Bajka o orlu, který se stal slepicí
Ilustrační foto: Freepik

Bajka o orlu, který se stal slepicí

12. 10. 2025

Poslechněte příběh o orlu. Kterak nechybělo málo, a zemřel by jako slepice.

Nikdo neví, jak se dostalo orlí mládě na dvůr plný slepic. Co však bylo jasné, je, že bylo zraněné, nemohlo létat a pravé křídlo tahalo za sebou po zemi. Pro krále nebe je nemožné přežít, pokud se nevznese do vzduchu. A to tomuhle mláděti nešlo a nešlo. Při nejbližším ohledání a počítání slepic hospodář zjistil nový přírůstek ve stádě, který navíc vyžadoval ošetření. Znehybnění mláděte přineslo po delší době své plody a jeho křídlo, vlastně obě křídla, byla zase v pořádku. Během dlouhé doby uzdravování však orel zapomněl, že je orlem. Zobal zrní, živil se žížalami. Jeho zobák byl uzpůsoben svým tvarem k něčemu jinému, ale jemu to nevadilo. A tak tam na hnoji spokojeně žil.

Až do chvíle, než se na dvůr z nebe snesl střemhlav dravec, který měl chuť na jednu slepici. Byl to dospělý orel, který nebyl úspěšný. Vyhlédnutou slepici sice minul, ale... Zatímco se slepice různě poschovávaly a utekly, na dvoře zůstal mladý orel, který se neběžel ukrýt a vyčkával, co se bude dít.

"Co tu děláš?" ozval se dospělý divoký orel, rozčilený tím, že minul cíl.

"No. Žiju tady," tonul v rozpacích mladý orel, který za tu dobu značně zvětšil svoje rozměry.

"Cože?" divil se cizinec.

"No žiju tady, jsem tady doma," děl orel, který se až doteď choval jako slepice. 

"Ale ty tady nejsi doma," začínal být dospělý orel naštvaný.

"Jak to?" pokoušel se zakvokat mladý orel.

"Dyť se na sebe podívej. A na mě. Ty jsi orel, nejsi slepice. Patříš do vzduchu, ne na zem," vypravil ze sebe dospělý orel zatím svoji nejdelší řeč v životě. A dodal: "Pojď, letíme spolu."

"Ale já to neumím. Nedokážu to," zasyčel mladý orel.

"Stačí zamávat křídly," vybízel ho jeho druh.

Ještě chvíli přemlouvání to dalo, ale po chvíli ho přiměl, aby vyzkoušel sílu svých křídel a konečně vzletěl. Z výšky se podíval dolů, kde se mezitím slepičky vrátily ke svému zobání.

A jaké z toho plyne POUČENÍ? Jsi-li orel, nepatříš na hnůj. Jsi-li slepice...

Volně na motivy podobných příběhů: http://metodika.cvf.cz/petr-juda/bajka-o-orlovi

povídka příroda
Hodnocení:
(4.7 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
:-) Třeba ještě dospějete, nikdy není pozdě :-):-)
Zdeněk Pokorný
Paní Caklová, vážím si Vašeho hodnocení. Je to pro mě dobré hodnocení, že jsem infantilní. Umím si představit i horší. Takže jsem z toho vlastně vyšel ještě dobře.
Jitka Caklová
Pane Pokorný, moje články jsou pohledem na můj život a infantilně neparafrázuji něco, čemu nerozumím. A též Vám přeji hezký večer.
Zdeněk Pokorný
Paní Caklová, děkuji Vám za doplnění a prosím, abyste příště napsala svůj vlastní článek. Děkuji a přeji Vám hezký večer.
Jitka Caklová
Doplnění: ........považoval." Každý.........
Jitka Caklová
ORIGINÁL: „Kdosi našel orlí vejce a dal ho do hnízda slepici, která bydlela na dvorku za domem. Orlík se vylíhl s kuřaty a vyrostl s nimi. * Celý život dělal orel to, co kuřata na dvorku a myslel si, že je kuře ze dvorku. Hrabal v zemi a hledal červy a hmyz. Kvokal a kdákal. Plácal křídly a občas pár centimetrů vzlétl. * Léta ubíhala a orel zestárl. Jednoho dne uviděl vysoko nad sebou na bezmračném nebi nádherného ptáka. Vznešeně plachtil v silných vzdušných proudech, téměř ani nemusel mávnout svými dlouhými, zlatými křídly. * Starý orel užasle vzhlédl: „Kdo to je?“ „To je orel, král ptáků,“ odpověděl mu soused. „Patří obloze. My patříme zemi. Jsme slepice.“ A tak orel žil i zemřel jako slepice. To proto, že se celou dobu za slepici považoval. * Každý má možnost porovnat přítomnost pokorného Ducha páně Pokorného.
Zdeněk Pokorný
Neberme to, prosím, na lehkou váhu. Česká ornitologická společnost registruje zvýšený výskyt úhynů dravců, zejména orlů. Chraňme je, všímejme si v přírodě podzřelých návnad. https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/orel-morsky-otrava-touzim_2305171416_cen
Zdeněk Pokorný
Paní Koníčková bohužel Vás zklamu. Omlouvám se Vám i paní Kollinové. K tomuto článku už nemám, co bych dodal. Doufám, že i přesto si zasloužím Vaši přízeň.
Romana Koníčková
Pane Pokorný děkuji za zpřesnění i za přání. Hezké dny mám i díky tomu, že vím, že slepic je třeba na světě stejně tak, jako orlů. Možná víc. Připojím se k paní Kollinové s prosbou o vysvětlení pointy.
Zdeněk Pokorný
Paní Koníčková, nepovažuji se za autora, téma jsem si vypůjčil a zpracoval jsem ho po svém. Proto je tam ta poslední věta. Přeji hezký zbytek svátečního dne.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 41. týden

Před několika dny oslavil osmdesátiny skladatel Jaroslav Uhlíř a sedmdesátiny herečka Veronika Freimanová. Jak znáte tyto osobnosti české kulturní scény? To napoví vědomostní kvíz tohoto týdne.