Věčný souboj pravdy a lásky se lží a nenávistí
Starosta Přibyslavi Mojmír Novotný (vlevo) na setkání s Václavem Havlem. Všechny fotografie: Daniela Lender Chaloupková

Věčný souboj pravdy a lásky se lží a nenávistí

5. 10. 2025

V neděli 5. října by se dožil 89 let devátý a poslední prezident Československa a první prezident České republiky, český dramatik, esejista, disident a kritik komunistického režimu, později politik a státník, Václav Havel.

Nebudu psát o jeho zásluhách ani chybách, jichž se, jako každý z nás, občas dopouštěl. Nejsem povolána ani způsobilá k tomu, býti jeho kritikem, jako mnozí z nás. 

Má vzpomínka na něj je čistě osobní. Na člověka, který, ač byl prezidentem, se ke mně choval jako k sobě rovné. Setkala jsem se s ním 18. září 1994 v Přibyslavi. Moje dvě, tehdy malé děti (8 a 9 let), si od něj vyprosily autogram a ještě s nimi zažertoval. Zbyla mi nejen krásná fotografie, která i jim bude připomínat vzácné setkání, ale i mnoho dalších. 

Vzpomínám na něj jako na člověka, který si, přes vše špatné, co mu osud nachystal, zachoval čisté srdce, rovnou páteř a morální nadhled. 

Tuto vzpomínku píši pár dnů před volbami, které rozhodnou, kam bude Česká republika kráčet v příštích letech. Zda na Západ, nebo se obrátí tam, odkud již možná nebude návratu .... 

V době zveřejnění již patrně budeme znát jejich výsledek. Ať již bude jakýkoliv, nebudou následující roky jednoduché pro nikoho z nás ... Zkusme proto v sobě najít pravdu a lásku, a naplnit jimi svá srdce i mysl.

osobnosti prezident vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Lender Chaloupková
Milé íčkařky a milí íčkaři, děkuji vám všem za přečtení, zamyšlení, hodnocení, příspěvky do diskuze, osobní vzpomínky na Václava Havla i názory na volby. V době, kdy jsem článek psala, jsem výsledek voleb neznala, zatímco vy všichni, kteří jste se vyjádřili, už ano. Nemohu než zopakovat, že následující roky nebudou jednoduché pro nikoho z nás, ať volil jakkoliv. Ještě jednou děkuji, vážím si vašich názorů :-)
Jitka Hašková
Děkuji za krásnou vzpomínku na pana Václava Havla. Při návštěvě Austrálie v r. 2006 jsem zažila při setkání s obyčejnými lidmi, jakou měli radost, že jsem z Čech a okamžitě si vzpomněli na Václava Havla a obdivovalo ho. Připadalo mi, jakoby mi otvíral dveře všude tam, kam jsem šla.
Alena Velková
Danielo, super, i když vyhrál, tak Prahu nedostal a to mi fakt udělalo radost a teď už se jen těším na to, jak se mávnutím proutku budeme mít všichni skvěle, protože svatá trojice s mastnou Alčou nám to teď zařídí...
Jiří Dostal
:-) :-) Když čtenáři starých novin ve jménu pravdy nenávidí a ve jménu lásky lžou. :-) :-)
Zuzana Zajícová
Danielo, díky
Libuše Křapová
Danielo, díky za článek.
Ingrid Hřebíčková
Souhlas s paní Škopánovou a paní Coufalovou. Přežili jsme my senioři horší dobu.
Daniela Řeřichová
Danielo, děkuji za připomínku narozenin osobnosti, která naši republiku po Listopadu 1989 vrátila mezi světově respektované země. Vážím si toho, že jsem Václava Havla potkávala od roku 1987 coby dramatika až do jeho posledních let jako státníka. Já jsem nerezignovala na souboj dobra a zla, protože jsem ve svém dlouhém životě potkávala a potkávám mnoho moudrých, slušných a empatických lidí, kteří nezištně konají dobré skutky ve prospěch druhých. Jsem vděčna všem, kteří vedou dialog, kteří mají zájem žít v souladu se zákony občanskými, přírodními, etickými.
Jana Kollinová
Danielo, oceńuji dobře míněnou výzvu v závěrečném odstavci článku, ale obávám se, že v současném turbulentním geopolitickém dění to bude hodně těžké, zejména v politice, ale můžeme se soustředit sami na sebe, své blízké a okolí své působnosti. Nemyslím tím strkat hlavu do písku!
Michaela Přibová
Danielo, moc děkuji za krásný článek a vzpomínku na Václava Havla. Ohledně voleb souhlasím s paní Radmilou /10.05/, že čtyři roky s Babišem určitě přežijeme. :-) Za Fialy se žilo těžko. Mně určitě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 40. týden

Kočky a psi, domácí mazláčci, které milujeme. Ale jak známe dobře jejich rasy a vlastnosti? Na to může odpovědět kvíz tohoto týdne.