Rakety a já
FOTO: commons.wikimedia, volné dílo.

Rakety a já

21. 2. 2026

Nedávno nalezl jeden historik v archivu ÚV KSČ dokument o rozmístění jaderných raket na našem území. Konkrétně ve vojenském prostoru Libavá. Vzpomněl jsem si, že i já jsem byl nechtěně vlivem toho rozhodnutí aktérem. V uvedené době jsem byl voják základní služby u VÚ (vojenského útvaru) 8684 v Hranicích na Moravě. Útvar byl maskován jako brigáda těžkého dělostřelectva. Omyl, byli jsme součástí raketového vojska. Bylo to přísně tajné zvláštní důležitosti. Před vchodem se tyčilo samohybné dělo k oklamání veřejnosti, přitom každý v Hranicích věděl, že tam jsou rakeťáci. Výše uvedené rakety na obrázku jsem zaměřoval jako starší miřič, to byla má funkce u raketové brigády,  na cíl do směru.

V přijímači nás nahnali do „Zrcadlového sálu“, barokní chlouby bývalé Vojenské akademie, na vojenský soud. Chtěli nás hned na začátku zastrašit. Obžalovaný vojáček, čelil obvinění z vyzrazení vojenského tajemství. Napsal domů, že pojede přes své rodné město na cvičení. Matka na něho čekala na nádraží s řízky a buchtami. Zeptala se na něho nesprávného důstojníka. Byl to příslušník Vojenské kontrarozvědky (VKR). Ta nás nekompromisně hlídala. Sám jsem seděl kvůli ní v base. Šli jsme načerno „přes plot“ na pivo a na kopci nad kasárny seděl jeden z nich s dalekohledem a monitoroval kasárna.   

Já jsem se v tomto útvaru ve dne, ale také v noci, učil zaměřovat raketu do směru na cíl. Odpalovací zařízení je na těžkém nákladním automobilu značky MAZ, který známe z Dakaru. Dnes z těchto aut Rusové střílejí na Ukrajinu. Raketa s hlavicí měřila kolem 12 m. Měla dolet až 500 km. Takže ze Šumavy jsme zaměřovali letiště v Mnichově. Byla desetkrát účinnější než bomba na Hirošimu. Kvůli těmto raketám mě vyřadili ze soutěže na TV Nova  „Na lovu“. Tam musíte udělat test, projít castingem a říci nějakou příhodu. Já vyprávěl, jak jsme v Kazachstánu stříleli do solných jezer. Jenže týden před natáčením začali Rusové střílet s podobnými raketami na Ukrajinu. Takže mě ze soutěže vyřadili a už mě tam nechtějí.

Hranice jsou blízko vojenského újezdu Libavá, kde měli Sověti jaderné hlavice. My jsme s nimi nacvičovali součinnost v případě války. Přivezli nám odtud hlavici jakoby jadernou a my jsme ji montovali na odpalovací těleso. V případě konfliktu by se takto postupovalo. Západní Evropo třes se. Takže to vím téměř padesát let bez bádání. Proč nám SSSR dovolil mít raketové vojsko? Asi nám věřil a také to věděli už za Rakouska, že jsou Češi technicky zdatní, proto jich tolik sloužilo v námořnictvu. Tento druh zbraní jsme s přehledem zvládli. Nevím, proč je dnes ve výzbroji nemáme? Asi nám Nato, až tak nevěří?  

Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdeněk Pokorný
Zajímavý článek, vzpomínka, na Vaše mladá léta na vojně. Pokusím se odpovědět na Vaši otázku (poslední větu v článku). Ne. Průzkum a statistika je neúprosná. Obyvatelstvo střední a východní Evropy, které bylo pod vlivem kremnelské propagandy, jí snadněji uvěří, než ve zbytku Evropy. Takhle jednoduché to je. Není možné nám věřit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 8. týden

Co dělají zvířata v zimě? Která hibernují, která se v zimě probouzí nebo se v zimě páří? Nejen o tom bude vědomostní kvíz tohoto týdne.