Muž jménem Ove
Úvodní fotografie vytvořena pomocí AI

Muž jménem Ove

25. 11. 2025

Sleduji české novinky a nevyhýbám se klasice. Čtu literaturu faktu, historické romány, krimi domácí i severské, milovaného Kunderu, fascinujícího Iana Mc Ewana i skvělou Delphine Vigane... Tak jak mně mohl uniknout Backman a jeho Ove?

Kniha: Frederik Backman - Muž jménem Ove

Film: Muž jménem Ove
Režie: Hannes Holm
Hlavní role: Rolf Lassgård

Hlavní věc, že neunikl navždy. V létě jsem ho dočetla, potupně brečíc u bazénu, a to prosím nejsem žádná románová plačka. Toto tvrzení bych stěží obhájila před někým, kdo by mě viděl nedávno  fňukat  u závěru stejnojmenného filmu, tentokrát pro změnu doma v obýváku.

Muž jménem Ove ovšem rozhodně není kniha, jejímž prvoplánovým cílem je vás rozbrečet. To se dostavuje tak nějak nechtěně, jako vedlejší produkt. A možná jen pro nás, pro holky.

Muž jménem Ove je kniha o lásce mezi mužem a ženou tak rozdílnými vzhledem, inteligencí a povahou, jak jen je to možné. O lásce tak velké, že smrt je na ni krátká. O lásce, která ještě z hrobu řídí kroky toho, kdo miluje. O lásce, která svými paprsky zahřeje ještě další a další tvory, kteří to potřebují.

Vzhledem k předchozímu odstavci pak možná překvapí, že Muž jménem Owe je podle názorů obecných (i mých) puntičkářský, omezený a nesnesitelný dědek, který má jen mlhavou představu o současném světě a jediné auto, které uznává je SAAB.

Co tato kniha přinesla a přinese mužům, kromě výjimečného čtenářského zážitku, netuším. Ale pro ženy je to úžasný manuál k pochopení mužské podstaty, k pochopení všeho toho pro nás nesmyslného chování ve jménu boha jménem „princip“. Pokud to pochopíme a přijmeme, jako to udělala manželka Oveho Sonja, máme vyhráno. Jinak si do smrti budeme myslet, že vedle nás žije troglodyt.

Troufám si tvrdit, že F. Backman touto knihou vykonal více práce než psychoanalytici v manželských poradnách. Tak nezoufejme nad tím, co nás rozděluje, někdy jen stačí vložit ukazováček tomu druhému do dlaně...

film knihy kultura
Hodnocení:
(5.1 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Jarko, kdybys byla poblíž, budu v té knihovně vařená pečená : -) Mezi místními knihovnice mám docela dost kamarádek díky dřívějším kulturním akcím, tedy měla jsem, většina se už vytratila směr důchod a mimo město.
Jarka Jendrisková
Děkuji vám za reakce. Ano, vášnivá čtenářka jsem byla vždy a nyní se mi to velmi hodí , když pracuji jako knihovnice. Snažím se každému čtenáři vybrat knihy " na míru", jen škoda, že jich chodí tak málo...
Ingrid Hřebíčková
Kniha se mi moc líbila, na filmu mi vadilo, že ta nejhezčí pasáž, co se týká Oveho závěti byla nečtená tak jak ji napsal. Nebyl tam důraz na emoce. Kniha je pefektní. A dík za článek, je vidět, že jste náruživá čtenářka. A děkuji moc, zájem o knihy mě vždy potěší.
Michaela Přibová
Jarko, tuhle knížku jsem dostala od dcery. Říkala, že ve Švédsku, kde bydlí, to byl bestseller. Tak nám to koupila v češtině. Mně se kniha moc líbila. Film méně. Děkuji za hezký napsaný článek o knize.
Daniela Lender Chaloupková
Jarko, neznám, díky za tip :-) Moc hezky jsi to napsala :-))
Iva Bendová
Jak píše Irenka, je tam vše v jednom balíčku poplatné dnešní době, ale čte se to moc dobře a na film se také kouká zaujatě se všemi pocity napříč škálou emocí. Knihy i filmu jsem velký fanda :-) Děkuji, Jarko, moc hezky udělané promo :-) Ráda vkládám manželovi ukazováček do dlaně, dělám to často na chvilku i u snídaně :-)
Irena Mertová
Četla jsem i viděla... ke knize: Mně to připadalo jako taková pohádka pro dospělé, taková korektní. Je tam všechno - mladá generace a stará generace, domácí i přistěhovalci, zvířata, gayové , zvůle úřadů x pomoc novinářky, téma smrti i narození - Ove všechno vyřeší, no jako v pohádce. Ale musím říci, že se mi kniha četla hezky, to zase ano.
Jan Zelenka
Tuto knihu neznám. Věnuji se spíš knihám historickým.
Jana Šenbergerová
Nečetla jsem, ale zeptám se v knihovně. Vypadá zajímavě.
Miloslava Richterová
Ano, rozpláče i rozesměje, oblíbená knížka, něco mi říká, že bych si ji mohla zopakovat :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 48. týden

Česko sevřely první mrazy, a tak se zahřejeme u vědomostního kvízu, prostřednictvím něhož se podíváme do Afriky. Jak znáte tento kontinent?