17. listopad 1989 ve fotografiích
Demonstrantka s čs. vlajkou před policejním kordonem na Národní třídě. FOTO: Pavel Hroch, ČTK

17. listopad 1989 ve fotografiích

17. 11. 2025

Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva je státní svátek České republiky připadající na 17. listopad. Připomeňme si prostřednictvím fotografií události ze dne 17. listopadu 1989.

V pátek 17. listopadu se na pražském Albertově sešli studenti pražských vysokých škol. Manifestace začala v 16:00 zpěvem studentské písně „Gaudeamus igitur“ a projevem Martina Klímy z uskupení Nezávislých studentů. V 16:40 byla tato část manifestace ukončena a pořadatelé vyzvali k pochodu na Vyšehrad ke hrobu Karla Hynka Máchy. 

profimedia-0669862181.jpg
Shromáždění studentů na pražském Albertově. FOTO: ČTK

profimedia-0667812907.jpg
Na Vyšehrad postupně dorazil dav přibližně 10 000 lidí, kteří zcela zaplnili prostranství před kostelem. V 18:15 byla demonstrace oficiálně ukončena. FOTO z Vyšehradu: Pavel Hroch, ČTK.

Po skončení oficiální části demonstrace se dav neplánovaně vydal do centra města. Přibližně v 19:12 přišel rozkaz, že se má dav na vhodném místě zablokovat. Policejní kordon zatarasil Most 1. máje, čímž zabránil davu odbočit směrem na Pražský hrad, demonstrující proto zahnuli kolem Národního divadla na Národní třídu a pokračovali směrem na Václavské náměstí. V 19:25 byla kordonem přehrazena Národní třída v prostoru Perštýna. Když bylo čelo demonstrace zastaveno, účastníci si sedli na zem před pořádkové jednotky.

profimedia-0669863127.jpg
Studenti zapalují svíčky před kordonem příslušníků VB. FOTO: ČTK

Okolo 10 000 demonstrantů bylo uzavřeno mezi dva policejní kordony. Demonstrující pokračovali v pokojné a nenásilné demonstraci za provolávání hesel jako Máme holé ruce. V této části demonstrace byl ještě demonstrantům umožňován jednotlivě volný odchod.

profimedia-0669861972.jpg
Policejní vozy na Újezdu v Praze blokují přístup do Vítězné ulice, která vede na most 1. máje (most Legií) a dále na Národní třídu. FOTO: Pavel Hroch, ČTK

Přibližně ve čtvrt na devět došlo ke změně situace, kdy již nebylo možné obklíčení opustit a policejní kordon postupující směrem od Národního divadla začal prostor zahušťovat. Pohotovostní pluk Veřejné bezpečnosti a Odbor zvláštního určení (tzv. červené barety) následně začaly demonstrující surově bít obušky. Třebaže byli účastníci demonstrace vyzývání k rozchodu, jediné únikové cesty vedly skrz tzv. uličky, v nichž byli demonstranti brutálně biti. Do 21:20 byla tímto způsobem demonstrace násilně rozptýlena; někteří účastníci byli následně zatčeni a naloženi do připravených autobusů. I po rozehnání demonstrace docházelo ze strany pořádkových jednotek k napadání jednotlivců či skupinek přihlížejících. Nezávislá lékařská komise později uvedla, že během zásahu bylo zraněno 568 lidí.

profimedia-0670002221.jpg
FOTO: Pavel Hůla, ČTK

S využitím zdrojů: wikipedia a ČTK

historie sametová revoluce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Šárka Bayerová
Dost konspiračních teorií, prosím... A co se týče vaší otázky, Jiří, skoro každý z naší generace má trochu toho másla na hlavě. Čůrat vytrvale proti větru nedokáže každý. Stejně tak jsme všichni nedokázali být jako Havel nebo Kubišová. Realita každodenního tehdejšího života. Ano, volili jsme. Někdo měl děti, jiní chtěli studovat dál, další nechtěli přijít o práci a skončit v kotelně nebo dokonce v ťurmě. Znovu podotýkám, že nikdy není nic černobílé... Naštěstí byli mezi námi (a o generaci níž) tací, kteří tu odvahu měli. A proto můžeme dnes slavit...
Jiří Buzický
Paní Škopánová, nejde o konspirační teorie. Jde o osobní zkušenost. Pochod z Albertova na Vyšehrad byl prošpikován agenty StB, kteří se hned na křižovatce Albertova a ulice Na Slupy pokusili zavést pochod do centra Prahy a vyvolat střet již odpoledne. Také když jsem opouštěl Vyšehrad, musel jsem se proplazit ( ano, skutečně proplazit) křovinami okolo budovy Jedličkova ústavu, neboť celý Vyšehrad byl obehnán kordonem VB, která záměrně uzavíral možnost odchodu a směřoval průvod jen směrem na nábřeží a k Národní třídě. A i po letech je potřeba znát, popřípadě si připomenout, že jsme si svobodu a demokracii nevybojovali, to byla naivní iluze, ale nějakým podivným způsobem a shodou okolností dostali, a to se všemi důsledky. A za oněch 36 let jsme toho mohli dosáhnout mnohem více. Ve standardní demokracii by nebylo možné, aby byl prezidentem bývalý aktivní člen KSČ , který se veřejně přihlásil k podpoře okupace ČSSR v roce 1968 a kandidát na špiona se zaměřením na potírání Západu. To je dost vypovídající. Mimochodem, kam se poděli všichni ti členové KSČ, SSM, SČSP z naší generace? Tak jak byli poplatní tehdejšímu režimu, nyní jsou z nich největší antikomunisté opět poplatní režimu. To nebyly a nejsou oběti komunistického režimu, jehož "legitimitu" z hlouposti, naivity, strachu, či prospěchu posvěcovalo 99,7% voličů.to byli jeho tvůrci. Odpovězte si : Byla jste v KSČ, SSM, SČSP a volila jste kandidáty NF?
Zdeněk Pokorný
Název Listopadová či Sametová revoluce je zcela namístě. Konspirační teorie o tom, že komunisté byli s někým domluveni, mají za cíl znevážit úsilí studentů a dalších demokraticky smýšlejících, svobodomyslných občanů naší země. Jak bylo správně řečeno, uvolnění totalitních režimů proběhlo i v jiných zemích. Význam tohoto dnešního dne nabývá v posledních letech na významu. Jsem velice rád, že jsem mohl prožít větší polovinu svého života ve svobodné zemi a doufám, že to tak i zůstane.
Olga Škopánová
Myslím, že naše republika je standartní demokracií stejného typu jako ostatní západoevropské země. Konspirační teorie o tom kdo za co mohl a kdo byl v pozadí už snad po tolika letech nejsou potřeba. Revoluce proběhly ve všech komunistických zemích sovětského bloku a my jsme měli štěstí, že byla nekrvavá a že jsme mohli začít budovat kapitalismus. Dle mého názoru jsme za těch 36 let toho dokázali hodně a máme být na co pyšní. Že se nám to někteří chtějí zkazit rasistickými, nacionalistickými a populistickými řečmi je jiná věc. A co se týká posledních voleb tak jejich výsledky nikdo nezpochybňuje, pouze se chce od budoucího premiéra, aby stejně jako ostatní občané republiky dodržoval zákon.
Daniela Řeřichová
Děkuji redakci za fotodokumentaci události, která se stala historickým mezníkem a vedla k nastolení demokratického systému. Děkuji, že jsem mohla být součástí tohoto dění a že jsem posledních 36 let nebyla perzekvovaná za své názory a mohla jsem vykonávat svou profesi a žít podle svých představ. 17. listopad 1989 se stal také zadostiučiněním pro 242 tisíc politických vězňů z let 1948-1960, kteří za svobodu a lidská práva bojovali.
Jiří Buzický
Na dnešek 17.11. je vyhlášen svátek Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Tedy dnes již spíše jen Den boje za svobodu a demokracii, neboť Mezinárodní den studentstva byl poněkud historicky zapomenut. při tom na jeho základě se udála ona demonstrace, která změnila režim a kterou dnes máme slavit. Říká se jí "Sametová revoluce". Byl jsem pěšákem té "revoluce", účastnil jsem se jí osobně, jak dne 17.11.1989, tak i předchozích akcí. V tom roce např. Palachova týdne, demonstrace k 28.10. i akce na Albertově a Vyšehradu a poté i následných akcí a dění. Na Národní třídě jsem nebyl, neboť jsem mimopražský, na podobné akce jsem dojížděl a musel jsem z Vyšehradu odejít na autobus, abych se dostal domů. Osobní zkušenost a zralá úvaha z tehdy prožitého mi ex post říkají, že to nebyla revoluce, ale napůl povedený převrat jedné komunistické garnitury druhou. Ta pozitiva, která 17.listopad 1989 přinesl, jsou jen důsledkem toho, že se tato akce pragmatické generace mladých komunistů zcela nepovedla, musela "uvolnit šrouby" a došlo k jistému uvolnění. Přesto si myslím, že ona "svoboda a demokracie" u nás je stále jen iluze a je nutno za ni bojovat i dnes. Příkladný důkaz? Třeba pro začátek tím, že budeme respektovat výsledek voleb.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 47. týden

Tento týden nahlédnete do světa zvířat. Možná se prostřednictvím tohoto kvízu dozvíte o zvířatech něco, co jste nevěděli. Nebude to lehký kvíz...