Babiččina letní dobrota: Roláda Olé
Všechny fotografie: Alena Velková

Babiččina letní dobrota: Roláda Olé

17. 9. 2025

Někoho možná překvapí, že tou babičkou jsem já. Všeobecně se o mně totiž ví, že nerada trávím čas v kuchyni. Ačkoliv docela dobře vařím i peču, z taktických důvodů tuto skutečnost před rodinou tajím.

Je mi jasné, že v opačném případě by moje kulinářské umění brzy zevšednělo, což by byla škoda. Takhle alespoň mohu rodinu překvapovat dárky v podobě jídla. Oni pak vědí, že se jedná o dary nejcennější, takzvaně za všechny prachy.

Na začátku září měla vnučka svátek a považte, přála si, jestli by místo kupovaného dortu od Hájka nemohla dostat moji lehkou ovocnou piškotovou roládu. Vzhledem k tomu, jaké panovalo vedro, to byla po všech stránkách dobrá volba. Recept je totiž snadný, příprava nezabere moc času, ingrediencí, jejichž cena je minimální, není mnoho a závěrečný aplaus je velký. Zkrátka, za málo peněz hodně muziky.

Ingredience na roládu:

• 6 vajec
  • 2 lžíce cukru 
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 5 lžic polohrubé mouky

Postup:

Žloutky a cukr, včetně vanilkového, vyšleháme do pěny.

01-20250901-154010.jpg

K té přidáme z bílků se špetkou soli ušlehaný sníh a pár lžic mouky (podle velikosti vajec může být mouky i o něco víc, než je uvedeno). Důkladně promícháme.

02-20250901-155035.jpg

Těsto, které nesmí být příliš tekuté, nalijeme a rozetřeme do tenké vrstvy na plech na pečící papír. Pečeme cca 15 minut při teplotě 150 °C.

03-20250901-160924.jpg

Po vyndání, a asi po minutovém zchlazení, ještě teplou upečenou placku srolujeme i s pečícím papírem a takto ji necháme vychladnout úplně.

04-20250901-161617.jpg 

Rolku poté rozbalíme a opatrně oddělíme od papíru tak, aby se moc nepotrhala, rovnoměrně na ní rozetřeme náplň a opět zarolujeme.

05-20250901-172924.jpg 

Základem náplně je Créme Olé dr. Oetker – bez vaření, který je na trhu v různých variantách: např. kokosový, vanilkový, čokoládový a slaný karamel. 

Ingredience na náplň:

Všechny přísady včetně ovoce zamícháme šlehačem tak, aby se daly snadno namazat na upečenou placku. Jestliže je náplň moc hustá, přimícháme více mléka.

Příklad 1:

• 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – kokosový
  • 300 ml mléka
  • 250 g jahod nakrájených na drobno

Příklad 2:

• 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – vanilkový
  • 1x 200 ml mléka
  • 1x 300 g mandarinkový kompot i se šťávou

Příklad 3:

• 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – čokoládový
  • 200 ml mléka
  • 300 g broskvový kompot vč. části šťávy

Příklad 4:

• 1x Créme Olé dr. Oetker – bez vaření – slaný karamel
  • 300 ml mléka
  • Několik nakrájených banánů

Příklad 5:

Náplň lze udělat i bez Créme Olé jen za použití šlehačky ke šlehání (ne na vaření):

• 1x 200 ml pařížská nebo bílá šlehačka
  • 1x ztužovač šlehačky
  • Čerstvé jahody, maliny nebo banány

Pakliže máme namazáno a zarolováno, zabalíme roládu do potravinové fólie a necháme ji v ledničce přes noc rozležet, aby těsto zvláčnělo a chutě se propojily.

06-20250901-173304.jpg 

Současně si v průběhu noci procvičujeme svou pevnou vůli a snažíme se do ledničky nechodit, neochutnávat a neužírat, aby druhý den zbylo něco i na ostatní.

To, co zbylo, zdobíme před podáváním šlehačkou.

Dobrou chuť.

gastronomie Letní soutěžení 2025 recepty
Hodnocení:
(4.9 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Ali, děláš mi velké chutě. Hned zítra se po tom zázraku v prášku podívám. Jsi šikulka!!
Zuzana Pivcová
Vypadá to lákavě, teď jen, aby mi je někdo nabídl.
Vladislava Dejmková
Aleno, také mám ráda rychlé moučniky. Tuto roládu dělám ve variantě šlehačka.
Daniela Lender Chaloupková
Piškotové rolády jsou ňam ňam, recept i fotografie naprosto vyčerpávající :-)) Ovšem rada k procvičování pevné vůle je k nezaplacení :-)) Moc děkuji :-)
Alena Švancarová
Tak nápln vyzkouším - neznám.
Šárka Bayerová
Naprosto vyčerpávající! :-) Skvělé nápady!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 38. týden

Do neděle 21. září probíhá v Tokiu Mistrovství světa v atletice. Jak dobře znáte tento sport? To prozradí vědomostní kvíz tohoto týdne, který bude na téma historie a současnost české a světové atletiky.