Jak na Nový rok, tak po celý rok
Všechny fotografie: Soňa Prachfeldová

Jak na Nový rok, tak po celý rok

26. 1. 2026

Přátelé, nedávám si žádná předsevzetí do nového roku. Ono mě většinou něco napadne, myslím tim myšlenku a ta se mi zalibí, že si řeknu: V tomhle bych mohla pokračovat a pokud možno pravidelně. A tak jsem si řekla, že každý měsíc napíši, co se nového událo, či co na mě čeká.

Římané svůj první měsíc nazvali januaris – na počest boha Januse, boha začátků či konců, ale je i symbolem změny. My jsme si první měsíc v roce pojmenovali po svém a dali mu krásné a poetické jméno – leden. Jeho označení vychází z přesvědčení, že celou přírodu poutá led. Původně byl tento měsíc ve východní Evropě označován jako měsíc vlka. Leden začíná stejným dnem v týdnu jako květen předcházejícího roku a ve stejný den jako říjen s výjimkou přestupného roku. Tehdy připadá první lednový den na stejný den v týdnu jako první den dubna a července.  

Co přinesl ledový leden mně? Radost z napadaného sněhu, když byl opravdu sněhobílý a vše vypadalo čisté a svěží. Ale také ledovku a silné mrazy. Přesto i slunce si občas na tyto rozmary posvítilo.

Také dost starostí v rodině, kvůli onemocnění snachy. Musím ještě objednat mého bišonka na ostříhání, přijdeme na řadu nejdříve za měsíc a to už snad bude zima na ústupu. Také ještě zaplatit zákonné a havarijní pojištění. A kontrolu plynového kotle. A poplatky za odvoz odpadů, poplatky za psy a to vše do konce ledna. Ani nový rok nás nešetří a pořád je nějaké placení. Chceš jezdit a využívat pohodlí a mít čisté svědomí a klidný spanek? Tak holka plať a neremcej. A také radost s přáteli, ať už v tělocvičně, nebo při skleničce vína a kávy, milé posezení.

Do konce ledna zbývá ještě týden a to nás čeká masopustní průvod a jsem zvědavá, zda se moje vrstevnice nechají strhnout masopustními veselím a domluvíme se, za jaké masky půjdem. Už je slyším, my žádné masky nepotřebujeme, jsme dost dobré masky. Tak to jsem zvědavá, kdo vynese svoji kůži, i když pod maskou, na rej.

Také se u nás bude konat veřejná schůze kvůli obnově zámeckého parku a to určitě půjdeme, abychom věděli, jaká změna se chystá. Doufám, že přijdou i mladí, týká se to nás všech, jak chceme zlepšit naše prostředí.Také jsem požádala obec o nějaké finanční prostředky, abychom v našem malém klubu mohli uskutečnit něco pro osvěžení mysli i těla. V lednu tedy moc velké lenošení za pecí nenastalo. Jak bych tohle vše mohla stihnout, kdybych ještě chodila do práce. A jak jsem  vůbec vše mohla stíhat, dokud jsem ještě do práce chodila? A ráda. Když to jde a chce se, dokáže člověk hodně.

A bude první dvanáctina roku za námi. Dělání, dělání, všechny smutky zahání, dělání, dělání je lék. Každý se během svého života setká s těžkou bolestnou ztrátou a to ne jednou. Musíme se s tím nějak vyrovnat a jít dál. A dle možností si srovnat život s tim, co ještě mohu, co ještě zvládnu a také, co musím. Doufám, že závěr ledna k nám bude příznivý a ve zdraví se náš život překlene do měsíce února. Přátelé, přeji hodně sil a zdraví, ať se vám co nejvíce dobrého podaří. ❤️ 

aktivní senioři Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Blanka Lazarová
Soni, děkuji za krásná laskavá slova, mnohým z nás mluvíš z duše. Přeji pěkně strávené dny příští. :-)
Ingrid Hřebíčková
Soni, dík za článek plný člověčiny. Ty nezklameš.
Soňa Prachfeldová
Děvčata, moc děkuji. Míšo, chodský pejsek je venku, s ovčákem, moji ubytování v bývalé kotelně pod barakem, jsou to hlídači. Jak mohou, vtrhnou domů, všechno zkontrolují a zase chtějí ven. Saša, nás milovaný pejsek z útulku je s námi doma.
Iva Bendová
Další spřízněná duše ve 12:47 :-) ❤ a ještě jedno pro Ali Vel. :-) ❤
Iva Bendová
Po přečtení Vašich slov, Soni, se cítím, jako by mě ovanul jarní vánek, osvěžující a voňavý laskavým a pokorným lidstvím, nabita zvláštní energií. Daniela Ř. použila slovo "laskavé" dříve, než jsme našla, jak se dělá na klávesnici srdíčko :-) Spříznění duší :-) Děkuji ❤ ❤
Michaela Přibová
Soni, I já mám moc ráda tvé laskavé články a moudré úvahy. Líbí se mi jak se umíš těšit z malých radostí a nestěžuješ si. Působí blahodárně na duši. Děkuji ti za to a přeji radostný nový rok 2026. Doplňuji: krásné fotky. Pejskové roztomilí. Máš je doma?
Daniela Řeřichová
Soňo, mám ráda tvé laskavé a moudré úvahy, které jsou nám, většině íčkařů, velmi blízké. Ano, denodenně řešíme malé i větší starosti a radujeme se z dobrých slov, dobrých skutků a dobrých lidí. Krásné fotografie tvé novoroční rozjímání umocňují. Děkuji a přeji dobrý rok 2026.
Alena Velková
Soni, krásný nový rok ti přeju ♥

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 5. týden

Tento týden budeme relaxovat v lázních. České lázeňství je tématem vědomostního kvízu tohoto týdne.