Němý výkřik
Autor: Edvard Munch – Museum at ibiblio, Volné dílo, commons.wikimedia

Němý výkřik

27. 9. 2025

Kdo se nikdy nedostal do zoufalé situace, ať nečte dál. Nechme zoufalce, ať je zoufalý. A do toho někdo řekne, teď už fakt nezbývá, než se modlit. A druhý řekne: "K čertu s modlitbou, to není k ničemu!"  V ten moment vězte, že tato modlitba, tento němý výkřik, má OBROVSKOU MOC a PRORÁŽÍ NEBESA.

My si s tím nevíme rady. Vytěsňujeme něco takového. Odmítáme stavy zoufalství a zhroucení, protože nechceme prohrát a bojíme se prohrát. Odmítáme se modlit, protože to je pro slabochy. A my jsme přece silní. Své o tom ví také jeden z nejslavnějších, ne-li nejslavnější, norský malíř Edvard Munch, který namaloval dokonce čtyři originály obrazu nazvaného Výkřik. Jeden z nich byl vydražen v roce 2012 za neuvěřitelnou sumu v londýnské galerii Sotheby´s, v přepočtu za 2,3 miliardy dolarů.

Obraz zpodobňuje postavu, jejíž obličej je namalovaný schematicky a redukuje se jen na jakési otvory místo očí a doširoka rozevřená ústa, volající ve velikém strachu o pomoc. A my si společně s ostatními klademe otázku, zda autor vyjadřuje svoje vlastní těžkosti nebo těžkosti někoho jiného. Obraz, ztvárněný ještě v padesáti různých barevných litografiích, jako by chtěl naznačit hledání té jediné správné kombinace, která by dokonale vyjádřila míru zoufalství hlavní postavy, kterou i Hitler chtěl zničit. Obraz byl několikrát ukraden.

Ještě před tím, než v sobě necháme celou věc doznít, dejme slovo katechismu, který rozeznává modlitby naučené (Otče náš, Zdrávas, Věřím v Boha), a pak také modlitby osobní vlastními slovy. Sem spadá onen němý výkřik, můj němý výkřik, který vydává moje srdce, když ústa už nevydají ani hlásku.

S využitím zdroje:

https://medium.seznam.cz/clanek/petra-pavlickova-munchuv-vykrik-obraz-ktery-sokuje-desi-znepokojuje-i-pritahuje-54181

Katechismus katolické církve (KKC): §2590

kultura umění
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeněk Pokorný
Milí přátelé, děkuji vám za vše komentáře. :-)
Ingrid Hřebíčková
Zdeňku, to já jsem asi ten slaboch, já se v podobných situacích modlím třeba hodinu. Děkuji vám za hluboce citlivý článek.
Michaela Přibová
Zdeňku, podobné obrazy jsou vidět v muzeu v Terezíně. Černobílé a velmi působivé, stejně jako obraz Munchův. Je těžké při pohledu na takové obrazy něco dodat. Onen němý výkřik zasáhne přímo do srdce. Ale asi jen toho, kdo něco podobného zažil. Děkuji vám za krásný a velmi působivý článek.
Šárka Bayerová
Skvělý skvělý skvělý! Zdeňku, děkuji za nádherné podobenství...
Daniela Lender Chaloupková
Zdeňku... kdo nezažil, nepochopí .... A těm ostatním nemá cenu cokoli vysvětlovat. Píšete z hloubi srdce a duše, to každý neumí a nedovede. Pokračujte v tom, prosím ... Děkuji za nádherné a hluboké zamyšlení, které by mohlo být i rozjímáním ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 39. týden

Až do 29. září budou na Pražském hradě vystaveny korunovační klenoty, které jsou jedním z nejvýznamnějších symbolů české státnosti. Co o korunovačních klenotech víte? To si můžete otestovat ve vědomostním kvízu tohoto týdne.