Jak jsme kdysi žili. A přežili...
Ilustrační foto: Freepik

Jak jsme kdysi žili. A přežili...

15. 1. 2026

Pamatuju si to jako dnes. Bylo mi osmnáct, vlasy jsem měl hustší než plot u sousedů a sebevědomí tak velké, že by se do něj vešla celá vesnice i s kravínem.

Moje první láska se jmenovala Maruška, měla copy a oči jako dvě černé díry – vtáhly mě a už nepustily. Jenže tehdy nebyly ty sociální sítě, do kterých dnes mladí loví, takže když jsem jí chtěl napsat, musel jsem vzít papír, tužku a doufat, že pošťák nebude mít špatnou náladu. A on tehdy neměl, psaníčko bylo doručeno a konalo se první rande. No, rande tehdy znamenalo procházku kolem rybníka a limonádu, či později jedno pivko v hospodě. Bylo to krásné, ale krátké.

Brzy jsem se zamiloval znovu. Do motorky. Moje první, stará Jawa, měla víc nálad než tchyně. Když jsem ji koupil, myslel jsem si, že jsem král silnic. Vyrazil jsem na návsi, všichni koukali, já se tvářil jako James Dean… a pak jsem zjistil, že jsem zapomněl sundat stojánek. Motorka se vzpříčila, já letěl přes řídítka a skončil v sousedovic plotě. Trocha šrámů, ale jinak naštěstí vše v pořádku. Tedy kromě motorky. Trvalo pár týdnů, než jsem ji dal dohromady. A pak už jsem byl opatrnější. Byla to moje milovaná Jawa, moje svoboda.

Přišel nástup do práce. A to byla kapitola sama pro sebe. Dneska se mladí bojí, že jim v kanceláři dojde káva. My jsme se báli, že nám dojde seno pro krávy. Dodnes vzpomínám na Frantu. To byl věčný vtipálek. Jednou jsme opravovali traktor a Franta povídá: „Neboj, já to mám pod kontrolou!“ A jen to dořekl, traktor se rozjel z kopce přímo k rybníku. Franta běžel za ním a křičel: „To je v plánu! To je v plánu!“ No, nebylo. Traktor skončil po nárazu v rákosí, Franta v bahně. Od té doby jsme mu říkali „Inženýr pro vodní stroje“. Kupodivu ho tehdy nevyhodili ze zaměstnání, měli jsme šéfa, který byl občas pruďas, ale jinak férový chlap. 

A víte, co je na tom všem nejlepší? Že jsme to přežili bez mobilů, bez internetu a bez toho, aby nám někdo říkal, kolik kroků máme dneska nachodit. Prostě jsme žili. A když se dneska podívám na ty chytré telefony, říkám si: „Jo, chytré jsou, ale jestli byly ty naše časy hloupé, tak ať žiju v hlouposti navždy.“

mládí Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Zajícová
Alena to napsala i za mě... byli jsme mladí, dychtivě, ale ta doba byla temná. Vítám vás zde na íčku a díky za hezký vstupní článek
Jitka Caklová
Také jsem si dlouhou dobu říkala, v jak "blbé" době jsem vyrůstala a dospívala. Jenže čas trhnul oponou a já jsem za tu dobu nesmírně vděčná. Díky ní umím žít naplno i bez "chytrého" telefonu. Dík za prima článek :-)
Michaela Přibová
Naprostý souhlas s Alenkou. Jsem vděčná za všechny možnosti a příležitosti, o kterých jsem dříve ani nesnila a které jsem si lety plnila. Ten rozlet byl úžasný. A také se snaším stále žít naplno.
Alena Velková
Měli jsme krásné mládí, ale bohužel v blbé době, do které bych se už nikdy nechtěla vrátit...tahle doba nám skýtá jiné možnosti, o kterých se nám tehdy ani nesnilo, a tak se i teď snažím žít naplno, ale pravda, se svým chytrým telefonem, bez kterého už nedám ani ránu :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 3. týden

Tento týden si ve vědomostnéím kvízu můžete vyzkoušet, jak dobře znáte české herečky a herce.