Osudová žena
Ilustrační foto: Pixabay

Osudová žena

15. 1. 2026

Pojďte se mnou zavítat do světa básníků:

Vladimíra Čerepková 

Osudová žena dvou mužů. Žila naprosto v přítomném čase, věci jsou teď a tady. Jevila se jako člověk s nesmírným nadáním pro život. Nedotčená vzděláním, poznávala svět vlastníma očima.

Dětství – to byl domov s mámou a pak dětské domovy, psychiatrické léčebny, výchovná zařízení - „Pasťáky“. Když ukončí devátou třídu, má za sebou pět výchovných zařízení. A právě zde začíná psát básně. Aby se nezbláznila. Říkala, že jí poezie zachránila život. Kdybych nepsala, byla bych už dávno mrtvá.

Báseň, kterou napsala v pasťáku v Hodkovičkách v létě 1962:

Naše večery

Scházíme se někdy večer na záchodě
všechny svoje dlouhé sny a touhy si povíme
řevem a zpěvem
každá jinak
Ždímeme vajgly cigareta koluje od úst k ústům
a poslední ústa si pálí rty
ale jsme šťastné i v tom smradu
Potom přijde vychovatelka
vracíme se do ústavu

V sedmnácti letech recituje své básně v pražské poetické vinárně Viola. Je vnímána jako český Arthur Rimbaud v sukních.

Patřila do okruhu beatníků, kteří vystupovali ve Viole. Je s Václavem Hrabětem a Inkou Machulkovou řazena k nejvýznamnějším představitelům české beatnické poezie.  

Stín na větvi

Já nikdy nebyla malá
to jen můj stín
se na větvi v zimě skrčil
já nikdy nebyla malá
jen skrčená a zoufalá

Po srpnu 1968 emigruje do Paříže. Je jí 22 let. Dle jejích přátel Vladimíra neměla tu zátěž jako někdo, kdo s nostalgií vzpomíná na rodnou zem. V Paříži žije beatnickým životem bez papírů mezi dvěma muži. Poznává Pierra, pro kterého se stává osudovou ženou. Pobývá střídavě v Paříži a v Normandii.

Burgundsko

Vedu tě krajinou
smutku
a krav
zeleným houštím trýznivým
trýznivým lesem
mechem podzimním

Místo drásavých zpovědí zachycuje okamžiky v přírodě. Vydala pět útlých sbírek poezie. Celý život trpí úzkostí. Kde není dětství, není domova.

Jsem smutná milenka
mám své podivné starosti
bojím se o sebe
ale neuhlídám se
přemýšlím kde je vlastně konec konce
a jak je to s vesmírem
a s tebou
měním se v čarodějku
(ani se tolik měnit nepotřebuji)
vezmu si černou hůlku
a bílé rukavice
a pro své potěšení
černého koně
na zelenou stěnu vymaluji
a na tom koni odjedu
do své samoty
do bílé samoty
kam ty se se mnou bojíš

Redakce

Říkala o sobě, že začala žít, když jí bylo čtyřicet let. Když poznala Jana, svého osudového muže. A když ho ztratila, nic pro ni nemělo cenu. Bojovala s rakovinou prsu. Rozhodla se, že ji léčit nebude. Do poslední chvíle odmítala lékaře. Léčila ji přírodně, bylinkami.
Umírá v náručí Pierra v létě 11.8.2013 ve svých 67 letech.

Zdroje:
Alice Horáčková: Vladimíra Čerepková Beatnická femme fatale
Vladimíra Čerepková: Zimní derviš

kultura poezie
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
velmi pěkný článek a vzpomínka na básnířku. Žila velmi pozoruhodný život. Dětství trávila v dětských domovech např. Moravský Krumlov.
Michaela Přibová
Děkuji za přečtení a příspěvky. Danielo, tuhle krásnou, smutnou báseň, kde se zračí bolest nad matčinou neláskou jsem nevložila. Nechtěla jsem článek moc dlouhý. Škoda, já ji nikdy nezažila ve Viole. Bylo mi málo let.
Daniela Řeřichová
Co to má znamenat moje maminko / vždyť já jsem pořád jenom miminko / postýlku kočárek pohádku před spaním / štěnice v noci rukou zaháním. / Návraty maminko hole jsou zlomené / návraty maminko jsou stromy raněné… Zažila jsem ji jednou ve Viole, byla uhrančivá, svobodomyslná, a zároveń, myslím, hodně sobecká i nešťastná. Juraj Jakubisko a studenti z FAMU o ní natočili snímek.
Alena Velková
Míšo, krásné básně a zajímavý osud ženy, o které jsem nikdy bohužel neslyšela. Musím dohledat. Díky za motivaci.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 3. týden

Tento týden si ve vědomostnéím kvízu můžete vyzkoušet, jak dobře znáte české herečky a herce.