Nejsem boomer, jsem cool!
FOTO: Alena Velková, vytvořeno pomocí AI

Nejsem boomer, jsem cool!

18. 1. 2026

Jak se mi to povedlo? Stačilo se jen dožít určitého věku, uspořádat rodinnou oslavu, zapálit svíčky na dortu a rázem vznikla situace za všechny prachy, která nečekaně spustila takové malé domácí šílenství.

I když mi léta pomalu přibývají, děti, myslím tím vnoučata, můj věk nějak zvlášť nevnímají. V podstatě ho ani neznají. Spíš je zajímá, co bude na oslavě k jídlu, jestli bude malinovka a kolik bude na dortu šlehačky.

Toho dne, o němž bude řeč, jako první přilítla natěšená malá vnučka. Zeptala se, jaký máme dort, a pak přede mnou najednou začala mávat ručičkama a volat:

„Babí, že nevíš, co je tohle!“

„Six seven, přeci.“

Vykulila na mě oči: „Jak to víš? Ty rapuješ nebo hraješ basket?“

„Ne, ne,“ smála jsem se.

Vzápětí už přiběhli i další čtyři kulišáci a začali mi klást doplňující otázky:

„Babi, kolik měříš?“

„Málo, rozhodně ne šest stop a sedm palců.“

„Umíš z hlavy spočítat kolik je šest plus sedm?“

„Six seven.“

„Hmmm, dobrý…a dvacet pět plus čtyřicet dva?“

„Six seven. Mě prostě nedostanete.“

„Hustý. A babi, jak to, že ty víš, co je six seven?“

„Protože,“ odpověděla jsem s vážnou tváří, „já jsem přeci six seven. Počkejte a uvidíte.“

Za chvíli jsem donesla dort se zapálenými svíčkami a bytem se ozval euforický jekot:

„Babi, ty nejsi boomer, ty jsi cool! Six seven, six seven, six seven, six seven, six seven...“ ozývalo se z pěti stran, a kdyby si nakonec nezaplácli pusy tím dortem, hulákají tam nejspíš dodnes.

Když vám vnoučata řeknou, že jste cool, važte si toho. Taková pocta se už v životě nemusí opakovat. Já jsem na ní náležitě hrdá.

Jenom mě trochu zneklidňuje představa, že za dva roky mě čeká dort se svíčkami 69. V každém případě jsem ale rozhodnutá, že ze mě boomer hned tak nebude.

Můj příběh rodina vnoučata
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Hezké a úsměvné. 67 mě čeká v květnu. A dort sám vitamín!
Šárka Bayerová
Cool na druhou, Aleno!!! :-) Už teď se těším, jak se popasuješ s onou vošajslich cifrou 69... I ta vnoučata už budou starší :-)
Michaela Přibová
Alenko, ty jsi fakt cool, to nemá chybu. Pobavilo. Děkuji.
Ingrid Hřebíčková
Teda Alenko, mně jsi přímo vyrazila dech, a to proto, než jsem pochopila význam six seven. Já si to musela najít na internetu :-)) Musím uznat, že máš skutečně mladou duši, klobouk dolů. Z tebe nikdy boomer nebude, to se zbytečně nestrachuj. Dík za perfektní článek.
Iva Bendová
:-D Usmívám se od ucha k uchu. To se fakt povedlo a dodatečně - Vše jen to nejlepší, Ali! P.S. Překrásný dort, mňam ;-)
Jana Kollinová
Bavím se. Před nedávnem zde Věra Ježková zveřejnila článek O jazykovém purismu a dnes je článek z tzv. druhého soudku. :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 3. týden

Tento týden si ve vědomostnéím kvízu můžete vyzkoušet, jak dobře znáte české herečky a herce.