Nejsem boomer, jsem cool!
FOTO: Alena Velková, vytvořeno pomocí AI

Nejsem boomer, jsem cool!

18. 1. 2026

Jak se mi to povedlo? Stačilo se jen dožít určitého věku, uspořádat rodinnou oslavu, zapálit svíčky na dortu a rázem vznikla situace za všechny prachy, která nečekaně spustila takové malé domácí šílenství.

I když mi léta pomalu přibývají, děti, myslím tím vnoučata, můj věk nějak zvlášť nevnímají. V podstatě ho ani neznají. Spíš je zajímá, co bude na oslavě k jídlu, jestli bude malinovka a kolik bude na dortu šlehačky.

Toho dne, o němž bude řeč, jako první přilítla natěšená malá vnučka. Zeptala se, jaký máme dort, a pak přede mnou najednou začala mávat ručičkama a volat:

„Babí, že nevíš, co je tohle!“

„Six seven, přeci.“

Vykulila na mě oči: „Jak to víš? Ty rapuješ nebo hraješ basket?“

„Ne, ne,“ smála jsem se.

Vzápětí už přiběhli i další čtyři kulišáci a začali mi klást doplňující otázky:

„Babi, kolik měříš?“

„Málo, rozhodně ne šest stop a sedm palců.“

„Umíš z hlavy spočítat kolik je šest plus sedm?“

„Six seven.“

„Hmmm, dobrý…a dvacet pět plus čtyřicet dva?“

„Six seven. Mě prostě nedostanete.“

„Hustý. A babi, jak to, že ty víš, co je six seven?“

„Protože,“ odpověděla jsem s vážnou tváří, „já jsem přeci six seven. Počkejte a uvidíte.“

Za chvíli jsem donesla dort se zapálenými svíčkami a bytem se ozval euforický jekot:

„Babi, ty nejsi boomer, ty jsi cool! Six seven, six seven, six seven, six seven, six seven...“ ozývalo se z pěti stran, a kdyby si nakonec nezaplácli pusy tím dortem, hulákají tam nejspíš dodnes.

Když vám vnoučata řeknou, že jste cool, važte si toho. Taková pocta se už v životě nemusí opakovat. Já jsem na ní náležitě hrdá.

Jenom mě trochu zneklidňuje představa, že za dva roky mě čeká dort se svíčkami 69. V každém případě jsem ale rozhodnutá, že ze mě boomer hned tak nebude.

Můj příběh rodina vnoučata
Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Měchurová
Sranda muší bejt. Zítra se u nás roztrhne pytel s oslavami. Šest z naší užší rodiny jsme se narodili začátkem roku. S vnukama pojedeme na hory, a tam to roztočíme. Ali, jsi prima, i Bobina!!
Soňa Prachfeldová
Děti umí připravit milé chvíle a ještě k tomu mají babičku cool.
Daniela Řeřichová
15:41 Milane, přesně. :-) Úplně tu situaci vidím. :-)
Milan Pepo
Ten článek mě krásně pobavil. Loni v létě v parku na návsi místní omladina, plus návštěva z okolních obcí... vyvaleni na trávníku... všude po nich petky, plechovky od těch energi, krabičky od cigaret. Sousedé to tam honili, výsledek žádný. Tak jsem tam mezi ně ,,vystartoval" :-D . Vyvalil jsem se mezi ně do trávy. Z počátku rozpaky... naše znám od... no...im sorry od doby, kdy je rodiče dělali. Takže pro všechny strejda. Tak povídáme. Přizpůsobil jsem se jejich jazyku. Docela zajímavé. Problémy doma, ve škole... Ironie, že i rodiče mi říkají strejdo. No tak jo, zvedám se. ,,Hele já nic nemám proti tomu, když se tady scházíte, ale tady dvacet metrů od ohniště u májky máte odpadkový koš. Tak to prosím po sobě ukliďte a neprovokujte geronty. Odcházím a za sebou slyším: ,,Ty v.le, ten dědek je hustej. Kdo to je?". ,,Strejda Milan, místostarosta." No super. Kdybych po nich ,,vystartoval" a seřval je za nepořádek, asi bych byl k smíchu. Takhle jsem si nehrál na jednoho z nich. Jen jsem se jim přiblížil. Autorita se dá získat i jinak než mocí. ;-)
Vladislava Dejmková
Zasmála jsem se. Já jsem si oslavu s rodinou odložila na jaro. I moje vnoučata se těší hlavně na ty dobroty.
Zdeněk Pokorný
Perfektní článek! A šedesátdevítku moc přeju, je prima.
Šárka Bayerová
Ad 13:14 - :-)
Daniela Řeřichová
Aleno, prima článek i situace. Pro mne je také největší dar, že mám možnost být stále mezi mladými lidmi, člověk je tak přirozenou součástí i jejich světa a zůstává mu mladá duše. :-)
Alena Velková
Šárko, jestli za dva roky budou nějaké komentáře, tak jim to vrátím a pro změnu se jich budu ptát já: Jak to že vy víte, co je to 69 :-)
Anna Potůčková
Hezké a úsměvné. 67 mě čeká v květnu. A dort sám vitamín!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 3. týden

Tento týden si ve vědomostnéím kvízu můžete vyzkoušet, jak dobře znáte české herečky a herce.