Diskriminace věkem i v dobrovolnictví?
FOTO: Z osobního archivu Jaromíra Berky

Diskriminace věkem i v dobrovolnictví?

11. 11. 2025

Rád pomáhám lidem, ale řekl jsem si, že pomůžu také přírodě. Jsem aktivní senior. Na sociální síti jsem objevil, že Český svaz ochránců přírody, základní organizace Kosenka, hledá pomoc při kosení horských luk v Bílých Karpatech, kde rostou chráněné orchideje, které jsou ozdobou tamních strání. Jinak by tam zhynuly. Protože umím dobře zacházet s kosou, choval jsem několik desítek let ovce, a proto jsem musel nasušit každý rok 40 q sena na zimu, tak jsem nezištně nabídl svou pomoc. 

Ihned mi přišla pozvánka. Na kosení jsem se těšil. Odpověděl jsem a uvedl, že ač mám sedmdesát, tak na práci stačím. Komunikace okamžitě z jejich strany skončila. Bylo ticho. Žádná odpověď. Byl jsem pro toho pána, co mi psal (vedoucího organizace) starý. Mladým bych asi překážel. Zajímavé bylo to, že jsem ho podle fotky na jejich webu poznal. Hovořil na hřebeni Bílých Karpat s hercem Miroslavem Vladykou v pořadu České televize „Stezka Českem“. Žádný mladík. Chlap kolem šedesátky. Možná si myslel, že je manažer lidských zdrojů. Neznal mě, nevěděl, jak umím kosit a hlavně se mýlil.Myslíte si, že mladý člověk s elánem, kterému kosa překáží, toho pokosí víc než zdravý sedmdesátník, který skolil kosou za život tuny trávy? Možná, že pan předseda má rád přírodu, ale starší lidi nikoliv, ač se již mezi ně sám může za chvíli také počítat? Nevím. Nemohu ho hodnotit. Neznám ho, ačkoliv on si myslel, že mě ano. Spíše to byl jeho předsudek, že starší  na to již nestačí? Nebo si možná myslel, že bych mezi mladé nezapadl. Jako učitel na penzi, znám jejich mentalitu a stále se mezi nimi pohybuji. 

Myslím si, že kdyby dále se mnou komunikoval, tak jsme se mohli domluvit na tom, že si seženu a zaplatím v okolí ubytování. Nepřekážel bych. S financováním nemám problém. Ještě částečně pracuji a důchod mám nadprůměrný. Na kosení bych docházel. Hlavně by to pro mě mělo smysl, takto trávit svůj volný čas. Chtěl jsem jen pomoci přírodě. Jak vidíte, předsudek zvítězil. Jedna paní se těšila v diskuzi mého jiného psaní na článek z kosení. Omlouvám se. Nebude. Nechtěli mě. Prý jsem starý.        

diskriminace dobrovolnictví práce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Za chvíli jdu na nohejbal, hrají ještě tenis, pingpong, do posilovny, chodím do 20 km po horách, na částečný úvazek dělám, dělám dobrovolníka v nemocnici, přednáším o potravinách. Mám umělé koleno, kardiostimulátor, cukrovku s neuropatií a špatně slyším. Kosení je brkačka.
Jiří Buzický
Je úctyhodné se chtít takto angažovat. Ale také do určité míry rizikové. Když mi bylo okolo dvaceti, nosil jsem metrák cementu v náručí přitisknutý na břicho. Ještě tři roky před sedmdesátkou jsem skládal čtyřicetikilové klády na dvaapůl metru vysoké hranice. A jednou večer se pode mnou rozjely nohy a byl tam infarkt z "plného zdraví" a bez varování. Vzhledem k včasnému zákroku do hodiny v IKEMu takřka bez následků. Představa, že Vás budou transportovat z nějaké odlehlé louky Bílých Karpat v lepším případě na urgent kardiologie může být odstrašující. Je na čase překonat ješitnost a uvědomit si realitu věku. Výkonnost se ztrácí již mezi třiceti a čtyřiceti a to je o dost méně, než je sedmdesát.
Miloslava Richterová
Pane Berko, ta paní jsem já, a neřešte to, možná mají nějaký věkový limit na tuto dřinu. Co se podívat na jiný způsob pomoci přírodě, méně fyzicky náročný.
Iva Bendová
Pane Berka, tatínek jedné mojí dobré známé, byla v té době zubní lékařka ve vedlejší ordinaci, zemřel u kosení trávy kolem domu, a to naprosto nečekaně a náhle. na infarkt. Na její hlasitý pláč z vedlejší denní místnosti našich ambulanci, když se to telefonicky dozvěděla, už nikdy nezapomenu. Bylo mu tuším 62 let, aktivní pozitivní chlapík, hodně se věnoval i vnukovi. Bylo jí tehdy řečeno, že je to pro starší srdce velmi namáhavá až riziková činnost. Někdy možná, když nám někdo nebo něco v něčem brání, tak nás třeba chrání. Samozřejmě můžete namítnout, že kdysi kosili mnohem starší sedláci a chalupníci, ale neměli zbytí a byli kovaní každodenní dřinou, pokud se toho vysokého věku vůbec dožili. Ovšem ta utnutá komunikace pořadatelem není fér.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz věnován našim íčkařským fotografům. Poznáte autory snímků z rubriky FOTO DNE a místa, která vyfotili?