dTest: Dárkové poukazy. Radost, nebo starost?
Ilustrační foto: Freepik

dTest: Dárkové poukazy. Radost, nebo starost?

8. 1. 2026

Dostali jste pod stromeček dárkový poukaz? Obecně jsou dárkové poukazy oblíbeným dárkem, a to zejména v případech, kdy chcete darovat zážitek nebo zkrátka nevíte, co přesně člověku koupit.

Mohou však skrývat i řadu úskalí, například omezenou platnost či nejasné podmínky čerpání. A co když služba zaplacená poukazem neodpovídá sjednané kvalitě?

Pozor na omezenou platnost
Platnost dárkových poukazů je zpravidla časově omezená. Nejčastěji je na poukazu uvedeno konkrétní datum platnosti nebo časové omezení počítané od jeho zakoupení. V druhém případě je vhodné u dárce ověřit, kdy byl poukaz zakoupen. Datum platnosti je vždy potřeba hlídat. „Poukazy, které by chtěl spotřebitel uplatnit po uplynutí doby platnosti, nemusí podnikatel přijmout a nemusí je ani nijak kompenzovat,“ upozorňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Podmínky čerpání
Zejména u poukazů zakoupených na portálech, které nabízejí poukazy od více možných poskytovatelů, je třeba ověřit také termíny, ve kterých lze službu, například pobyt, objednat. „Při těchto nákupech je totiž poměrně běžné, že je možné poukaz využít jen u služeb v méně atraktivních termínech, například během pracovních dnů,“ upřesňuje Hekšová. Pokud byste takový poukaz chtěli využít v termínu jiném, je třeba počítat s tím, že podnikatel může vyžadovat doplatek nebo uplatnění poukazu mimo stanovený termín odmítnout úplně.

Reklamace služby zaplacené poukazem
Ani v případech, kdy využíváte službu na základě poukazu, se její poskytovatel nezbaví odpovědnosti za případné vady. Uplatnění poukazu totiž prakticky znamená zaplacení za danou službu. Přitom platí, že služba zaplacená poukazem má být poskytnuta řádně ve sjednané či důvodně očekávané kvalitě. Pokud tomu tak není a je poskytována vadně, je možné žádat nápravu. Tou může být zejména řádné poskytnutí služby či přiměřená sleva.

Vrácení poukazu zakoupeného na internetu
Je poukaz pořízený na internetu? Pak se nabízí otázka, zda jej lze vrátit a požadovat peníze zpět, pokud si to spotřebitel do 14 dnů od uzavření smlouvy rozmyslí. Je-li poukaz vázán na jeden konkrétní termín využití, odstoupení od smlouvy bez uvedení důvodu možné není, neboť se jedná o zákonnou výjimku. Poskytovatel služby však může spotřebitelům nad rámec zákona takové odstoupení umožnit nebo nabídnout výměnu za jiný (vhodnější) poukaz.

Naopak u poukazu, který umožňuje využití služby v delším časovém úseku, může dárce (tedy osoba, která poukaz zakoupila) využít zmíněného odstoupení ze zákona do 14 dnů bez udání důvodu a získat tak peníze zpět.

„V případě, že si spotřebitelé nevědí rady ohledně svých práv, mohou se obrátit na naši spotřebitelskou poradnu, a to každý všední den od 9 do 17 hodin telefonicky na čísle 299 149 009 či elektronicky pomocí formuláře na našem webu. Pokud spotřebitelé řeší konkrétní problém s podnikatelem, mohou využít naši službu smírného řešení sporů VašeStížnosti.cz,“ uzavírá Eduarda Hekšová z dTestu.

nákupy Vánoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Dárkové poukazy mám ráda. Dcera ví, že mám koníčka tvořit papírové krajky, a tak již podruhé jsem dostala na pomůcky poukázku a za chvíli si jdu už na poštu pro objednané pomůcky.
Irena Mertová
Já je dostávat nechci (naštěstí rodina by se mne předem zeptala), ale dcera má ráda poukazy do drogerií. Párkrát jsem byla jako společnice kamarádky, která dostala poukaz do restaurace - musím říci, že třeba v Tančícím domě to bylo prima, ale jinde na nás často koukali jako na chudé příbuzné. Radši jdu sama kam chci a objednám si co chci... S pobyty zkušenost nemám.
Marie Měchurová
Mám ráda dárkové poukazy. Dcery už znají naśe priority, a zatím se vždy trefily. Ať už to byly Pivní lázně v Rožnově, Nocleh na Luční boudě v Krkonoších nebo pobyt na Pustevnách. Letos budeme spát, konzumovat a wellnessovat v 10.patře OD ve Zlíně. Zlín je naše mládí. Mám ráda překvapení.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 2. týden

Na horách konečně napadl sníh. A tak než zase roztaje, dáme si kvíz o nejoblíbenějším zimním sportu - lyžování.