Fotoreportáž: V lese na jehličí
Když se krasavice červená. Všechny fotografie: Elena Valeriánová

Fotoreportáž: V lese na jehličí

7. 10. 2025

V lese, v lese na jehličí

prý rostou houby

a mě to ničí 

Košík mám prázdný

nohy bolí

už mě to zlobí

A pak to přijde

první nález

zachovalé auto

se zde krčí

… v kopřivách 

První, druhé, třetí ...

přestávám počítat

hlava se mi z toho

točí

… v smrčinách

a co to moje oči vidí

plasty a zase plasty

třídíme

třídíme

do lesa všechno

uklidíme

A houby?

vidina, sen

… se rozplynul

v tento podzimní den

Vášnivě ráda houbařím a na houby chodím zásadně s košíkem a nožíkem. Žádné bedny a igelitové tašky. Mým rajonem je les nad naším domem a také přilehlý bývalý vojenský prostor. Les v sobě však skrývá mnoho nepříjemných překvapení. Nejsou to jen zničené porosty díky neustále probíhající těžbě dřeva v části, která patří Arcibiskupství Olomouc nebo hluboké strže vymleté vodou při loňských povodních a divokých letních bouřkách.

Nejhlubší vrásky na duši mám z lidské hlouposti. Bývalý vojenský prostor, dřív přísně chráněný a vzorně uklizený je doslova zaneřáděný. Najdete zde skládku slisovaného plastového odpadu, to je přímo ekologická bomba, protože je tam už spoustu let a nikdo to nikdy nezpracuje, neodklidí. Dalším obrovským problémem jsou odstavená nepojízdná auta. Tiše reziví v kopřivách, některé mají dokonce i státní poznávací značky. Nikomu to nevadí. A kdo ví jaká překvapení nás čekají tam, kde by měla být pouze zvěř a nebo procházející se turisté. Les, oáza klidu a duševní rovnováhy. A ne místo divokých skládek.

Je mi z toho smutno. Ekologie je v tomto případě přímo sprosté slovo.

A tak brouzdáme lesem a hledáme houby, košík mám sice prázdný, ale zato fotoaparát plný snímků nejrozličnějších hub a houbiček. Některé se mi pomocí aplikace i podaří identifikovat, u jiných to ani nezkouším.

Pro radost svou i případných čtenářů jsem připravila malou ochutnávku. Ale přiznám se, že já poprvé ochutnala pouze penízovku sametonohou a protože i po několika dnech je mi pořád dobře, prohlašuji je jedlá!

Poznámka pod čarou:

Fotografie z černých skládek jsem poslala e-mailem našemu starostovi, ať se trochu pokochá (a nebo zamyslí).

fotografování houby příroda
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
Eleno, první půlka fotek je parádní. Ta druhá půlka, to je katastrofa (ne ty fotky, ten stav v těch místech). Nechápu, že tohle můžou lidi udělat.
Blanka Lazarová
To je hrůza, Eleno. Určitě bych to taky jen tak nenechala být. :-(
Alena Tollarová
V lese, jó v lese na jehličí, koná se svatba trpasličí - to je první, co mě napadlo po přečtení názvu článku. :) Moc se mi líbí fotky houbiček, nejvíc ten utajený pravák a nádherná puntíkovaná sukýnka červené Karkulky. Penízovku sametonohou jsem dneska objevila na pařízku u hřbitovní zdi. Ovšem ty černobílé záběry, to je brr. Třeba Tvoje všímavost pomůže. Dáš nám pak vědět, že?
Jan Zelenka
Na ten binec je moc smutný pohled. Možná by bylo dobé na pár míst instalovat skryté kamey. Starosta by se měl asi víc starat. Je dobře, že jste ty fotky zveřejnila.
Daniela Lender Chaloupková
Paní Valeriánová, krásné fotky, tedy těch hub, i básnička. Článek i fotky toho neřádstva už tak veselé nejsou. Jsem ráda, že v našich lesích se černé skládky nevyskytují, a když už, okamžitě se likvidují. Držím palce, aby se totéž stalo i ve vašem regionu. Děkuji za sdílení.
Jarka Jendrisková
To je dobře, Eleno, že jste ten binec poslala starostovi. Nesmí nám to být jedno! Já se také snažím, aby okolí naší obce bylo čisté a nejsem sama. Každý rok pořádáme na jaře úklid a má vnoučata, když byla malá, tak byla tak vycvičená uklízet, že chtěla sbírat papírky i v Ústí n. L. na náměstí. To jsme jim však zatrhli. Jinak houby docela rostou, ale sbíráme jen zaručené druhy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 41. týden

Před několika dny oslavil osmdesátiny skladatel Jaroslav Uhlíř a sedmdesátiny herečka Veronika Freimanová. Jak znáte tyto osobnosti české kulturní scény? To napoví vědomostní kvíz tohoto týdne.