Když je tělo bolavé a hlava prázdná
Úvodní foto Jan Zelenka, ilustrace v textu Pixabay.

Když je tělo bolavé a hlava prázdná

12. 10. 2025

Když je tělo bolavé, hlava bývá obvykle prázdná. Nechce se jí moc myslet. Ať se snažím sebevíc, nic moudrého z ní nejsem teď schopen vydolovat. Úspěšná rekonvalescence by měla být sice jakousi pozitivní tečkou po prodělané chřipce, jakousi nadějí, ale to je jen pustá teorie.

Tak jsem si, z dlouhé chvíle, otevřel knihu Aforizmy troch tisícročí, a sice tu část, která pojednává o myšlení. Rád si tuto knihu, naplněnou moudrými myšlenkami moudrých autorů, pročítám. Jednak kvůli jejímu zajímavému obsahu, a také proto, že byla vydána v roce 1972 bratislavským vydavatelstvím Tatran a je psaná slovensky. Mám slovenštinu rád, je to rodná řeč mé zemřelé ženy a při svých cestách po Slovensku jsem ji hojně používal. Ale vraťme se nyní k pojmu „myšlení“.

Kapitola o myšlení začíná moudrou myšlenkou starořeckého filozofa Aristotela. S dovolením, budu zde myšlenky použité v knize prezentovat česky:

„Nejpozoruhodnější na člověku je jeho schopnost myslet.“

Ale pro jistotu Aristoteles ještě dodává:

„I myšlení ale občas škodí zdraví.“

Trochu v   rozporu s  tímto Aristotelovým moudrým výrokem je stejně tak moudrá myšlenka jeho staršího předchůdce, dramatika Sofokla, který říká:

„Nejpříjemnější život mají ti, kteří nemyslí.“

Obojí má svoji váhu. Komu se nechce příliš myslet, ten může mít, teoreticky, skutečně jednodušší život. Podle mne je nejpřijatelnější myslet, když je myšlení třeba. I nadměrné myšlení ale může škodit, jak uvádí Aristoteles. Takže to s myšlením nepřehánějme a řiďme se raději jeho okamžitou i dlouhodobou potřebou.

glosa kultura životní postoj
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Můj oblíbený citát: Televize nahrazuje myšlení a já myslím docela rád. Mě také myslet baví, s tím e nedá mnoho dělat.
Zuzana Pivcová
Mně moc vypínat mozek nejde. Když mám přemýšlecí dny, nemohu se z myšlenek vysmeknout. Většinou to není nic obzvlášť tvůrčího. Ale co dělat. Musím počkat, až se "vybije baterka".
Jana Šenbergerová
Krátké a výstižné. Paradoxně I protichůdné myšlenky mohou být smysluplné a nemusejí k nim nutně dojít jen velikáni své doby.
Iva Bendová
Když někdo kdysi myslel a vymyslel kolo ke trakaři, tak to bylo ještě dobré ;-) Často mi vytane na mysl, že myslet, znamená prd vědět, a že někdo myslel, až se z toho ... :-D
Věra Ježková
Jendo, o myšlení existuje nespočet citátů. Já nemám potřebu myslet na myšlení. Zabývám se praktickými věcmi. Kromě toho si myslím, že člověk myslí, i když si myslí, že nemyslí. Třeba i na to, abys vstal a uvařil si kafe nebo nalil merlot, musíš myslet. A lepší prázdná hlava než kešeň. :-)
Jana Kollinová
Ostatně i vy, pane Zelenko, jste nabídl obě alternativy. :-)
Jana Kollinová
Ráda čtu obdobné úvahy a uvažuji, kde je pravda nebo spíše východisko z trablů. Přemýšlející člověk nebo "„Nejpříjemnější život mají ti, kteří nemyslí.“
Daniela Lender Chaloupková
Honzo, MOC děkuji :-)) Někteří hodně přemýšlejí, a pak se trápí svou nedokonalostí. Jiní by raději neměli "myslet" vůbec, protože i tak jsou přesvědčeni o své neomylnosti .... Jak pravdivé je to, co jste napsal :-)) Přeji zdárné uzdravování a hodně pozitivního myšlení :-))
Zdeněk Pokorný
Děkuji za Váš článek. Ano, je to přesně můj problém. Moc myslím.
Irena Mertová
Ano, "vypnout" je docela těžké, ale dá se naučit... :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 41. týden

Před několika dny oslavil osmdesátiny skladatel Jaroslav Uhlíř a sedmdesátiny herečka Veronika Freimanová. Jak znáte tyto osobnosti české kulturní scény? To napoví vědomostní kvíz tohoto týdne.