Vzpomínka na velkolepé oslavy v mém rodném Protivanově
Všechny fotografie: Marie Ženatová

Vzpomínka na velkolepé oslavy v mém rodném Protivanově

27. 9. 2025

Koncem srpna jsem si přečetla zajímavou pozvánku: Městys Protivanov zve na třídenní oslavy 520 let od první písemné zmínky o této obci. Protože žiji už 55 let mimo svoji rodnou vesničku, tak jsem tam na druhý den oslav velmi ráda přijela.

Městys leží v krásném prostředí Drahanské vrchoviny a má přes 1000 obyvatel. Program byl na prostranství před místní sokolovnou. Všechny návštěvníky určitě nejdříve zaujala výstava fotografií, které ukazovaly, jak budovy vypadaly v minulosti a jaké jsou nyní. Byla skutečně dost zima, ale místní hudební kapela Tandem nás všechny hezky rozehřála, půvabný byl i program tanečního souboru Kořeňák. Při něm jsem si ihned zavzpomínala na moje tancování v mém dětství. Měli jsme tehdy velmi úspěšný "Horácký soubor písní a tanců", s kterým jsme jezdili i na různé soutěže a dokonce jeden rok jsme s tímto souborem vyhráli první cenu v krajské soutěži v Brně.

A program pokračoval dál. Velmi se mi líbily i mažoretky ZUŠ a pak už následoval velmi očekávaný talk show Michaely Dolinové a Veroniky Žilkové - určitě jim patřila jednička s hvězdičkou. Poté vystoupila a zahrála mimo jiné i oblíbená Holóbkova mozeka. I další část programu byla velmi zajímavá. Pro děti byl připraven pestrý program a samozřejmě bylo dostupné i bohaté občersrvení.

Musím přiznat, že jsem nevydržela pro nevhodné oblečení do této zimy až do konce programu. Chystala jsem se už odejít na autobus, ale byl mi nabídnut mými známými z Boskovic odvoz autem, také už byli úplně prochladlí - prostě asi jsme všichni zapomenuli, že v Protivanově vane neustále silný vítr. Ale i tak jsem velmi ráda, že jsem se mohla této oslavy alespoň tak zúčastnit a všem obětavým organizátorům za to ze srdce děkuji.

Musím také moc a moc popřát všem občanům mého rodného Protivanova, aby se jim i nadále dobře dařilo a Protivanov vzvétal jen a jen do další krásy.

A na úplný závěr tohoto článku musím napsat ještě moje vyznání:

"Vesničko má drahá,

Ty jsi krásná Boží zem.

Jak Tě nemá milovat,

komu Ty jsi domovem..."

kultura města a obce zábava
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Dostal
:-) Frišno Drahan mám zažité z bydlení na račickém zámku a Jarka Křupková z Protivanova byla fajn kolegyní na univerzitě... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 39. týden

Až do 29. září budou na Pražském hradě vystaveny korunovační klenoty, které jsou jedním z nejvýznamnějších symbolů české státnosti. Co o korunovačních klenotech víte? To si můžete otestovat ve vědomostním kvízu tohoto týdne.