Bramborová roláda s dušenou mrkví a restovaným uzeným masem
Bramborová roláda s dušenou mrkví a restovaným uzeným masem z ruky kuchaře Petra Šímy. Všechny fotografie: Daniela Lender Chaloupková

Bramborová roláda s dušenou mrkví a restovaným uzeným masem

27. 10. 2025

V rámci své kuchařské show na Slavnosti zemojablíček v Jindřichově Hradci připravil oblíbený jihočeský kuchař Petr Šíma následující jednoduchý a rychlý recept na efektně vypadající výborný pokrm. Z pochopitelných důvodů neuváděl přesný rozpis ingrediencí, ale myslím, že si s tím každá kuchařinka velice lehce poradí.

Ze syrových nastrouhaných a zcezených brambor, polohrubé mouky, dvou vajíček, špetky kurkumy (hezky obarví těsto) a soli vypracujeme klasické bramborové těsto jako na knedlíky. Vypracujeme bochánek a dáme odležet do chladu. V případě tvorby klasických kulatých knedlíků doporučuje Petr Šíma pro ozvláštnění chuti přimíchat trošku drcených sušených hub nebo posekaného špenátu.

Na másle mezitím podusíme do měkka strouhanou mrkev se špetkou postrouhaného muškátového oříšku. Během míchání osladíme medem a dáme vystydnout.

Na potravinovou fólii vyklopíme odleželé bramborové těsto a vyválíme placku. Potřeme mrkvovou náplní, opatrně zarolujeme a utáhneme do fólie. Vzniklý váleček dáme vařit na 35 až 40 minut na páru.

Mezitím si na měsíčky nasekáme červenou cibulku a osmahneme na sádle. Přisladíme medem a přidáme na kostky nakrájené libové uzené maso. Nesolíme (maso je již dost slané). Lehce osmahneme, na závěr přisypeme otrhanou snítku rozmarýnu.

Roládu nakrájíme na špalíčky cca 1,5 cm široké, přidáme uzené maso s cibulkou a ozdobíme čerstvým rozmarýnem.

Dobrou chuť!

gastronomie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Šárka Bayerová
Ad 20:35 JKJ- Latkes jsme u nás ještě nedělali. Spíš máme v oblibě kugl. Holandský se sýrem ;-)
Jitka Caklová
Ano i já jsem z "jiného těsta", neboť na rozdíl od mnohých jsem vyrůstala na hnoji. Dlouho jsem se za to styděla, ale jen do doby než jsem pochopila, že hnůj je nejkvalitnější hnojivo k růstu. Jsem tvůrcem svého života, moje články i fotogalerie jsou o mně, tudíž nepotřebuji psát o tvorbě druhých, psát o tom články a tím se prezentovat/zviditelňovat. Mimochodem recept je zajímavý, ale není receptem autorky. * Zvažovala jsem, zda jet, či nejet na setkání íčkařů. Nyní přijímám pozvánku majitele portálu, aby mi každý, kdo tu potřebu má, mohl z očí do očí vmést, jak jsem mu odporná a se svými názory pro něho nepřijatelná.
Zdenka Jírová
Netušila jsem, jak rozsáhlou diskuzi může zapříčinit recept na bramborové těsto. A co teprve, kdybyste dala recept na svíčkovou! To by bylo něco, říká se, že co rodina, to jiný zaručeně pravý recept. Váš recept je zajímavý, a chci dodat, že i tzv. " chlupaté knedlíky" se dělají ze syrových brambor a ani nečernají ani se nemusí přeplnit moukou.
Jitka Caklová
I já Vám paní Chaloupková děkuji, neboť právě díky Vašim článkům se učím tomu, jaká nechci být. V tomto smyslu jste pro mě velkou školou. Ještě jednou vřelé DÍKY!!!
Libuše Křapová
Jitko, tobě nikdy nestačí jeden komentář. Ale tím teď končím.
Jarmila Komberec Jakubcová
Placky ze syrových brambor patří do židovské kuchyně pod názvem "latkes". Připravují se v období svátku Chanuka - svátek světel. Jedná se o zimní období měsíce prosince. Podávají se s jablečnou omáčkou. Viz příspěvek Š.B. v 16:06.
Daniela Lender Chaloupková
Vážená paní Caklová (27.10., 13:09 + několik dalších příspěvků), ať už tomu věříte nebo ne, mám i jiné aktivity než debaty na i60, tudíž nemohu reagovat na každý jednotlivý příspěvek okamžitě, ale až ve chvíli, kdy se přihlásím. Tímto Vám velice děkuji za to, že mé články, alegorie, postřehy z cest po ČR apod. tak důkladně a pozorně čtete a komentujete. V podstatě díky Vám se mi zvyšuje čtenost, a zejména statistika počtu komentářů, za což Vám velice srdečně děkuji, upřímně si toho vážím a jsem Vám hluboce zavázána. Nyní, pokud Vám to nebude příliš proti mysli, končím své vyjádření, protože mne čeká VELICE ZAJÍMAVÝ večerní a noční program ;-) Proto Vám již nemohu odpovídat. Přeji Vám konkrétně pěkný večer :-)) Minimálně tak zábavný, jak jej budu mít já :-)) Dobrou noc :-))
Jitka Caklová
Libuško, jen se Tě zeptám, můj první příspěvek byl výpad? Pro mě to byl příspěvek z vlastní zkušenosti, na kterou jsem čekala reakci stejného druhu. Diskuze nejsou otázky a odpovědi.
Libuše Křapová
No prosím, a nechtě jsem udělala překlep. Hned třetí slovo mělo být ... ani...
Libuše Křapová
Tak já ano googlit nemusím. A například syrové brambory na bramboráky zásadně strouhám na jemnějším struhadle. Vodu neodlévám, mouky přidávám v minimálním množství (smažím přece bramboráky, ne moučné placky) a zatím se ještě nikdy nikdo z mých strávníků neozval, že mu to nechutná. Naopak. I má bývalá tchýně se svého času ozvala, že tak dobré bramboráky ještě nejedla. A že občas z textu něco vypadne, to se stává. Místo zbytečných výpadů by nejspíše stačilo se zeptat, jak to autor/ka myslela.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden

Ruchadlo, telefon, kontaktní čočky... Ano, vědomostní kvíz tohoto týdne bude o vynálezech a vynálezcích.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Kolikrát týdně zařazujete do svého jídelníčku maso?

Téměř denně

20%

Dva až třikrát týdně

21%

Jednou, dvakrát týdně

20%

Jen výjimečně

20%

Nikdy, maso nejím

19%