Jak se velmi lehce můžete stát rukojmím řidičů cestovní kanceláře Čedok
Ilustrační foto: Freepik

Jak se velmi lehce můžete stát rukojmím řidičů cestovní kanceláře Čedok

6. 10. 2025

Do nedělního večera bych si myslela, že něco takového je prostě nemožné. Ale ukázalo se, že není. Stačilo koupit si u Čedoku zájezd do Polska a počkat si na zpáteční cestu.

Měli jsme z Věličky u Krakova jet do Ústí nad Labem a potom přes Prahu do Českých Budějovic. Jenomže řidiči to vzali přes Ostravu a po několika hodinách bylo jasné, že to bude dlouhá cesta. Při jedné předávce řízení bylo slyšet řidiče, který přebíral volant, jak se vyjádřil na účet svého kolegy, že sice vybral na kilometry stejnou cestu, ale s tak pomalým průjezdem, že on sám už teď tu časovou ztrátu nedožene.

Zkrátím to. Nakonec jsme místo do Ústí mířili nejdřív do Prahy na Černý Most.

Řekla jsem si fajn, alespoň budeme my „Pražáci“ dřív doma. Zastávky metra jsou cca 500-800 m od sjezdu z jižní spojky. Řidiči by pak velmi jednoduše mohli bez zajížďky pokračovat kolem metra dál směrem na dálnici do Ústí. Tam totiž vezli dva účastníky zájezdu.

Požádala jsem tedy řidiče, zda by nám, cestujícím z nástupního místa Praha, mohli u metra zastavit a nechat nás vystoupit.

Řidič za volantem mi dost arogantně sdělil, že ON nemá čas nikam zajíždět, nebude se o tom se mnou vúbec bavit a že jedeme rovnou do Ústí. Nepomohlo ani ukázat jim kratičkou cestu k metru na aplikaci Mapy.cz.

Těsně před Prahou udělal řidič ještě malou přestávku na benzínce. Naivně jsem si myslela, že se podívá do navigace, ujistí se, že žádná další ztráta času nehrozí a u metra Černý most nebo Rajská zahrada nás vyloží. Případně nám zastaví u metra v Letňanech.

Nestalo se. Řidič minul odbočku k metru a najel rovnou na dálnici do Ústí a pokračoval dál.

To bylo v 19.00 hod. večer a my už jsme v tu dobu seděli v autobuse sedm a půl hodiny. Díky neochotě řidičů museli i všichni „Pražáci“ nedobrovolně jet ještě z Prahy do Ústí a hned zpátky do Prahy. 180 km a dvě a čtvrt hodiny zbytečné jízdy.

Teprve po návratu do Prahy nás u Hlavního nádraží konečně pustili ven.

Bravo páni řidiči. To se vám povedlo. Jen nechápu, proč jste si nás „Pražáky“ na tuto zajížďku museli vzít jako rukojmí.

Po této zkušenosti vám, přátelé, cestovní kancelář Čedok rozhodně nedoporučuji. Já už tedy nic podobného riskovat nebudu. Bůh ví, kam by mě jejich řidiči mohli unést příště.

cestování Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vlasta Ledlová
Pane Mráčku, moji radu berte prosím jako nadsázku.
Rostislav Mraček
Děkuji za varování. Slibuji, že s Čedokem nikam nepojedu!
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám s Čedokem jen ty nejlepší zkušenosti. Hodně jsem procestovala na různé poznávačky a letecké zájezdy. Vše je vždycky jen o lidech. Měla jste smůlu na trochu zvláštní posádku autobusu. Moje poznatky jsou takové, že vždy se řidiči snažili co nejvíce cestujícím vyhovět. Nezatracovala bych proto celou firmu ČEDOK. Ale chápu, že to pro Vás bylo velmi nepříjemné.
Alena Velková
To je zážitek na mrtvici.
Vlasta Ledlová
Kdyby mi řidiči řekli, že mají interní předpis podle kterého nesmějí zastavit a nechat vystoupit lidi mimo cestovní kanceláří schválená místa, nebyla bych asi takhle naštvaná. Ale to se nestalo. Navíc na začátku cesty nám bylo řečeno, že prý Čedok povolil změnu plánované trasy a řidiči měli jet přes Ostravu, aby tam mohli vyložit naši průvodkyni. A kdo na to doplatil? Účastnící zájezdu z Prahy, Tábora a Českých Budějovic. Pražákům potom řidiči kvůli zpoždění, které nabrali cestou neměli čas ani zastavit u metra. To bylo jejich vysvětlení. O předpisech ani slovo. Já jsem o tuhle zbytečnou okružní jízdu po vlastech českých rozhodně nestála.
Zuzana Zajícová
Tak to by mě taky dost naštvalo. Ještě víc mě ale naštval řidič, když jsem čekala v Karlově Studánce na zastávce. Řidič stál na parkovišti a když nastal čas jeho odjezdu, strihl to rovnou na,silnici, aniž by se obtěžoval zajet na zastávku. Podotýkám, že na mě celou dobu koukal... musela hsem si vzít taxi, abych stihla vlak do Prahy. Psala jsem stížnost na dopravce, ten ní odpověděl, omluvil se a měla jsem mu poslat,,kolík stál taxík. Poslala jsem, nicméně proplacení jsem se nedočkala...
Zuzana Pivcová
Jen bych ráda uvedla, že při několika leteckých zájezdech na různé řecké ostrovy jsem zažila, že cestovka dala dohromady do letadla dvě výpravy do/z různých destinací, např. Rhodos - Kos nebo Samos - Rhodos. Nejhorší v tomto byl zájezd na Thassos. Ten nemá letiště, takže se muselo do makedonské Kavaly a odtud trajektem teprve na Thassos. Tehdy jsme se z Thassosu/Thassu vraceli do Kavaly, ale odtud jsme museli letět místo rovnou do Prahy pro nějakou výpravu až na jihozápad na Korfu, vystoupit, natankovat, zkontrolovat, nechat odbavit tamní pasažéry a s nimi teprve do Prahy. To jsme byli na cestě skoro celý den. Chápu, že se tak řeší mnohdy neobsazenost letadla, že za to CK nemůže.
Miluše Havlová
Z jedné negativní zkušenosti by bylo špatné házet špínu na celý Čedok. Právě jsem na třetím leteckém zájezdu , konkrétně na Gozu, od této CK a bez problémů. Vždy je to o lidech, paní měla prostě smůlu, stát se jí to mohlo i z jinou CK.
Anna Potůčková
Také mě napadlo to co Alenu T. Ono pokud by se Vlasti Tobě či jiným něco stalo, tak společnost nedodržela bezpečnostní předpisy. Trasu měli danou a zřejmě ji museli dodržet.
Marie Seitlová
Vlasti, tak to je neskutečné. Také by mě to naštvalo. Naši řidiči se dost často chovají špatně. To ve světě pomohou s kufry a s úsměvem na tváři. K úctě k lidem to u nás často skřípe.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 41. týden

Před několika dny oslavil osmdesátiny skladatel Jaroslav Uhlíř a sedmdesátiny herečka Veronika Freimanová. Jak znáte tyto osobnosti české kulturní scény? To napoví vědomostní kvíz tohoto týdne.