Ingrid Hřebíčková
17.11.2025 11:55
Dva muži se dívají stejným oknem. Jeden vidí bláto a druhý vidí hvězdy. Frederick Langbridge
Blanka Lazarová
17.11.2025 11:52
Děkuji redakci za připomínku událostí " Sametové revoluce ". Polemizovat na této platformě co bylo, jak bylo, proč bylo a jak to dopadlo, nemá pro mě smysl. Obzvlášť s některými lidmi. Jsem ráda, že mohu žít v demokratické, svobodné zemi, i když se mi některé věci nelíbí. Obzvlášť teď po volbách.
Jiří Buzický
17.11.2025 11:38
Paní Bayerová, mé postoje vycházejí z mých znalostí, zkušeností a dovedností. Nechtěl jsem být poplatným z hlouposti, naivity, strachu či prospěchu mocným, módním trendům, smečce. A nechci se chlubit, ale většinou můj postoj se zhodnocen časem vyplatil a ukázal se správným. V podstatě jsem tak byl a jsem vnitřně svobodný bez ohledu na panující režim, či nátlak sociálních skupin. Jednoduše řečeno, nejsem ochoten hrát s poplatným davem hru na "Císařovy nové šaty" a nedělá mi problém, je-li to tak, říci, že "Císař je nahý!".
Šárka Bayerová
17.11.2025 11:21
Tak to je fajn, pane Buzický, že patříte k těm statečným... Bohužel o to méně rozumím vašim postojům.
Ingrid Hřebíčková
17.11.2025 11:13
Šárko Danielo, Zdeňku a paní Škopánová děkuji za vaše postoje. Naprosto s vámi souhlasím. Stačí si přečíst jméno Buzický a rychle utíkám jinam. Hrůza hrůz.
Jiří Buzický
17.11.2025 10:56
Nechci, paní Bayerová, ze sebe dělat disidenta, nebyl jsem jím. Přesto jsem kandidáty NF nevolil, s výjimkou svých prvních voleb, kdy jsem laxně a rezignovaně lístek hodil, ale cestou od voleb jsem si uvědomil, že takto se zotročit nesmím nechat a pak už jsem se rozhodoval svobodně. V KSČ, SSM, ani SČSP jsem nebyl, v podstatě jsem se choval a mluvil podle svého svědomí s tím, že jsem byl ochoten nést následky. Nebyly nijak drastické. Přesunuli mne z pracoviště z centra na periferii, protože jsem explicitně odmítl vstoupit do SČSP, čímž jsem zkazil kolektivu možnost získat stříbrný odznak BSP, nedostával jsem čtvrtletní odměny a podobně. A také jsem měl děti. Právě pro ně jsem to dělal a stádně nepodporoval režim, který mi vadil. No, nakonec jsem naštval mocné a 14 měsíců mne vyšetřovala StB a konstruovala na mne "případ". ale přišel listopad a vyšetřovatelé pánové dr.Nord a pplk. Borovička zmizeli stejně rychle a tajemně, jak se dříve objevili. Nemám proto porozumění pro řeči "Každý jsme se namočili, měli jsme děti, chtěli karieru, potřebovali zařídit to, či ono.". Vím, že tak se chovalo cca 99,7 % obyvatelstva podle výsledků tehdejších voleb. Pro mne bylo důležitější, že jsem se mohl ráno s čistým svědomím podívat do zrcadla.
Šárka Bayerová
17.11.2025 10:26
Dost konspiračních teorií, prosím... A co se týče vaší otázky, Jiří, skoro každý z naší generace má trochu toho másla na hlavě. Čůrat vytrvale proti větru nedokáže každý. Stejně tak jsme všichni nedokázali být jako Havel nebo Kubišová. Realita každodenního tehdejšího života. Ano, volili jsme. Někdo měl děti, jiní chtěli studovat dál, další nechtěli přijít o práci a skončit v kotelně nebo dokonce v ťurmě. Znovu podotýkám, že nikdy není nic černobílé... Naštěstí byli mezi námi (a o generaci níž) tací, kteří tu odvahu měli. A proto můžeme dnes slavit...
Jiří Buzický
17.11.2025 08:58
Paní Škopánová, nejde o konspirační teorie. Jde o osobní zkušenost. Pochod z Albertova na Vyšehrad byl prošpikován agenty StB, kteří se hned na křižovatce Albertova a ulice Na Slupy pokusili zavést pochod do centra Prahy a vyvolat střet již odpoledne. Také když jsem opouštěl Vyšehrad, musel jsem se proplazit ( ano, skutečně proplazit) křovinami okolo budovy Jedličkova ústavu, neboť celý Vyšehrad byl obehnán kordonem VB, která záměrně uzavíral možnost odchodu a směřoval průvod jen směrem na nábřeží a k Národní třídě. A i po letech je potřeba znát, popřípadě si připomenout, že jsme si svobodu a demokracii nevybojovali, to byla naivní iluze, ale nějakým podivným způsobem a shodou okolností dostali, a to se všemi důsledky. A za oněch 36 let jsme toho mohli dosáhnout mnohem více. Ve standardní demokracii by nebylo možné, aby byl prezidentem bývalý aktivní člen KSČ , který se veřejně přihlásil k podpoře okupace ČSSR v roce 1968 a kandidát na špiona se zaměřením na potírání Západu. To je dost vypovídající. Mimochodem, kam se poděli všichni ti členové KSČ, SSM, SČSP z naší generace? Tak jak byli poplatní tehdejšímu režimu, nyní jsou z nich největší antikomunisté opět poplatní režimu. To nebyly a nejsou oběti komunistického režimu, jehož "legitimitu" z hlouposti, naivity, strachu, či prospěchu posvěcovalo 99,7% voličů.to byli jeho tvůrci. Odpovězte si : Byla jste v KSČ, SSM, SČSP a volila jste kandidáty NF?
Zdeněk Pokorný
17.11.2025 08:52
Název Listopadová či Sametová revoluce je zcela namístě. Konspirační teorie o tom, že komunisté byli s někým domluveni, mají za cíl znevážit úsilí studentů a dalších demokraticky smýšlejících, svobodomyslných občanů naší země. Jak bylo správně řečeno, uvolnění totalitních režimů proběhlo i v jiných zemích. Význam tohoto dnešního dne nabývá v posledních letech na významu. Jsem velice rád, že jsem mohl prožít větší polovinu svého života ve svobodné zemi a doufám, že to tak i zůstane.
Olga Škopánová
17.11.2025 08:24
Myslím, že naše republika je standartní demokracií stejného typu jako ostatní západoevropské země. Konspirační teorie o tom kdo za co mohl a kdo byl v pozadí už snad po tolika letech nejsou potřeba. Revoluce proběhly ve všech komunistických zemích sovětského bloku a my jsme měli štěstí, že byla nekrvavá a že jsme mohli začít budovat kapitalismus. Dle mého názoru jsme za těch 36 let toho dokázali hodně a máme být na co pyšní. Že se nám to někteří chtějí zkazit rasistickými, nacionalistickými a populistickými řečmi je jiná věc. A co se týká posledních voleb tak jejich výsledky nikdo nezpochybňuje, pouze se chce od budoucího premiéra, aby stejně jako ostatní občané republiky dodržoval zákon.
Načíst starší příspěvky