Co se dá dělat v dlouhých zimních večerech?
Všechny fotografie: Z osobního archivu Marie Ženatové

Co se dá dělat v dlouhých zimních večerech?

14. 1. 2026

Jak vidíte na mém prvním snímku - v dlouhých zimních večerech se dají dělat i velmi zajímavé ruční práce.

Nemluvila bych pravdu, že tuto náročnou tapiserii jsem vytvářela jen po večerech. Bylo to v mém mládí, a protože potřeba materiálu na tento obrazec musela být třikrát delší, tak jsem vždy musela začínat tím, že jsem stála, nebo spíš balancovala na stole a židli. Začátek obrazce jsem měla připevněný až někde u stropu a ruce neustále nahoře. Byla to velmi náročná tapiserie a dělala jsem ji spíš jako dárky, třeba k promoci a podobně. Ale jinak v zimních večerech jsem pro širší rodinku hodně šila, háčkovala, pletla i vyšívala. Této práci jsem učila i svoje děti, mnohá vnoučátka a dokonce jsem i nějakou dobu vedla koužek ručních prací.

Musím přiznat, že jsem nejraději vytvářela i šila různé hračky pro děti a vnoučátka - snad nejvíc se mi podařila ušít větší "Perníková chaloupka", která měla i okna, dveře a místo perníčků jsem našila na střechu mnoho různobarevných knoflíčků. Bylo to skutečně velmi zajímavé. Bohužel jsem tehdy neměla fotoaparát. V minulé době jsem dokonce i jednou vyhrála v časopise Praktická žena první cenu. Ovšem toto všechno už bylo před mnoha a mnoha lety.

Nedávno se mne zeptala jedna vnučka. "Babičko, čím se teď bavíš?"

Pravdivě jsem jí odpověděla, že když padá sníh, tak ho chodím často odhazovat z chodníku a jinak při televizi pletu ty nejobyčejnější teplé ponožky, a to jen pro sebe. Nic jiného už ve svém věku nesvedu. Ptáte se proč? Zhoršil se mi zrak, na čtení mám už brýle s 3,5 dioptriemi a také moje ruce už nejsou tak hbité a dovedné.

Dříve jsem také pletla ponožky - dobře vyplétala paty a špičky, teď pletu ze zbytků vln jen hladce obyčejný obdélník, který pak sešiji k obě a nechám tam jen otvor pro "vlez nohy" - někdo by mohl s humorem říct - práce jak pro "negramotné".

Ale co dělám úplně nejraději? Když je hezký večer a já se jdu projít se svým foťáčkem a dokáži si tu občasnou, ale velmi vzácnou sněhobílou krásu zachytit. ♥

aktivní senioři domácnost hobby
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Paní Maruško, jste velmi šikovná na ruční práce. Sama se zabývám textilní tvorbou, takže vím, kolik je třeba jí věnovat pečlivosti a trpělivosti. A stejně tak jako Vy i já obdivuji zimní kouzlení.
Daniela Lender Chaloupková
Paní Marie, děkuji za moc pěkné pohodové počtení i fotografie. Svetr vypadá hřejivě, figurky mazlivě a sněhová zátiší pohádkově :-))
Ingrid Hřebíčková
Já co se teď učím cizí jazyky, tak pomalu nevím, kde mi hlava stojí. Vypadá to, že čas vystačí pouze na práci v domácnosti a íčko. Ještě knížky chci určitě číst a víc už nezvládnu. Mám z toho takové napětí, že musím ( i kdybych nechtěla, naštěstí chci) cvičit jógu. Děkuji za hezký článek. Umíte paní Marie nádherné věci.
Michaela Přibová
Paní Marie, jsou to moc hezké věci. Zvláště tapiserie je krásná. Já stejně jako Mirek mám výtvarné ambice a mimo jiné po večerech často maluji. Ale věnuji se hlavně cizím jazykům. Děkuji za milý článek.
Mirek Hahn
To téma mě zajímá, co po večerech.... Mám sice výtvarné ambice ale bohužel nepojí se k nim příslušný talent. Za covidu jsem z nutnosti něco i stvořil, abych si zachoval zdravý rozum, když se nikam nedalo jít. Letos jsem se masochisticky rozhodl pro dělání pořádku, přebírám věci které nepotřebujeme a doma zabírají místo. Něco vyhodím, knížky nosím do knihobudky, staré foťáky a věci na focení odvezu do bazaru atd.
Miloslava Richterová
Paní Marie, moc děkuji, taky mám ráda tvoření hezkých věcí, v rodině všichni, zrovna mám na stole rozpletený svetr, stejně tak mne okouzlí pohled do bílého, přeji krásné dny :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 3. týden

Tento týden si ve vědomostnéím kvízu můžete vyzkoušet, jak dobře znáte české herečky a herce.