Plátno v kině dělá divy, říká bývalý provozovatel biografu Miroslav Novotný
Miroslav Novotný, bývalý promítač a provozovatel biografu. FOTO: Blahoslav Hruška

Plátno v kině dělá divy, říká bývalý provozovatel biografu Miroslav Novotný

16. 1. 2026

Provozovatel malého kina je dnes povolání téměř na vymření. A v Praze zvlášť. Zatímco v roce 1990 mělo hlavní město 90 kin, dnes jich je kolem třiceti, z toho polovina jsou multikina.

Většina biografů nepřežila nástup kapitalismu a představy majitelů o rychlejším a méně pracném výdělku, než je promítání filmů. Obětí doby se stalo i kino Svět v pražské městské části Újezd nad Lesy. Mimochodem v roce 1990 první komerční biograf v celé Praze. Své o tom ví jeho někdejší provozovatel Miroslav Novotný: však také postupně vedl kina v Úvalech a Klánovicích. „Myslím, že menší kina mají pořád šanci uspět. Pořád jsou ještě vizuálně bohaté filmy, které si doma na obrazovce sice pustíte, ale není to ono. Velké plátno zkrátka pořád dělá divy,“ říká bývalý promítač a provozovatel újezdského biografu, kterého řada Újezďáků poznává i třicet let poté, co Svět odpromítal poslední film.

Kde a v kolika letech jste propadl kouzlu biografu?
Vyrůstal jsem v Libni, kde bylo kino skoro na každém kroku. Jako kluk jsem v polovině 50. let minulého století chodil skoro na všechno. Naším rajónem byla ulice Novákových na Palmovce. Bylo tam i kino Humanita. Hned za rohem Čas, tam se promítalo nonstop ve smyčce, člověk mohl přijít a odejít, kdy chtěl. Tradiční libeňská kina byl Svět, později Dukla, tam zase byl problém se spodní vodou, v první řadě si diváci často máčeli nohy v loužích. Směrem do Vysočan se chodilo do Olympie nebo do Odboje, kterému se přezdívalo „blešárna“, útulné to tam zrovna nebylo…

Jak se stalo, že jste se stal kinařem? A nadto v Újezdě na samém okraji Prahy?
Do Újezda jsem se přestěhoval v roce 1971 a přiženil se do rodiny, která bydlela v domě, kde bylo kino, které provozoval tehdejší Místní národní výbor. Když pak přišla revoluce, nabídl jsem na úřadě, že to převezmu do soukromých rukou společně s promítači s Vojáčkem a Molíkem.

Jaké to bylo podnikat jako provozovatel kina v raných devadesátkách?
Ze začátku na mě neměli ani kolonku. Byl jsem první soukromý kinař v Praze a oficiálně pořadatel společenských akcí, protože žádná živnost jako provozovatel kina neexistovala. Na druhou stranu jsem měl kontakty na distribuční společnosti a újezdské kino bylo opravdu zavedené. Měli jsme 141 míst, širokoúhlé plátno i kvalitní ozvučení. Měli jsme vysokou návštěvnost, lidé chodili, dokonce i štamgasti. Třeba k nám často zavítal Petr Kostka i s manželkou a dcerou Terezou.

O veselé příhody jistě nebyla nouze…
To tedy ne. Třeba když jsme promítali Pulp Fiction, přišla kopie odněkud z Českého Brodu, ovšem filmový pás byl navinutý odzadu, takže film běžel pozpátku. A představte si, že si toho diváci ani nevšimli. Dokonce i rodící paní jsme tu zažili, přesně jako ve filmu Báječná léta pod psa. No ale uznejte, manžel ji k nám vzal na Čelisti. A to se asi dost lekla…

Kino jste provozoval čtyři roky, bývalo plno, lidé spokojení. Jak se stalo, že jste v Újezdě skončil?
Dům připadl v restituci soukromému majiteli, který nám začal šroubovat nájmy nahoru. Dokonce jsme platili i za půdu, kde byla umístěná klimatizace. Zapojil jsem celou rodinu, někdo prodával lístky, jiný uklízel. I tak jsme pořád museli zvedat ceny lístků, abychom to nedotovali z vlastní kapsy. Nakonec jsme skončili na 23 korunách a posledním filmem, který v Újezdě běžel, byl roku 1993 Tanec s vlky s Kevinem Costnerem. Promítačky se pak prodaly do Úval, kde jsem pak ještě dva roky dělal provozovatele. A sedačky z Újezda putovaly do Klánovic. To byla po Úvalech moje další štace, pak už jsem kinařinu pověsil na hřebík.

Zajdete dneska ještě do kina?
Zajdu, ale v multikinech se mi moc nelíbí. Je to tam přezvučené, trhá to uši. Jsem rád, že malá kina pořád fungují, nezničily je ani videokazety, DVD, ani stahování filmů. Lidé se pořád chtějí v kině scházet, ne každý ocení, že si film doma zastavíte a skočíte si uvařit kávu. Plátno v kině zkrátka pořád dělá divy.

Blahoslav Hruška
(původně vyšlo v časopisu Újezdský zpravodaj č. 1/2026)

kino kultura rozhovor
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Měla jsem tu dnes návštěvu mlad. syna a taky jsme zavzpomínal na stařičké Doksy kino pod hotelem Bezděz, ze kterého posléze vznikla herna stolního tenisu. V Doksech bylo potom postaveno slavné kino MÁJ podle architekt. návrhu světoznámého architekta Hubáčka, který získal Perretovu cenu za projekt TV vysílače na Ještědu. Měli jsme i u nás pána - promítače - který našemu kinu zasvětil celý svůj život.
Hana Práglová
Mám krásné vzpomínky na kino.Do první řady za 1 Kč. Dnes většinou na filmy pro seniory. Vzpomínám , jak jsem šla kdysi s 25 letou kolegyní ,matkou 2 dětí, do kina ,a chtěli po ní OP ,protože film byl od 18 let Nasmály jsme se tomu víc ,než celému filmu. Ivo , do Reflexu jsem taky chodila. Hlavně v letech 68 -71 .
Jiří Dostal
:-) :-) ... aneb Kdo se bojí srocování :-)
Blanka Lazarová
Milane, docela jsem se pobavila. Byli jste vynalézaví. A kina typu multiplex nemám ráda. Chroustá se tam cokoliv, popíjí asi nejvíc kola, šustí papírky, blikají mobily. Prostě kultura nula nula.
Milan Pepo
Zajímavý článek. Připoměl mi dobu někdy před padesáti lety. Malá vesnice, promítalo se v sále kulturního domu. Promítal Venca, zootechnik. Ženské přišly po jedné odpoledne hodině do stáje. Vykydaly, nakrmily a šlo se do kina. Myslím, že tenkrát dávali Angeliku. Shlédly... co já vím... Venca zastavil promítačku a povídá... ,,Ženský jdeme dojit. Po dojení pokračujem." Tak se podojilo, nastlalo a ženské se nahrnuly zpět do ,,kina." Ze sálu byl vchod přímo do výčepu. Promítají Tarzana... ,,Venco! Zastav to! jdeme si pro pívo." Venca to zastavil, chlapi si šli pro pivo, ženský pro kafe a pokračovalo se dál. Přijel mi kamarád ze školy. Myslím, že dávali nějaký díl Fantomase. U kina nikdo. Václav povídá:,, Musí vás bejt alespoň pět, jinak nepromítám." No tak jo. Tři další jsem nesehnal. ,,Venco, kolik je vstup?" ,,Normálně dvě koruny, na ,,balkón" tři. " ,,Balkón" bylo podium. Tak jsem zaplatil patnáct korun ( což v polovině sedmdesátých let nebyla malá částka). Ale měli jsme s Pavlem celé kino pro sebe. Při jedné scéně řveme smíchy. ,,Vencóóó, zastav to a pusť ještě jednou." Tak nám tu scénu s Funesem pustil znovu. Najednou tma. ,,Chlapi běžte si vedle na pivo, já musím do stáje zkontrolovat dojení. Pokračování až příjdu." :-D Byl jsem před nějakou dobou v Plzni v Plaze? Nějaké to multikino. Přiznám se, že ani nevím co promítali. Za vstupné jsem vyhodil snad čtvrtinu důchodu, všichni tam chroupali popcorn, srkali colu... Tak jsem si vzpoměl na to naše venkovské kino před půl stoletím. ;-)
Daniela Řeřichová
Vlasto, do kina Pilotů občas zajdu. Je těch malých kin v Praze víc, se skvělou dramaturgií a komorní atmosférou. Dobře nám tak. :-)
Vlasta Ledlová
V pražských Vršovicích na hranici s Vinohrady je úžasné Kino Pilotů se třemi malými sály. Ten nejmenší má dokonce jen 15 míst. Je tam i kavárnička, která bývá plná mladých lidí. Ale hlavně promítají i skvělé filmy, které v jiných kinech nenajdete.
Iva Bendová
Opravím šotka - Kinokavárna REFLEX ;-)
Iva Bendová
Ráda vzpomínám z doby studentské na Kinokavárnu Refjex v Karviné.
Marie Faldynová
Naše kino ve Vyšším Brodě doslova vzkřísilo pár nadšenců podporovaných obcí, v hale kina je kavárnička a 50 let staré sedačky nahradila čalouněná křesla. Plátno je na jevišti, takže se v kině dá hrát i divadlo, koncert místní ZUŠ před vánoci se moc povedl. Bez podpory ze strany obce by to nešlo, ale bez zájmu lidí, kteří si v kavárně posedí, také ne. Zatím se daří.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 4. týden

Česká populární hudba. Jak dobře ji znáte? To si můžete v průběhu tohoto týdne otestovat v našem vědomostním kvízu.