Kdo se bojí klasiky – Lvíče
Marie Drahokoupilová a Jan Kačer během natáčení filmu Flirt se slečnou Stříbrnou. FOTO: Jan Kuděla, ČTK

Kdo se bojí klasiky – Lvíče

16. 11. 2025

Píši Vám Karino, a nevím, zda jste živa, tak k Vám pro jistotu vyplouvám… Kdo neznal verše Sedmé elegie Jiřího Ortena, věnované tajemné a nádherné Karině, jeho famme fatale, tak o nich začal přemýšlet po té, co si, stejně jako já, znovu přečetl Škvoreckého knihu Lvíče.

Nenápadnou knihu schovanou mezi Zbabělci a desítkami dalších, ale pro mě prvním a zásadním, dosud nepřekonaným setkáním s Josefem Škvoreckým.

Lvíče je o všem. O době raných šedesátých let, kdy už se mnohé mohlo, ale pozor, ne až tak moc… O statečnosti, zarputilosti, ale i komičnosti  těch, co chtěli něco změnit, a hlavně o těch, co chtěli jen tak proplouvat, O posedlosti, která by se jindy a jinde  mohla nazvat láskou, ale zde tedy rozhodně ne, alespoň já to tak cítím.

O vztazích mezi kolegy, o hodnotách, které všichni vlastně známe, ale jen těžko a zřídka jsme ochotni  je pojmenovat, natož za ně bojovat. Takže je nám trochu hanba, hanba za nás samé. A také si stále nejsme jistí, co je správné, jestli se vlastně ve všem jen nemýlíme…  

Kdo Lvíče četl, dá mi za pravdu, koho minulo, vřele doporučuji. A k tomu si dopřejte jako bonus film z roku 1969 - Flirt se slečnou Stříbrnou. A žádné  komentáře typu: „knížka je lepší nebo film se mi líbil víc.“ Dokonalé je přečíst si knihu a pak vidět film. Jan Kačer je ztělesněním Škvoreckého hrdiny a Marie Drahokoupilová sice fyzicky neodpovídá předloze, ale rozhodně je krásná a tajemná a tak to má být. 

Pokud tedy Luboš Pospíšil zpívá, což je bonus č. 2  :

Už vyplouvám k Vám, Karino
do rána zbývá jen sto roků samoty
už vyplouvám k Vám, Karino
odsouzen k životu zní výrok poroty…

Co k tomu dodat? Orten ani Škvorecký by to nenapsali lépe.

film knihy kultura
Hodnocení:
(4.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Borecký
Díky za článek, rád jsem si doplnil povědomí.
Dagmar Vargová
Jarko, díky za Váš další článek o literatuře. Už jsem se k nim několikrát vyjadřovala, vždy pozitivně, ráda Vaše články čtu. Viz např. můj oblíbený Páralův Mladý muž a bílá velryba. Ano, vždy čtu nejdřív knihu, pak zhlédnu film (pokud vznikne) a Mladého muže... jsem viděla i jako divadelní hru v divadle Rokoko (asi v r. 1980, tj. rok před maturitou, kdy jsme byli s gymplem v Praze). K dnešnímu článku... naprostý souhlas se vším. Úžasný Jan Kačer!!! A taky miluju tvorbu Luboše Pospíšila, mám všechna jeho CD, byla jsem na koncertech. Ten jeho hudební projev a hlas je naprosto nezaměnitelný :-).
Jiří Dostal
:-) :-) Staré jalové myšlenky lenivého člověka jako dramatizace nových banalit? :-) :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Tento týden bude vědomostní kvíz věnován našim íčkařským fotografům. Poznáte autory snímků z rubriky FOTO DNE a místa, která vyfotili?