Zkrátka, za málo peněz hodně muziky.
Ingredience na roládu:
- 6 vajec
 - 2 lžíce cukru
 - 1 vanilkový cukr
 - špetka soli
 - 5 lžic polohrubé mouky
 
Postup:
Žloutky a cukr, včetně vanilkového, vyšleháme do pěny.
![]()
K té přidáme z bílků se špetkou soli ušlehaný sníh a pár lžic mouky (podle velikosti vajec může být mouky i o něco víc, než je uvedeno). Důkladně promícháme.
![]()
Těsto, které nesmí být příliš tekuté, nalijeme a rozetřeme do tenké vrstvy na plech na pečící papír. Pečeme cca 15 minut při teplotě 150 °C.
 ![]()
Po vyndání, a asi po minutovém zchlazení, ještě teplou upečenou placku srolujeme i s pečícím papírem a takto ji necháme vychladnout úplně.
 
Rolku poté rozbalíme a opatrně oddělíme od papíru tak, aby se moc nepotrhala, rovnoměrně na ní rozetřeme náplň a opět zarolujeme.
 
Základem náplně je Créme Olé dr. Oetker – bez vaření, který je na trhu v různých variantách: např. kokosový, vanilkový, čokoládový a slaný karamel.
Ingredience na náplň:
Všechny přísady včetně ovoce zamícháme šlehačem tak, aby se daly snadno namazat na upečenou placku. Jestliže je náplň moc hustá, přimícháme více mléka.
Příklad 1:
- 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – kokosový
 - 300 ml mléka
 - 250 g jahod nakrájených na drobno
 
Příklad 2:
- 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – vanilkový
 - 1x 200 ml mléka
 - 1x 300 g mandarinkový kompot i se šťávou
 
Příklad 3:
- 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – čokoládový
 - 200 ml mléka
 - 300 g broskvový kompot vč. části šťávy
 
Příklad 4:
- 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – slaný karamel
 - 300 ml mléka
 - Několik nakrájených banánů
 
Příklad 5:
Náplň lze udělat i bez Créme Olé jen za použití šlehačky ke šlehání (ne na vaření):
- 1x 200 ml pařížská nebo bílá šlehačka
 - 1x ztužovač šlehačky
 - Čerstvé jahody, maliny nebo banány
 
Pakliže máme namazáno a zarolováno, zabalíme roládu do potravinové fólie a necháme ji v ledničce přes noc rozležet, aby těsto zvláčnělo a chutě se propojily.
 
Současně si v průběhu noci procvičujeme svou pevnou vůli a snažíme se do ledničky nechodit, neochutnávat a neužírat, aby druhý den zbylo něco i na ostatní.
To, co zbylo, zdobíme před podáváním šlehačkou.
Dobrou chuť.